Cabinet SR:CH predstavlja svoju novu knjigu!

Cabinet SR:CH predstavlja svoju novu knjigu!

Promocija knjige i izložba švajcarsko-srpskog kolektiva Cabinet SR:CH će se održati u Ustanovi kulture Parobrod 26. septembra od 19h.

 

Specijalni gosti i muzička podrška je bend Murmures Barbares iz Švajcarske.

 

 

Cabinet SR:CH je švajcarsko-srpski kolektiv koji čini pet grafičkih dizajnera: Kolin Žanere-Gri, Milica Pantelić, Teofil Gloze, Sebastijen Dutaz i Željko Lončar.

Kolektiv je osnovan 2012. godine nakon niza zajedničkih projekata u kojima su bili uključeni studenti grafičkog dizajna iz dve visoke škole, Visoke škole primenjenih umetnosti iz Šo de Fona i Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.

Cilj ovog kolektiva je razmena znanja o dizajnu, sticanje profesionalnog iskustva i kulturna razmena između dve zemlje. Organizujući radionice, izložbe i studijska putovanja, kolektiv ima aktivnu ulogu u edukaciji budućih grafičkih dizajnera. Takođe, omogućuje studentima da upotrebe znanje u realnom okruženju radeći sa studentima iz drugačije kulturne sredine na projektima vizuelne komunikacije i dizajna.

Projekti su osmišljeni tako da student uvek nadograđuje osnovna znanja (tipografija, ilustracija), istražuje lokalnu kulturu, sarađuje sa drugima i na kraju oblikuje završni proizvod i predstavlja ga u vidu izložbe.

Uz pomoć ovih etapa rada učesnici su u prilici da upotrebe svoje znanje u najvećoj mogućoj meri i usavrše se u veštinama kao što su: sito-štampa, povezivanje knjiga, zidno slikarstvo i instalacije u prostoru.

Ono što je najvažnije jeste sticanje radnih navika kroz inspirativne angažmane i podsticaj učesnika. Upoznavanje novih kultura i zajednički rad na projektu pomažu u prevazilaženju predrasuda i građenju samopouzdanja kod pojedinca. U ovom smislu istorija i kulturno nasleđe obe zemlje imaju važnu ulogu.

Švajcarska je zemlja u kojoj je grafički dizajn na zavidno visokom kulturnom nivou, a usled svog multietničkog iskustva, izgrađen je širom sveta popularan „Internacionalni stil“.

Ovaj sklop okolnosti podudara se sa dizajnerskom praksom u Srbiji gde se dizajn smatra produženom rukom umetničkog obrazovanja, koji akcenat stavlja individualno-ekspresivni pristup disciplini.

U ovoj situaciji kolektiv Cabinet SR:CH ima ulogu pokretača koji koristi sve kreativne mogućnosti radeći na projektima gde se kultura i znanje stapaju u dizajn namenjen mladima, lokalnoj zajednici i dizajnerskoj profesiji.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services