Bugarska: ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

ONE ARCHITECTURE WEEK 2016


U periodu od 30. septembra do 9. oktobra, u Plovdivu će se održati deveto izdanje festivala ONE ARCHITECTURE WEEK.

Fokus je na stambenim kompleksima koji su izgrađeni za vreme socijalizma u zemljama centralne i istočne Evrope.


 


Moto festivala je «AKCIJA! Ka dobrosusedskoj praksi». Sve aktivnosti će biti održane u 1, 2. i 3. bloku u Trakiji (Plovdiv), naselju u Bugarskoj koje predstavlja tipičnu socijalističku stambenu arhitekturu iz 70-ih.
Tokom festivala će kroz različite medije biti predstavljeno veoma detaljno istraživanje Trakije, ali i drugih naselja ovog tipa. Aktivnosti će biti usmerene ka osnaživanju lokalnog stanovništva da uzme veće učešće u oblikovanju svoje sredine.
 

 

 

 

Trakija (Plovdiv) Bugarska


Socijalistička stambena arhitektura je bila popularna u istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Jugoslaviji, Rusiji itd. Ovakva naselja se nazivaju – panelke (bg - tabla), plattenbaum (nem. platen – ploča;  bau – građa, konstrukcija), blokovi (srb.)... – ime ukazuje na način gradnje – unapred napravljeni betonski blokovi tj. ploče se slažu tako da obrazuju jednoličnu zgradu ili soliter. Nekoliko ovakvih zgrada bi činile jedan mikrorejon čiji se patern onda ponavlja duž celog bloka. Stanovi su bili namenjeni radničkoj klasi, a struktura naselja i istovetnost zgrada odražavaju ideologiju socijalističkih zemalja.

Ovakav način građenja zgrada uz pomoć unapred pripremljenih betonskih ploča je započet u Njujorku 1910. godine, i prenosi se u Berlin (Lihtenberg) 1926. godine. Prvo takvo naselje u sovjetskim zemljama je sagrađeno u Moskvi, u naselju Čeromuški. Tehnička rešenja do kojih se došlo kroz izgradnju ovog naselja, primenjena su na stambenu arhitekturu drugih socijalističkih zemalja.naselje Belajevo (Moskva), Rusija


Novi Beograd (Beograd), Srbija


Uprkos tome što su sve zgrade iste, postoje prostori kroz koje se izražava individualnost i ljudskost u svakom od stambenih blokova.
Primer toga su terase koje tek sa izgradnjom soc. stambenih kompleksa, postaju sastavni deo svakog stana. Izgled terasa opisuje potrebe svakog stanovnika ponaosob, i pokazuje kakav je odnos svakog od njih prema tom polu-privatnom prostoru.
 

 

 


Zajedničko za sve «blokove» u istočnoj Evropi je zapuštenost. Usled pravnih, političkih i društvenih razloga, stanovnici u ovim naseljima uopšteno ne brinu o zajedničkom prostoru i stanju zgrada. Izuzetak su baštice ispred zgrada o kojima brinu pojedinci.

  Trakija, "blokovi"  1, 2 i 3


«AKCIJA! Ka dobrosusedskoj praksi» će delovati u dva pravca. S jedne strane će proučavati istorijski razvoj Trakije u poslednjih 50 godina, sa akcentom na prelaz iz socijalističkog u kapitalistički poredak.
Drugi deo programa će biti okrenut ka sadašnjosti i praksama koje se mogu odmah započeti.  S tim u vezi je i akcija sređivanja «100za1dan» koja će biti održana 1. oktobra u Trakiji. Njoj su prethodile četiri sesije na kojima su dizajneri i arhitekte kroz razgovor sa stanovnicima ustanovili koje intervencije će vršiti 1.10. na teritoriji pomenutih blokova 1, 2 i 3.
 


 


fotografije sa održanih radionica, Trakija


Tokom festivala će se održati dečije radionice raznovrsnog karaktera – orijentacija u prostoru, razgovori sa decom o tome šta bi oni želeli da imaju u svom kraju, kako da sami od recikliranih materijala naprave upotrebne predmete, crtanje skica za potencijalne intervencije na fasadama itd.

Izložbe i projekcije dokumentarnih i igranih filmova će pružiti dodatne podatke i utiske o «blokovima» u Turskoj, Bugarskoj, Rusiji, Americi...
 

najava izložbe "Prostori za život"
 

Glavna izložba na festivalu je «Prostori za život» (Living Spaces). Ona simulira percepciju stanovnika u naselju Trakija – vizura se razvija od individualnih stanova ka urbanističkom planu, tj. iznutra ka spolja, što je suprotno od onoga kako arhitekta proučava naselje – od spolja ka unutra.

Time se podvlači da se naselje uvek oblikuje u kontrapunktnom odnosu između arhitekte i stanovnika zgrade – ono što je arhitekta zamislio, stanovnici će preinačiti svojim potrebama – u prilog tome ide izjava Korbizjea, u vezi sa stambenim naseljem u Bordou koje je projektovao za radnike u farbici šećera (i koje je vrlo brzo potom propalo usled nezadovoljstva useljenih) – you know, it is always life that is right and the architect who is wrong.

Na festivalu će se održati i forum na kome će 16 učesnika podeliti svoje iskustvo, i predstaviti svoj rad kroz prezentacije u trajanju od 20 minuta.

U okviru serijala «Plattenbaum priče» prikupljeni su tekstovi koji pokrivaju temu «blokova» iz različitih uglova – od studija slučaja, preko ličnih impresija i kulturnih inicijativa, među kojima se nalaze i "Blokovi" Novog Beograda (Grit and Glory of New Belgrade i Boris Kralj Shares his Belgrade). 

Festival je organizovala ONE fondacije za kulturu i umetnost, a kustos je ove godine rumunski studioBASR.
Festival je podržan od strane GO Plovdiv i fondacije Amerika za Bugarsku. Partneri su Programista i Patista Plovdiv. Dobitnik je nagrade EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) u 2015/2016.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services