Blog predmeta Pismo na FPU

Nezvanični blog predmeta Pismo na FPU

Nedavno se na internom blogu predmeta Pismo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pojavio post kojim su predstavljeni rezultati rada na jednom od projekata na kojima studenti treće godine rade tokom ove školske godine.

 

Ovaj blog uređuje jedan od nastavnika na predmetu Pismo, Jana Oršolić, a svojim savetima učestvuju i ostalo dvoje nastavnika na ovom predmetu, Olivera Stojadinović i Vedran Eraković.

Blog FPU Pismo se koristi za predstavljanje materijala pomenutog na predavanjima, radova studenata FPU koji akcenat imaju na crtanim, pisanim ili projektovanim slovima, a veliku većinu postova čine radovi iz najrazličitijih segmenata vizuelnog izražavanja koji imaju slova kao bitan činilac.


Autor: Mihailo Kalabić
 

Na početku je ovaj blog bio internog tipa i zatvoren za posetioce van FPU, a pošto su i bivši studenti, pa i oni koji su fakultet završili pre nastanka bloga poželeli da ga prate, sada je otvoren za sve koje zanima pismo u svim njegovim oblicima.

Autor: Jovana Mladenović


Osnovne studije na FPU traju četiri godine i tokom tog vremena studenti na predmetu Pismo prolaze kroz različite segmente ove oblasti. Na prvoj godini uče o najvažnjim istorijskim pismima, na drugoj godini se bave tradicionalnom i savremenom ćirilicom, kao i slobodnom kaligrafijom, na trećoj uče o istoriji tipografije koja kulminira radom na skicama za fontove na osnovu kojih će u završnoj, četvrtoj godini, praviti fontove. Paralelno sa istorijom tipografije studenti tokom godine rade na nekoliko projekata različitih tema i trajanja.


Autor: Danilo Đorđević

 

Predstavljamo vam rezultate jednog od projekata na kojima studenti treće godine modula Grafika i knjiga, Animacija, Grafički dizajn i Fotografija rade na predmetu Pismo. Studenti su dobili zadatak da naprave prednje korice tri knjige istog autora po ličnom izboru. Na zadatku su radili mesec dana i Jana Oršolić koja radi sa studentima treće godine daje nam na uvid neke od najuspelijih rešenja.Autor: Una Isailović

 Autor: Milica Popović


Autor: Tamara BoškovAutor: Vukašin Stančević

 

 


Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text