BINA 2019 | Svečano otvorena 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

BINA 2019 | Svečano otvorena 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Četrnaesta po redu Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, pod sloganom POZITIVNO–AKTIVNO, svečano je otvorena sinoć. 9. maja u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda.

 

 

 

Ovogodišnje izdanje BINE, za cilj ima da skrene pažnju na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema.

Prisutnima se u ime BINA tima obratila Jelena Ivanović Vojvodić, osnivač i programski direktor BINA: “Trenutno se nalazimo u prostorima obeleženim arhitekturom profesora Stjepanovića i velika nam je čast da ovo veče pre svega možemo otpočeti pozdravom profesoru čiji rad predstavlja najbolji primer pozitivnog i aktivnog odnosa prema arhitekturi.”

Izložba "Nova tradicija - Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola" kustosa Davida Kalasa i Lize Trokner otvorena je u Likovnoj galeriji KCB-a. Izložbu realizuje udruženje Südtiroler Künstlerbund uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Koncept izložbe počiva na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražava njegov kulturni i višejezični karakter. Posetioci izložbe mogu da sednu za veliku trpezu gde se služe (prikazuju) arhitektonska i umetnička jela.

U ime gostujuće izložbe "Nova tradicija - Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola" publici se obratio Alexander Zögeller, predsednik Umetničkog udruženja Južnog Tirola, i istakao: “Veoma sam srećan kada vas vidim u ovolikom broju uključujući veliki broj arhitekata i umetnika iz Južnog Tirola koji su došli da budu večeras sa nama. U ime Asocijacije umetnika Južnog Tirola želeo bih da se zahvalim BINI, Danici Prodanović Jovović i njenom timu na pozivu, Lizi Trokner i Davidu Kalasu na izuzetnom radu, i drugim umetnicima i arhitektama. Voleo bih da ova izložba bude uspešna i da uživate u vašem obroku.”

Milorad Mladenović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu svečano je otvorio manifestaciju rečima: “BINA je dobra platforma sa koje će se, ne samo sa stanovišta arhitekture, umetnosti, nego i tehnologije, ekologije i svih društvenih pitanja promišljati naša zajednička mogućnost da napravimo ovaj svet boljim. Velika mi je čast i veoma sam radostan što proglašavam četrnaestu Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture otvorenom.”

Prisutni gosti bili su u prilici da pogledaju studijsku izložbu koja u fokus BINA programa stavlja stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte Aleksandra Stjepanovića, pod nazivom "Arhitekta Aleksandar Stjepanović", autora Jelice Jovanović, Relje Ivanić i Marka Kažića. U okviru ovog programa, u petak, 10. maja u 18 sati, u Artget galeriji biće održan razgovor na temu “Arhitektura Aleksandra Stjepanovića - Infrastruktura društva: stanovanje i prateće funkcije, objekti dečje zaštite, školstva i visokog obrazovanja. Mogućnost zaštite i sanacije objekata”. U razgovoru učestvuju arhitekta Aleksandar Stjepanović, Tanja Damljanović Konli i Ivana Vesković, moderator je Jelica Jovanović.

BINA tradicionalno predstavlja presek arhitektonskih aktivnosti u periodu između dve manifestacije kroz izložbu Arhitektonskih i urbanističkih konkursa i nagrada, koja je otvorena večeras u Likovnoj galeriji.

Program BINA održava se od 9. do 30. maja u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, i pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđene očima „Y“ generacije  (milenijalci).

Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Inženjerske komore, Kreativne Evrope; i podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Danske i Ambasade Finske i brojnih sponzora i medija.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services