BINA 2019 | Otvaranje

BINA 2019 | Otvaranje

Od 9. do 30. maja u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu
14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019 / POZITIVNO–AKTIVNO!

14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019 / POZITIVNO–AKTIVNO, biće svečano otvorena u 9. maja u 20 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I). 

 

 

Manifestaciju će svečano otvoriti prof. Milorad Mladenović.

Tema četrnaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2019, POZITIVNO/AKTIVNO, skreće pažnju na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema. 

Program BINA  održava se od 9. do 30. maja u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, i pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđene očima „Y“ generacije  (milenijalci).

U BINA FOKUSU ove godine je stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte Aleksandra Stjepanovića. U okviru ovog programa, na svečanom otvaranju manifestacije, u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 9. maja u 20 časova, biće otvorena studijska izložba “Arhitekta Aleksandar Stjepanović”, autora Jelice Jovanović, Relje Ivanić i Marka Kažića. U okviru ovog programa, u petak, 10. maja u 18 časova, na istom mestu biće održan razgovor na temu “Arhitektura Aleksandra Stjepanovića - Infrastruktura društva: stanovanje i prateće funkcije, objekti dečije zaštite, školstva i visokog obrazovanja. Mogućnost zaštite i sanacije objekata”. U razgovoru učestvuju arhitekta Aleksandar Stjepanović, Tanja Damljanović Konli i Ivana Vesković, moderator je Jelica Jovanović.


Bina fokus, Arhitektura Aleksandra Stjepanovića, foto: Relja Ivanić


U okviru BINE tradicionalno se predstavljaju gostujuće izložbe koje ove godine dolaze iz regiona i sa severa Evrope.

U okviru večeri svečanog otvaranja manifestacije u četvrtak, 9. maja, nakon otvaranja izložbe “Arhitektura Aleksandra Stjepanovića” publika će se spustiti u Likovnu galeriju KCB gde će u 20.30 časova biti otvorena izložba “Nova tradicija - Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola” kustosa Davida Kalasa i Lize Trokner.


Bergmeisterwolf architekten, Pacherhof


Dva dana kasnije od 18 časova, na programu je stručno vođenje kroz izložbu, uz prisustvo kustosa, umetnika i arhitekata, učesnika ove grupne izložbe. Izložbu realizuje udruženje Südtiroler Künstlerbund uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Koncept izložbe počiva na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražava njegov kulturni i višejezični karakter. Posetioci će moći da sednu za veliku trpezu gde će se služiti (prikazivati) arhitektonska i umetnička jela.

BINA tradicionalno predstavlja presek arhitektonskih aktivnosti u period između dve manifestacije kroz prikaz Arhitektonskih i urbanističkih konkursa i nagrada, koji će moći da se pogleda u Likovnoj galeriji.

Izložba “Savremena danska arhitektura” autora Ministarstva spoljnih poslova Danske, Udruženja danskih arhitektonskih kompanija i Inicijative za dansku arhitekturu i dizajn biće otvorena u ponedeljak, 13. maja u 17.30 časova, na Platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Trgu Republike.


Izložba Savremena danska arhitektura, Plava planeta akvarijum, Photo © Adam Mørk


Istog dana u 18 časova u Galeriji Artget na programu je serija predavanja Olge Popović Larsen i Jakoba Knudsena, koje moderira Aleksandra Stupar. U ponedeljak 20. maja od 18 časova u Galeriji Artget, biće održana još jedna serija predavanja uz učešće studija ADEPT i Jakoba Matsena iz Kopenhagena, i moderatorke Žakline Gligorijević. ž

Programi se realizuje u saradnji sa Danskom Ambasadom u Beogradu.


Predavanje Savremena danska arhitektura, Jakob Matzen (foto - Super Kilen - The Super Wedge, Noerrebro, new urban space situated on former street car tracks)


U okviru programa Noći muzeja, u subotu, 18. maja, od 16 časova na Trgu Republike kod fontane održaće se performans “Plastika nema granice” španskog kolektiva Basurama i Ide-Mari Korel u, saradnji sa galerijom Kolektiv. U okviru gostovanja španskih umetnika, biće održano i više različitih radionica.

Basurama i Ida-Mari Korel sarađuju na performansu sa haljinama od plastičnih kesa kao instalacijama. Plastična kesa predstavlja naše globalno masovno i spontano potrošačko društvo. Dok pristalice globalnog masovnog turizma i konzumerizma i dalje nose plastične kese kao trofeje, plastične kese su jedino i najjeftinije sredstvo za izbeglice koje prelaze granice i mora, noseći lične stvari koje su im preostale. 


Performans, Platika nema granica, Basurama i Ida Mari Korel

 

Izložba “Nagrada Piranezi 2018” nastala u saradnji sa Danima arhitekture u Piranu, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 časova, u Galeriji Kolektiv, nakon čega sledi i razgovor sa gostima iz Slovenije. Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec.


Izložba Nagrada Piranezi 2018., foto Piranesi 2018 žiriranje, © Jadran Rusjan

 

Svake godine BINA predstavlja arhitekte mlađe generacije. Izložba “Ponesi svoj projekat” biće otvorena u utorak, 21. maja u 19 časova u Skandinavskom paviljonu (FLU, ul.Mila Milunovića 1, na Senjaku), i predstaviće projekte AKVS I URED.


Izložba Ponesi svoj projekat, AKVS studio, foto Letnje kuce Radanovici Crna Gora © Relja Ivanić


AKVS će svoje projekte prikazati iz perspektive korisnika prostora fotografijama ili kompjuterskim simulacijama prostora. Na izložbi i pratećim predavanjima, odabrani projekti će biti sagledani kroz prizmu sedam tema koje usko određuju pristup arhitektonskom projektovanju u studiju – svetlost, vazduh, materijal, veza spolja–unutra, životni scenario, individualna interpretacija i neprekinuta putanja kretanja.


Izložba Ponesi svoj projekat, URED studio, foto Primus centar, prodajno-izložbeni poslovni objekat © Relja Ivanić


Izložbom „Ponesi svoj projekat“ URED studio predstavlja rezultate interdisciplinarnog delovanja u arhitektonskoj praksi preko izvedenih projekata različitih tipologija, rekonstrukcije i adaptacije enterijera, konkursnih projekata i radionica.

Izložba “Moderni u Beogradu” biće otvorena u petak, 17. maja u 19 časova u Galeriji FLU i okupiće grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.


Izložba Moderni u Beogradu, (ilustracija, Prikaz Urbanističkog zavoda, autorka Mirjana Ješić)


U okviru ovogodišnjeg programa BINA tim predstavlja projekat "Gradovi deljenja" dvodnevnim programom – 17. maja biće organizovana panel diskusija “Prostori produktivnosti” u galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda. Učesnici panela: Čuvari parka; Škograd; Novo kulturno naselje – Novi Sad; Svetlana Volic, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu; Nana Radenković, Nova Iskra; Jovana Timotijević, Instituta za urbane politike i Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko.org, Tatjana Vukosavljević, BINA tim; Lusi Šeren Švajcarska; Zuzana Cermakova, Goethe Institut Prag, Češka i Roland Krebs, Superwien, Austrija. Razgovor moderira Ivan Kucina, programski direktor projekta "Gradovi deljenja", BINA tim. Takođe, projekat "Gradovi deljenja" biće predstavljen 18. maja u 14:30 časova u Goethe-Institutu Beograd, tom prilikom biće predstavljen projekat “Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug” koji BINA realizuje u saradnji sa timom Škograd, Goethe-Iinstitutom Beograd i Osnovnom školom „Vlada Obradović Kameni” u naselju Ledine. “Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug” je kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu – letnja učionica u otvorenom javnom prostoru naselja Ledine – čiji je cilj da unapredi kvalitet života u zajednici.

Kao i prethodnih godina, Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019, organizuje brojne šetnje po Beogradu i okolini, kao i dva specijalna izleta: u Novi Sad i Pančevo.

Ove godine, BINA vas vodi kroz aleje Novog groblja, staro jezgro Zemuna, naselje Cerak vingoradi, zgrade Radio Beograda, Tanjug-a, Jugoslovenske udružene banke Huga Erliha, a upoznaće vas i sa ženama u arhitekturi između 1900. i 1960. godine, kao i jevrejskim nasleđem u Beogradu.

Izlet u Novi Sad pod nazivom “Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja / Novi Beograd – Novi Sad” zakazan je za nedelju, 19. maj, dok će se poseta Pančevu organizovati 26. maja.


Šetnja - Žene u arhitekturi između 1900. i 1960. (foto Milena Zindović)


Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Inženjerske komore, Kreativne Evrope; i podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Danske i Ambasade Finske i brojnih sponzora i medija.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text