Beogradski sajam nameštaja 2018

Beogradski sajam nameštaja 2018

Beogradski sajam nameštaja (BFF 2018 - Belgrade Furniture Fair), održava se od 6. do 11. novembra 2018. godine.

Ovogodišnje izdanje Beogradskog sajma nameštaja stavlja u fokus proizvođače i kompanije okrenute proverenim vrednostima, kao i mlade snage u usponu.

 

 

Najbitniji događaji u Jugoistočnoj Evropi u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja – 56. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz 56. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije – biće mesto susreta proizvođača nameštaja i distributera, dizajnera, inženjera, arhitekata i šire javnosti. Ove godine na sajmu će biti 520 izlagača (od poznatih brendova do manjih provokativnih izlagača), iz ukupno 45 zemalja. 

"Nagalašena poslovna orijentacija sajma poslednjih godina već pokazuje efekte - svoje učešće najavilo je 11.000 profesionalaca. Očekuje se 85.000 posetilaca, kojima se pruža prilika da u Beogradu vide mnoge novine zbog kojih se odlazi u Keln ili Milano, ali i da sagledaju kompletnu domaću produkciju", izjavio je art direktor sajma, dizajner Zoran Jedrejčić.


Beogradski sajam nameštaja 2017, Fotografija: Nemanja Knežević


Od 6. do 11. novembra 2018. godine u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4 održaće se 56. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, dok će se od 6. do 10. novembra u hali 5 paralelno odvijati 56. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije. Od velikog značaja za domaću i regionalnu privredu, oba događaja neguju jasnu biznis orijentaciju, a program vrhunskog kvaliteta i dizajna okuplja veliki broj profesionalaca iz zemlje i sveta kao i šire publike i posetilaca.


Beogradski sajam nameštaja 2017, Fotografija: Nemanja Knežević
 

Šestodnevni regionalni i evropski događaj koji okuplja poslovne ljude, kompanije posvećene inovacijama, vrhunskom dizajnu, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja, ali i mlade dizajnere koji predstavljaju novu kreativnu i pokretačku snagu. Sajam je mesto koje tokom šest dana postaje bitna tačka susreta svih koji su povezani sa industrijom nameštaja ali i onih koji su zainteresovani za nju. Beogradski Sajam je manifestacija na kojoj posetioci mogu da vide najbolja i najsavremenija rešenja u oblasti industrije nameštaja.


Bark by Plus Minus 

 

Internacionalni karakter sajma potvrđuje okupljanje velikog broja poslovnih ljudi, kupaca, arhitekata, dizajnera i distributera iz regiona i svih krajeva Evrope.

Veliki broj prestižnih kompanija koje će izlagati ove godine pokazuju da je Beogradski sajam sve atraktivniji i da se vraća na mapu bitnih evropskih dešavanja. U raznovrsnom programskom spektru, na Sajmu će se ove godine predstaviti novi internacionalni i regionalni izlagači profilisani u artisanskoj izradi sa velikom posvećenošću detaljima i kvalitetu, kao što su italijanski Arketipo, o čijim proizvodima dovoljno govore kompanijske devize: “Proizvodimo iskustvo a ne objekte” i “Očekujte neočekivano”; svetski poznati brend Ton, čuven po stolicama koje su po tehnici ručnog savijanja ušle u istoriju dizajna, a danas se nameštaj inovativnih formi izrađuje u radionicama u kojima se ova tehnologija primenjuje od 1861. godine; Natuzzi, čiji je nameštaj od 1959. sinonim za komfor italijanskog stila. Austrijski Team 7 izlaže nameštaj od punog drveta ekskluzivnog dizajna i vrhunske izrade, za koji crpi sirovine iz sopstvene šume zasađene na 74 ha. Tu je i nemački Punkt Moebel poznat po kožnim garniturama sofisticirane izrade, švedska Furninova, turski proizvođač Leta. Švajcarski WOAK, poznat po nameštaju od drveta spada u one kompanije koje svojim ponovnim učešćem potvrđuju međunarodni renome Beogradskog sajma.

Kuhninje i kuhinjska oprema i ove godine su bogato zastupljene, a među izlagačima su i brendovi poput nemačke kompanije Bora, eksperta za magiju nestanka kuhinjskih isparenja i vrhunsku simbiozu tehnologije i estetike. Italijanska Elica, ovenčana Internacionalnom i Evropskom nagradom za dizajn (aspiraciona ploča “Nikola Tesla” itallijanskom nacionalnom nagradom) predstavlja svoja najnovija dostignuća, a tu su i mnogi drugi izlagači čiji štandovi sa “kuhinjama budućnosti” liče na 4D projekciju nekog SF filma.


Levo: Bora; Desno: Arketipo, Auto Reverse Sofa
 

Posetioci će ponovo moći da vide kompaniju Prostoria iz Hrvatske, koju znaju kao vodeću u regionu kada je reč o kvalitetu i okrenutosti inovacijama, zatim bosansko-hercegovaču kompaniju Gazzda, ali i domaći GIR. Ove kompanije svojim povratkom potvrđuju kvalitet manifestacije i činjenicu da Sajam predstavlja regionalni centar u oblasti proizvodnje nameštaja.


Beogradski sajam nameštaja 2017, Prostoria, foto: Nemanja Knežević


Ukidanje barijera i oživljavanje saradnje proizvođača nameštaja unutar prostora bivše Jugoslavije dotignuće je na koje organizacioni tim Sajma može biti zaista ponosan.
 


WOAKPosetioci će ponovo moći da vide ostvarenja kompanije Prostoria iz Hrvatske, koju već znaju kao vodeću u regionu kada je reč o kvalitetu i okrenutosti inovacijama. Iz Sarajeva dolazi već izgrađeno ime u svetu dizajna Gazzda, sa nameštajem izrađenim u najboljem spoju tradicije obrade drveta i moderne estetike, a iz Skoplja mladi brend Rinocca koji takođe drvo stavlja u prvi plan. Srpsko-slovenački Hard Stuff, baziran u Beogradu, najbolja je potvrda da za ljude sa istim idejama granice ne postoje.

Program domaćih izlagača, od Simpa do kvalitetnih novih malih firmi, koje niču po celoj Srbiji, karakteriše neformalan i slobodan dizajn visokog nivoa i originalnost pristupa. Pomenimo kraljevački GIR, osnovan kao mala porodična firma, koji danas ima 600 zaposlenih i izvozi nameštaj, Bark by Plus Minus studio za dizajn i proizvodnju nameštaja od drveta iz Jagodine, Extraform iz Sente, Catra Home iz Vranja, beogradske proizvođače Flame Furniture, studio Dsignedby, poznat po integrisanju svetlosnih efekata u dizajnerska rešenja, Hookl und Stool, Wood Mood Design...


Dsignedby


Vrhunac manifestacije predstavlja nagrada Zlatni ključ - Nagrada za najbolja rešenja, koju internacionalni žiri dodeljuje svake godine najboljim rešenjima i najuspešnijim izlagačima na Sajmu. Ove godine žiri čine zaista zanimljiva i uticajna imena iz oblasti dizajna, arhitekture i biznisa. 

Nagrada predstavlja vrhunac manifestacije kako za izlagače tako i za sam događaj budući da žiri sačinjen od internacionalnih i eminentnih stručnjaka ovom nagradom ukazuje na kvalitetna i inovativna rešenja.

Okupljanje ovakvog žirija učvršćuje Sajam kao relevantnu i referentnu instituciju stavljajući ga u međunarodni kontekst.

Ovogodišnji internacionalni tim koji će odlučivati o Nagradi Golden Key Award čine: 

Dodela nagrade Golden Key održava se u četvrtak, 08. novembra u 18.00 časova, Hala 2c, gornji nivo.
 

 • Niko Čučković, Hrvatska

Niko Čučković je dizajner i kreativni direktor studija Be Craft, sa sedištem u Dubrovniku. Studio je specijalizovan za proizvodnju i dizajn stakla, s naglaskom na Murano. Niko Čučković je, zajedno sa suprugom Ivom Jurić, danas zadužen za celokupni proizvodni proces u Be Craftu, od idejnog koncepta do proizvodnje. Tokom poslednjih nekoliko godina samostalno proizvodi i craft pivo, pod vlastitim brandom Maskeron.

 • Dijana Novaković i Maja Trbović iz studija AUTORI, Srbija


Studio AUTORI su osnovali Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović 2008. godine u Beogradu, nakon zajedničkog rada na studijama arhitekture. Rad studija podrazumeva različite projekte iz oblasti arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja. U proteklih deset godina studio je radio na razvoju idejnih rešenja i izvođenju projekata od kojih je najznačajniji imanje sa pet objekata Terra Panonica u Mokrinu. Autori su dobitnici mnogobrojnih relevantnih nagrada, dok su dva puta nominovani za Mies vand der Rohe nagradu za savremenu arhitekturu. U poslednjih nekoliko godina realizovali su više značajnih projekata enterijera od kojih su najistaknutiji salon nameštaja GIR i kancelarije kompanije CatenaMedia.

 • Salih Teskeredžić, Bosna i Hercegovina

Salih Teskeredžić je produkt dizajner i profesor na Odseku za produkt dizajn Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu. Osnovao je i vodio nezavisni arhitektonski i dizajnerski studio u Beču (2000-2004), a od 2007. godine osniva studio i u Sarajevu. Dizajn ikoničnih proizvoda za brendove Artisan, Rukotvorine (Zanat) i Gazzda (čiji je ujedno i suosnivač) mu je doneo veliki broj najznačajnijih regionalnih i svetskih priznanja iz oblasti produkt dizajna. Svojim radom je dao neizbrisiv pečat savremenoj regionalnoj dizajn sceni, kao i identifikaciji i pozicioniranju bosanskohercegovačkih brendova na svetskom nivou.

 • Bogdan Slavica, SrbijaBogdan Slavica je poznati arhitekta iz Beograda i jedan od osnivača studia ARTEFACT u Riminiju, u Italiji. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih strukovnih priznanja i nagrada: Salon Arhitekture, SAS, ULUPUDS, Good Design, Iconic Architecture, German Design Award. Živi i radi u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

 • Virginio Briatore, Italija

Virginio Briatore, Foto: Guido Morozzi
 

Virginio Briatore je filozof dizajna i posmatrač savremenog načina života. Na ove teme je u Italiji i ostatku Evrope održao veliki boj radionica i seminara. Briatore je objavio 11 knjiga, najmanje 500 članaka  i koordinisanih konkursa za istraživanje i radionice, za Lavazza, Epson, Samsung, Citroën, Martini&Rossi, JVC, Dainese, Guzzini, Safilo, Whirlpool, Panasonic. Virginio je radio konsultant za dizajn u Banji Lavazza, a već pet godina godine je strateški konsultant u Banji Lago. Piše i pisao je za INTERNI, D. La Repubblica delle Donne, Casaamica + Io Donna/Corriere della Sera, Surface + Graphis (Njujork), Design Week (Velika Britanija), DAMn° (Brisel), CasaVogue Brasil.

Tokom trajanja Sajma posetioci će imati priliku da u Hali 2c (gornji nivo), pogledaju već poznatu Izložbu mladih dizajnera (Young Designers Exhibition) koja predstavlja mlade i perspektivne autore, fakultete i škole, bacajući svetlo na zvezde u usponu. Takođe, na istom mestu biće priređen i Hosted Buyers Lounge kao i izložba dizajn škola i fakulteta iz regiona. 


Zaokret, Marija Kojić
 

Izložba mladih dizajnera je događaj koji u fokus stavlja nove i perspektivne autore. Ovaj poseban događaj koji se odvija tokom trajanja Sajma promoviše najsvežija rešenja u oblasti dizajna i autore koji se tek pojavljuju na sceni i tržištu.


Lounge Chair, Tamara Švonja


YDE predstavlja tačku povezivanja svih aktera koji učestvuju u stvaranju kvalitetnog proizvoda, ali i relevantnog tržišta. Izložba je pravo mesto na kom možete videti smer u kom se kreće industrija nameštaja.


Tink Things, sensory furniture, Dorja i Ivan Benussi - Benussi&theFish, Foto: Miša Obradović


Dizajn specijalitet Beogradskog sajma nameštaja predstavlja Design Talks – inovativni format razgovora i debata sa dizajnerima i arhitektama, koji će se odvijati u Hali 2c (gornji nivo), svih šest dana trajanja Sajma, uz veliki broj eminentnih govornika iz cele Evrope. 

Na Design razgovorima će učestvovati i svi članovi Žirija, mladi dizajneri sa izložbe Young Designers Exhibition, vlasnici kompanija Prostoria, Extraform, Woak, Dsignedby, Epson, Gir-a...


Design Talks, Fotografija: Nemanja Knežević


Ove godine Design Talks će imati veoma dinamičan program i okupiće veliki broj eminentnih govornika iz cele Evrope.

Design Talks 2018

Hala 2c – Gornji nivo
Program:

6.11.2018
Utorak, 14.00-17.00 h

 • Lidija Mikluš - TABUSHI by Lilipop - Hrvatska
 • Dunja Palček - MOBA - Srbija
 • Tatjana Kuburović - SUPERHEROINA - Srbija
 • BLANKO - Dizajner - Srbija


7.11.2018
Sreda, 14.00-17.00 h

 • Irena Kilibarda - dsignedby - Srbija
 • Ljubomir Janković - Ego Magazin - Srbija
 • Dorja i Ivan Benussi - Benussi&theFish - Hrvatska / Srbija

8.11.2018
Četvrtak, 14.00-17.00 h

 • Bojan Radović - Gir - Srbija
 • Dalibor Petrović - Woak - Švajcarska
 • Miroslav Živanović - BUCK - Srbija
 • Dušan Vuksan - BUCK - Srbija
 • Tanja Jović - Alba Sales Consulting - Italija

9.11.2018
Petak, 12.00-16.00 h

 • Virginio Briatore - Interni Magazine - Italija
 • Bogdan Slavica - Bogdan Slavica Architects - Srbija
 • Niko Čučković - BeCraft - Hrvatska
 • Dijana Novaković i Maja Trbović - Studio Autori - Srbija
 • Salih Teskeredžić - Studio Salih Teskeredžić - Bosnia i Hercegovina

10.11.2018
Subota, 14.00-17.00 h

 • Marko Radenković - Nova Iskra - Srbija
 • Marko Oljača - Dizajner - Srbija
 • Marija Kojić - Dizajner - Srbija
 • Tamara Švonja - Dizajner - Srbija

Belgrade Furniture Fair from Belgrade Furniture Fair Now on Vimeo.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text