Bedrock House | Arhitektonski biro Turato

Bedrock House | Arhitektonski biro Turato

Predstavljamo jedan od recentnijih projekata arhitektonskog biroa Turato koji vodi hrvatski arhitekta Idis Turato. 

U pitanju je Bedrock kuća (Bedrock House) koja je realizovana 2018. godine u mestu Brzac, na ostrvu Krku u Hrvatskoj.

 

 

Bedrock House je kuća na osami, kuća za samca, život u dvoje ili bračni par, koja svoju snagu i identitet crpi iz energije mesta i specifičnog programa.

Kuća upija prirodni kontekst: mediteransku okolinu, topografiju terena i pogled na more i koristi ih kao generatore specifične arhitekture.

Nalazi se u šumi i nastaje na prostoru u okviru tri ekologije: postojeće hrastove šume, krševitog mediteranskog vrta s kaktusima, agavama, lavandom i brnistrom kao i bazena s velikom vodenom površinom i visokim palmama.

Projekat za kuću nastao je na dihotomiji zidova i programa, stvarajući prostor kuće na putanji dva zida, ispod dva smaknuta ravna krova, utelovljujući arhitekturu izgrađenu između punog i prozirnog, unutrašnjeg i spoljašnjeg, zatvorenog i otvorenog, privatnog i javnog kao i ladanjskog i stambenog.

Bedrock House koristi dva puna zida kako bi se odvojila, spojila, razgradila i sastavila s topografijom i organizacijom sadržaja koji se u kući događaju, pružajući se od istoka prema zapadu, skrivajući se i zatvarajući prema severu potpuno se otvarajući i otkrivajući prema jugu.

Između dva visoka zida smešteni su svi potrebni servisi, uređaji i kućni sadržaji koji podržavaju različite programe i aktivnosti.

Bedrock House nema klasične hijerarhije, nema prozora, fasada, soba i prostorija, čine je dva zida, dva krova i dva enterijera.

Izvedena je jednostavnom i svima prepoznatljivom tehologijom gradnje, iz betona, čelika i stakla.

Programi i aktivnosti kuće "podržani" su generičnim belim nameštajem: foteljama Mies Van der Rohea, stolicama Charles i Ray Eamesa, Chesterfielda sofama i naslonjačima, očekivanim elementima u kontekstu tražene modernosti, kao neutralni okvir za neočekivani potencijal, gest i događaj.

Ideja, inspiracija, metod i realizacija kuće nastali su kroz simultano testiranje apstraktnih linija projekta, uzastopnim sempliranjem citata i odabranih arhitektonskih motiva kao i telesnom proverom materijalizacije zida, stupa, strehe i krova.

Kuća je kontekstualizovana izvan trendova, univerzalna je struktura, izgrađena od generičkih elemenata moderne arhitekture koji se prilagođavaju kontekstu lokacije, programu i događajima koje podržava.

Kuća izbegava definiciju da ima boju; istovremeno je bela, transparenta, translucentna, obložena travertinom, položena u travu i mediteransko bilje, urezana u krševitu stenu, precizno postavljena na zatečenom prevoju prostrane parcele.

Bedrock House svoju energiju crpi iz veličine, visine, svetla, proporcije, orijentacije i ciljanog suprotstavljanja odabranih arhitektonskih elemenata, formirajući se kao sinemaskop platno, okvir slike s mediteranskim motivom, postolje za artefakte, kadar za materijalizaciju scenarija života, pogled u svet, platforma i streha za raznoliku upotrebu.

Bedrock House kuća nastaje i izgrađena je na derivaciji brojnih crteža hrvatskog slikara Otona Glihe, sukobu terana i zida inspirisanih projektom Shift američkog umetnika Richarda Serrae, motivima engleskog slikara Davida Hockneya kao i principima američkog arhitekte i profesora Pierra Koeniga.Ime projekta: Kuća Bedrock / Bedrock House
Autor: Idis Turato / Arhitektonski biro Turato
Projektni tim: Idis Turato i Marko Liović
Saradnik: Boris Kirinčić (statika)
Godina realizacije: 2018.
Površina: 200 m2
Lokacija: Brzac, otok Krk, Hrvatska

Web stranica: https://www.idisturato.com/
Instagram: https://www.instagram.com/turatoturato/
Facebook: https://www.facebook.com/ovonijeblogidisaturata/


 

 

Fotografije: Bosnić+Dorotić  (Maja Bosnić and Ivan Dorotić)
Geoarheo (Dron)

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services