Balkanska dizajn mreža (Balkan Design Network) počela sa radom

Balkanska dizajn mreža (Balkan Design Network) počela sa radom

Počela sa radom inovativna platforma za razvoj balkanskog dizajna - Balkanska Dizajn Mreža / Balkan Design Network!

 


 

 

 

Balkanska dizajn mreža (Balkan Design Network) je inovativna platforma koju su osnovali Mikser organizacija iz Beograda, Hrvatsko Dizajnersko Društvo iz Zagreba i Public Room iz Skoplja, sa ciljem artikulisanja i pružanja strateške podrške razvoju i promociji balkanskog dizajna, kako u regionu, tako i na evropskom i međunarodnom nivou, podizanja svesti o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja, kao i promovisanja vrednosti dizajna među širokom publikom.

Nastala kao reakcija na nepovoljnu klimu za razvoj kreativnih delatnosti na Balkanu, prouzrokovanu nizom faktora, od prerano prekinutog procesa modernizacije, preko nestabilne politčke situacije, stihijske tranzicije, do odsustva stimulativne poslovne politike prema lokalnim proizvođačima, Balkanska dizajn mreža poziva stručnjake, dizajnere svih profila, dizajnerske kolektive, formalne i neformalne obrazovne institucije, kompanije i razvojne agencije, da svoja iskustva koja proističu iz veoma sličnih turbulentnih istorijskih okolnosti, konstantnih ekonomskih ograničenja i sveprisutnog osećanja nedostatka egzistencijalnih perspektiva, udruže i pod okriljem novoformirane otvorene platforme usmerene ka proaktivnom menjanju stvarnosti na Balkanu.

Misija Balkanske dizajn mreže je osnaživanje socijalne uloge dizajna kao katalizatora humanog, pametnog i održivog okruženja koje će doprineti razvoju opšteg ljudskog blagostanja. Sve tri organizacije koje osnivaju ovu platformu dokazale su svoje sposobnosti i integritet dugogodišnjim delovanjem u promovisanju dizajna kao discipline i načina razmišljanja koji omogućava konstruktivne inovacije s ciljem razvoja privrede i društva. Dizajneri sa Balkana koji su kroz aktivnosti ovih institucija dobili značajniju prisutnost u javnosti i priliku realizacije ideja pokazali su izvandrednu otpornost i prilagodljivost koje obećavaju velike rezultate u budućnosti. Upravo ta sposobnost snalaženja u nepovoljnim uslovima i razvoj savremenih, održivih praksi u tim uslovima je nešto u čemu dizajneri iz zemalja u tranziciji, naročito s Balkana, mogu postati predvodnici evropske kreativnosti u permanentnoj krizi koju nam političari kontinuirano proriču.

Stoga je jedan od ključnih motiva za osnivanje mreže potreba za zajedničkim strateškim i dugoročnim delovanjem regionalnih dizajnerskih organizacija i institucija na kreiranju spone između sektora dizajna i privrede, kao i uspostavljanju efikasnije saradnje sa državnim institucijama u cilju boljeg razumevanja sistemskog ulaganja u kreativni potencijal Balkana, i njegove konkretne primene od strane privrednog sektora.

Jedan od prvih zajednički poduhvata i konkretnih aktivnosti Balkanske dizajn mreže jeste unapređenje projekta "Young Balkan Designers" koji je i podstakao udruživanje regionalnih dizajnerskih snaga kada su se dve partnerske organizacije pridružile Mikserovoj inicijativi podsticaja mladim dizajnerskim talentima, pokrenutoj 2011. godine. Pored već etabliranog takmičenja mladih dizajnera i regionalne gostujuće izložbe, Balkanska dizajn mreža će od ove godine mladim balkanskim dizajnerima ponuditi mogućnost za dodatno obrazovanje i daleko veću međunarodnu vidljivost na relevantnim dizajn manifestacijama, uz gostovanje samih dizajnera, intenzivne edukativne aktivnosti, radionice, i praksu u naprednim kompanijama iz regiona, kao što su višestruko nagrađivani proizvođač nameštaja Prostoria / Kvadra iz Hrvatske i srpski lider u proizvodnji rasvete, kompanija Buck, dobitnik prestižnih evropskih nagrada za dizajn.

Budući koraci u razvoju mreže u održivu, robusnu i sistemski izgrađenu organizaciju, usmereni su ka razvijanju ključnih strategijskih i operativnih aktivnosti koje pružaju
podršku razvoju sektora dizajna, poput istraživačko-razvojnih projekata vezanih sa inovacije u dizajnu, ali i za ekonomske aspekte dizajna, izložbenih i promotivnih aktivnosti, razmene sa obrazovnim institucijama, saradnje sa proizvođačima, kao i proširenju članstva - uključivanju sve većeg broja aktera iz svih zemalja regiona. Poseban akcenat stavljen je na kreiranje udružene baze podataka dizajnera i proizvodnih resursa u regionu, sprovođenje ‘nulte studije’, istraživanja dizajn sektora i artikulisanja regionalne strategije za dizajn koja bi osnažila status dizajnerskih zajednica na nacionalnim nivoima, obnovila multikulturalnu saradnju na Balkanu i afirmisala balkanski dizajn kao kulturni fenomen prepoznatljivog identiteta na globalnoj sceni.

Za razvoj Balkanske dizajn mreže ključnu ulogu imaće i iskustva relevantnih partnerskih institucija iz zemalja iz regiona koje mogu da se pohvale primerima dobrih praksi primene dizajna i kreativnih disciplina u promociji i razvoju regiona, poput Skandinavskih zemalja, Velike Britanije, Australije, itd. čiji se predstavnici na Zapadnom balkanu pozivaju da pruže stratešku podršku inicijativi, sa uverenjem da dizajn, kao sastavni i nerazdvojni deo društva i svakodnevnice, može doprineti unapređenju kvaliteta života na Balkanu i većoj efikasnosti javnog sektora.

Projekat Balkanska dizajn mreža je delom podržan od strane Evropske unije, kroz platformu Kreativna Evropa i zastupa interes dizajn sektora iz svih zemalja jugoistočne
Evrope: Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Dizajneri logotipa i celokupnog vizuelnog identiteta Balkan Design Network su Hrvoje Živčić i Dario Dević, MA vizuelnih komunikacija Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu (studije dizajna). Hrvoje i Dario rade i kao tim i individualno, a uglavnom se fokusiraju na projekte vezane za alternativnu kulturnu scenu. Od 2012. su ponosni članovi Hrvatske asocijacije nezavisnih umetnika, a osvojili su i brojna regionalna i internacionalna priznanja.


 

BDN na Facebooku

Kontakti:
Hrvatska / Ivana Borovnjak, HDD / ivana.borovnjak@gmail.com / Nikola Radeljković / nikola@numen.eu
Makedonija / Aleksandar Velinovski, Public Room / avelinovski@publicroom.org
Srbija / Maja Lalić, Mikser / maja@mikser.rs

  

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services