Autorsko tipografsko pismo u Srbiji

 Autorsko tipografsko pismo u Srbiji Olivera Stojadinović

Predavanje Olivere Stojadinović u Galeriji Žad.

 

U okviru pratećeg programa 43. majske izložbe ULUPUDS-a (Kreativna košnica), 2.juna u 18h u Muzeju primenjene umetnosti - Galerija Žad, održaće se predavanje Olivere Stojadinović "Autorsko tipografsko pismo u Srbiji".Oblikovanje tipografskih pisama je oduvek bila ekskluzivna grafička disciplina u kojoj je stvarao mali broj umetnika. Tehnološke promene koje je doneo fotografski postupak, a zatim i digitalna štampa, omogućile su pojavu većeg broja stvaralaca, kako u svetu, tako i kod nas.

Stjepan Fileki, Miloš Ćirić
 

Među njima su Ivan Boldižar, Miloš Ćirić, Stjepan Fileki, Olivera Stojadinović, Jovica Veljović, Slobodan Miladinov, Vedran Eraković, Jana Oršolić i drugi.

Olivera Stojadinović
 

Akcenat je na autorima koji su svoja pisma realizovali i koja se nalaze u javnoj upotrebi, uglavnom u obliku digitalnih fontova. Većina njih potiče sa Fakulteta primenjenih umetnosti koji predstavlja centar u kome se osposobljavaju nove generacije stvaralaca u oblasti pisma.

Slobodan Miladinov
 

Tipografska pisma naših umetnika deo su ponude poznatih specijalizovanih internacionalnih distributera fontova. Za našu savremenu kulturu naročito je značajan razvoj tipografske ćirilice kojoj domaći autori posvećuju posebnu pažnju.

Jovica Veljović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text