Aukcija OD NULE i dodela nagrade Pohvala

Aukcija OD NULE i dodela nagrade Pohvala

Aukcija OD NULE i dodela nagrade Pohvala održaće se u petak, 14. juna od 18 časova, u Kulturnom centru Magacin (Kraljevića Marka 4).
 

Aukcija OD NULE organizuje se kao jedan od metoda finansiranja nagrade POHVALA koja se dodeljuje pojedincima za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti.

 

 

Učešće u licitaciji može uzeti svako ko kupi čip sa brojem, simbolične cene 150 dinara, a aukcija je zamišljena tako da je početna cena svih radova 0 dinara.

Celokupan prihod od aukcije ide direktno u nagradni fond POHVALE.

Ovom akcijom nemamo nameru da propitujemo umetničku vrednost dela, već tvrdimo da, čak i ako ga neko kupi za 1 dinar, tj. dobije delo na poklon, ono ostvaruje svoj potencijal komunikacije u većoj meri nego ukoliko ostane u vlasništvu autora, daleko od očiju javnosti.

Aukciju će voditi Nevena Ostojić i Aleksandar Jevtić!


Pored obezbeđivanja sredstava za novčani deo nagrade, ova inicijativa želi da umetnost učini dostupnijom i ispita novčanu vrednost koju su ljudi spremni da pridaju nekom delu u kontekstu krize tržišta umetnosti, kao i krize generalno u Srbiji.

Nakon Aukcije, sledi dodela nagrada POHVALA: Ove godine dodeljuju se dve pohvale na osnovu procesa javnog predlaganja kandidata.

Jednu POHVALU dodeljuje petočlani žiri poznavalaca zbivanja na umetničkoj sceni (Marko Rajković, Vesna Milosavljević, Vladimir Nikolić, Ivan Zupanc i Luka Knežević - Strika), a drugu POHVALU dodeljuju učesnici AUKCIJE od nule (svi umetnici koji doniraju rad i svi koji kupe čip za licitaciju).

Kandidati za ovogodišnje POHVALE na osnovu predloga zainteresovane javnosti su: Aleksandar Popović Zverko, Aleksandra Sekulić, Darko Vukić, Đorđe Balmazović, Draško Roganović, Dušan Savić, Gordana Žikić, Igor Marsenić, Irina Subotić, Johanna Marcadé-Mot, Maida Gruden, Marija Radoš, Milan Kralj, Milica Babić, Boba Mirjana Stojadinović, Miroslav Karić, Nebojša Milikić, Nela Tonković, Predrag Peđa Milošević, Radmila Jeremić, Aleksandar Dimitrijević, Saša Brkić, Slađana Petrović Varagić, Tamara Vučenović, Višnja Kisić, Wuper Kec, Zoran Todorović, Maja Ćirić, Jovan Jović, Dušan Rajić, Dragan Stojmenović Sima Белаква Шу i Goran Stojčetović.

Uskoro će biti objavljena i lista umetnika koji su donirali radove za AUKCIJU od nule, kao i fotografije svih radova. Ukoliko želite da donirate rad, pišite na nagradapohvala@gmail.com ili na FB profilu.

Radovi će biti postavljeni u Centralni prostor Magacina prethodnog dana, pa možete navratiti da ih pogledate bez gužve i gungule u petak već od 10 časova pre podne.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services