Ateljei Žitnjak, Zagreb | Izložba "Treće vrijeme" Neli Ružić

Ateljei Žitnjak, Zagreb | Izložba "Treće vrijeme" Neli Ružić

Izložba "Treće vrijeme" Neli Ružić biće otvorena 17. novembra u 19 časova u zagrebačkoj Galeriji AŽ Atelijeri Žitnjak (Žitnjak 53, Zagreb).

 

Izložba ''Treće vrijeme'' splitske umetnice Neli Ružić obuhvata seriju multimedijalnih radova međusobno povezanih interakcijom biografskih elemenata sećanja i istorijskih tačaka kolektivne memorije.

 


Ovom izožbom, Neli Ružić nastavlja da istražuje preklapanja ličnog i kolektivnog sećanja i zaborava u odnosu na migracijske i tranzicijske identitete, što je i osnovna tema njenog umetničkog delovanja.

Izložba će biti otvorena do 6. decembra 2017. godine.

Kustoskinja izložbe je Sabina Salamon.

''Rekreacija sjećanja osnova je umjetničke prakse Neli Ružić. Bliska modelu kulturnog pamćenja gdje se čuvanje, pohrana i simbolizacija nameću kao uporišta identiteta. Pozivajući se većinom na politička pitanja, teme individualne i kolektivne memorije, stvarnost sagledava u terminima brisanja, ponavljanja, prisjećanja, utemeljenih ponajprije u vlastitom iskustvu lomova i kulturnog izmještanja koje se dogodilo triput: društvenim preokretom u domicilnoj Hrvatskoj (Jugoslaviji) početkom devedesetih, odlaskom iz nje krajem devedesetih te iznuđenim povratkom nakon trinaest godina. Oslanja se na neposredni horizont biografskog prisjećanja i usmenog predanja, razvezuje povijest od memorije, koja se neotporna na cenzuru i promjene (zaborav i ponovno buđenje) odvija kao spontano i posve ljudsko procesiranje gomilanja života. Takvim sjećanjem zaokupljen je rad Neli Ružić, gdje suspregnuta mjesta i neizrečene misli, postaju nadopuna praznina jer povijest nije registrirala, ili je profiltrirala i preskočila. " - iz teksta Sabine Salamon

 

Naslovna fotografija: Zoran Alajbeg

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text