Ateljei Žitnjak, Zagreb | Izložba "Tranzicija" Mirjane Vodopije

Izložba Mirjane Vodopije "Tranzicija" u Galeriji AŽ

Izložba ''Tranzicija'' Mirjane Vodopije biće otvorena u petak, 3. novembra u 19 časova u zagrebačkoj Galeriji Ateljea Žitnjak (Žitnjak 53, Zagreb). 

 

 


Izložba ''Tranzicija'' Mirjane Vodopije koja se otvara u Galeriji AŽ, kroz seriju fotografija snimljenih tokom proteklih desetak godina i centralnu instalaciju, govori o autorkinoj potrebi za begom od enterijera opterećenog predmetima i o omogućavatelju tog bega, autu, koji time postaje simbol slobode.

U Kangoo stane sve neophodno: malo sklonište - šator i minimalno neophodnih stvari prema popisu koji se, štaviše, s vremenom skraćuje i to možda obrnuto proporcionalno količini predmeta koja se nakuplja u autorkinom stanu.

''Izložba je započela prije nego što će publika ući u izložbeni prostor. Ali, publika to ne zna. Nego će tek tamo, unutra, i to jedino oni koji pročitaju tekst, saznati kako je ovaj  srebrni Kangoo, parkiran točno ispred ulaza, ne samo dio izložbe, nego da u njoj igra glavnu ulogu. Vratit će se van s tekstom u rukama i kroz Kangoove prozore provjeriti je li sve s navedena popisa tu: šator, vreća, karnister ili boca s vodom, hrana (uglavnom konzerve), kuhalo na kartušu s plinom, lonac, zdjelice, escajg, ubrusi i toaletni papir, spužve za pranje, deterđent za suđe, kozmetika – četkica za zube i pasta, sapun, šampon, krema, rezervna odjeća, nešto deterđenta za oprati odjeću kada se uprlja, ručnik, osobni dokumenti, lova, olovka i tekica za zapisivanje, laptop, mobiteli i punjači za mobitele, svjetiljke." Boris Greiner, iz predgovora za deplijan

Mirjana Vodopija, rođena je 1963. u Zagrebu. Diplomirala je 1987. godine na Grafičkom odseku Akademije likovnih umetnosti Univerziteta a u Zagrebu. Ostvarila je 33 samostalne izložbe i učestvovala na preko 200 grupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Dela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija. U svom umetničkom radu izražava se kroz različite medije i njihova preklapanja: kroz crteže i grafike, svetlosne objekte, instalacije i videoinstalacije, fotografije i ambijente. Od 1987. godine do danas autorka je brojnih scenografija, špica, džinglova, ilustracija i vizuelnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske televizije. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odseku Akademije likovnih umetnosti Univerziteta u Zagrebu, od 2017. u zvanju redovne profesorke.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text