Atelieri Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Horizont'' Ivane Dražić Selmani

Atelieri Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Horizont'' Ivane Dražić Selmani

Izložba ''Horizont'' dubrovačke umetnice Ivane Dražić Selmani, biće otvorena 6. jula u 19 časova u Galeriji AŽ - Atelieri Žitnjak u Zagrebu (ulazni hodnik stare škole Petruševac, Žitnjak 53, Zagreb).
 

 

 

 

Ambijentalna instalacija / intrevencija ''Horizont'' nadovezuje se na seriju njenih radova, pre svega crteža, kojima je osnovna tematska preokupacija beleženje zavičajnog prostora i vremena. Minimalnom intervencijom, iscrtavanjem linije uz pomoć indigo papira na zidove duž galerijskog enterijera, autorka ovog puta, premešta liniju horizonta iz svoje lične dubrovačke vizure, na stenke zidova Ateliera Žitnjak.

''... Međutim i taj horizont koji umjetnica iscrtava, nije tek općeniti horizont, već konkretna njegova linija koju promatra svakodnevno s istog mjesta. Ipak, odlazi fizički van te linije. Ovog puta u prostor daleko drukčiji od njezine točke promatranja. Međutim, umjetnica u tom novom prostoru opet se ograničava na upravo onaj horizont mora koji poznaje i koji svakodnevno promatra. Na stijenkama zidova obrubljuje samu sebe unutar indigo linije. Kod nje je nataloženost vremena osobnog, obiteljskog i zavičajnog unutar poznate linije neizbježna. Minimalnom intervencijom prebacuje cjelokupni svoj mikrosvijet, sve ono što je unutar horizonta bilo, što jest i što će biti, u novi prostor njoj dalji i drukčiji. Promatrajući horizont promatramo i svoju ograničenost pomaka. Izaći van horizonta nikada nije moguće jer nas uvijek dočekuje novi...'' /iz teksta uz izložbu:  ''Plivati unutar horizonta, ali zaroniti u dubinu'', Josip Klaić.

Ivana Dražić Selmani rođena je 1972. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 1997. godine. Bavi se pedagoškim radom. Član je HDLU-a Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Kinookusa. Izlagala je samostalno, i na više od trideset grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Živi i radi u Dubrovniku. Radovi u kolekciji: 2017. ART IN ONE, kolekcija radova savremenih dubrovačkih umetnika u One suite hotel, Srebreno; 2015. Ciklus crteža Na Dančama – deo postavke Zbirke u pokretu, Muzej savremene umetnosti, Zagreb. Nagrade: 2014. 2. nagrada na konkursu T-HT nagrada@msu.hr za ciklus crteža Na Dančama. 1995. Dubrovnik, 2. Nagrada za idejno rešenje grba i zastave Dubrovačko-neretvanske županije (sa Orsatom Frankovićem).

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text