Artezov mural u centru Madrida

Artezov mural u centru Madrida

Beogradski ulični umetnik Andrej Žikić Artez, početkom marta je naslikao mural u samom centru Madrida. 

 

Nakon zidova Istanbula, Beča, Kaira, Almatija…Artez oslikava mural i u centru španske prestonice.

 

 

 

Artez je u Madrid došao po pozivu Galo Art galerije iz Torina (u kojoj je izlagao prošle godine) da sa nekoliko akrila na platnu u okviru njihovog izložbenog štanda učestvuje na umetničkom sajmu Urvanity Art Fair u Madridu. 

A onda je dobio i predlog da oslika jednu fasadu u Calle de Fuencarral – najprometnijoj madridskoj ulici.

„Imao sam ludu sreću da dobijem lokaciju o kojoj sam do tada mogao samo da sanjam“, kaže umetnik.

U najužem centru španske prestonice, pored Artezovog, trenutno se nalazi još samo mural madridskog kolektiva Boa Mištura.

Elementi na muralu su prepoznatljivi, moglo bi se već reći „artezovski“: nežni ženski lik, sobne biljke, kućica za ptice, knjige… Ovog puta oni predstavljaju poziv putnicima da dođu u Madrid. U zvaničnom opisu murala Artez nam objašnjava: „Mural priča o Madridu, mestu gde posetioci iz celog sveta mogu da dođu i uživaju u živopisnim umetničkim i kulturnim sadržajima koje ovaj grad nudi. Devojka prikazana na muralu drži gomilu knjiga važnih za istoriju i kulturu grada, kao i malu kućicu za ptice koja poziva sve ptice-selice da dolete ovde i osećaju se kao kod kuće!“

Potvrda da je opravdao čast koja mu je poverena došla je pre svega od građana. Kad god bi sa dizalice bacio pogled na ulicu, bar petnaest posmatrača je pratilo njegov rad. „U jednom trenutku sam se okrenuo i dočekale su me ovacije - oslikavanje je posmatralo više od pedeset ljudi koji su mi aplaudirali!“, priseća se Artez. A podrška je potom stigla i od Manuele Karmena, gradonačelnice Madrida, koja je organizatorima festivala tražila fotografije murala kako bi mogla da ih prosledi medijima.

Urvanity Art Fair je festival savremenog umetničkog izraza koji već godinama okuplja najveća imena iz te sfere. Ove godine predstavio je radove više od devedeset internacionalno afirmisanih umetnika sa cele planete. Bila je to sjajna prilika za Arteza da upozna kolege sa različitih krajeva sveta i stvori kontakte za neke nove uzbudljive crtačke prilike.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services