ART BRANČ Aleksandar Palavestra

ART BRANČ – Aleksandar Palavestra

Art branč sa Aleksandrom Palavestrom održaće se u petak, 19. aprila u 12 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I).


Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog petka u mesecu, tačno u podne.

 

 

Pozvani gost, gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika.

Кao pripremu za razmišljanje pred aprilski Art branč, Aleksandar Palavestra nam najavljuje temu "Javnost između arheologije i pseudoarheologije".

Danas smo izloženi agresivnom ispoljavanju „postistine“ koja zadire u svako tkivo javnosti – od popularnih medija do umetnosti i (pseudo)naučnih iskaza. Svako ima pravo na svoje lične i kolektivne teorije zavere, uverenja da je recimo Zemlja ravna ploča, ili da se u neolitu Srbije pisalo ćirilicom. Naučne discipline, pa i arheologija, tako ne funkcionišu. Arheologija pristupa svom predmetu putem interpretacije evidencije (podataka), koja razdvajaju maštu od stvarnosti i fantaziju od naučne teorije. A teorija je neophodna kako bi evidencija o prošlosti postala smislena i verodostojna. Sva ta pitanja uopšte ne opterećuju pseudonauku i pseudoarheologiju. Čak ni evidencija, koju pseudonaučnici mogu lako izmisliti,  falsifikovati, ili tumačiti ne pridržavajući se ni osnovnih logičkih principa. Zbog toga je nemoguće arheologiju i pseudoarheologiju svrstati u istu ravan, što mediji često pogrešno rade, pozivajući na tobože „ravnopravni dijalog“.

Aleksandar Palavestra je redovni profesor na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se teorijom i istorijom arheologije, praistorijskom arheologijom i heraldikom. Autor je knjiga: Кneževski grobovi starijeg gvozdenog doba na centralnom Balkanu (1984), Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele (sa D. Spasićem i D. Mrđenovićem, 1987, 1991), Praistorijski ćilibar na centralnom i zapadnom Balkanu (1993), Magija ćilibara (sa V. Кrstić, 2006), Ilirski grbovnici i drugi heraldički radovi (2010), Кulturni konteksti arheologije (2011).

Specijalni gosti: dr Monika Milosavljević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Vladimir Mihajlović, docent na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i Mileta Prodanović slikar i pisac.

Ulaz je slobodan.

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services