Američki neuronaučnik Greg Gage u NOVOJ ISKRI

Američki neuronaučnik Greg Gage u NOVOJ ISKRI

Gregory Gage, istaknuti američki inovator i naučnik posvećen neurološkim istraživanjima, održaće predavanje “Neuroscience for the 99% - Low cost experiments to understand our brains” u Dijzan inkubatoru Nova Iskra u sredu, 28. maja u 17.30 časova.

 

Gregory Gage je jedan od istaknutih govornika globalnih TED konferencija i jedan je od 300 svetskih inovatora uključenih u TED Fellows program. Greg je doktor neuronauka, dolazi iz američke države Michigan, a svoja istraživanja fokusirao je na širenje znanja iz polja istraživanja ljudskog mozga, pre svega na obrazovanje koje je usmereno na učenike i srednjoškolce.

 

U cilju širenja znanja o neuronauci oformio je i kompaniju Backyard Brains, koja razvija “opensource” alate putem kojih amateri i učenici srednjih škola mogu sticati prva znanja o ovoj kompleksnoj i važnoj oblasti.

 

U odnosu na veliko opšte i medijsko interesovanje za tajne koje skriva ljudski mozak, Greg je primetio nedostatak praktičnih znanja iz ovog domena koja se prenose na mlade, kao i pristupačna didaktička sredstva za škole. 25% svetske populacije pati od neuroloških komplikacija za koje i dalje nisu poznati putevi izlečenja, pa se u Backyard Brains trude da razviju eksperimente iz domena elektro-fiziologije, koji predstavljaju način na koji funkcioniše ljudski mozak u malom. Troškovi pravih eskperimenata sa neuronima prelaze $ 40.000 i mogući su samo u akademskom, laboratoriskom kontekstu. Greg i njegov tim postavili su sebi izazov da razviju komponente koje će ukupno koštati manje od $100.

Godinu dana kasnije, njihova oprema nalazi se u školama u čak 60 zemalja, na svih 7 kontinenata. Ovaj projekat trebalo bi da nam pomogne da u budućnosti imamo još inovativnije i posvećenije naučnike kada je u pitanju polje ispitivanja mozga. Predavanje naslovljeno Neuroscience for the 99% - Low cost experiments to understand our brains predstaviće osnovne informacije o funkcijama mozga i neurona, kao i misiju koju realizuje Backyard Brains. Na samom predavanju biće demonstrirani i osnovni DIY alati za istraživanje neurofiziologije, funkcionalne električne stimulacije, efekata mikro-stimulacija na životinje, neurofarmakologije, i čak optogenetike.

Greg Gage je uključen u TED Fellows program koji okuplja preko 300 svetskih inovatora iz različitih disciplina, kojima se svake godine pridružuje još novih 40 ekseprata. Pogledajte neke od Gregovih predavanja na TED-u:

Greg Gage – The Cockroach Beatbox (TEDed) 


Greg Gage na TEDx Brussels 


Gregory Gage će predavanje održati u sredu, 28. maja sa početkom u 17.30 u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43. Ulaz na predavanje je slobodan.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services