8. rođendan Laube i otvaranje izložbe Edite Schubert

8. rođendan Laube i otvaranje izložbe Edite Schubert

8. rođendan Laube i otvaranje izložbe Edite Schubert biće upriličeni 14. juna s početkom u 20 časova u Laubi - kući za ljude i umetnost (prilaz baruna Filipovića 23a) u Zagrebu.

Nakon otvaranja izložbe posetioce očekuje Gallery Party. Muzički program uključuje DJ Boccu Sofistifunk i Aklea Neon, a za dodatnu zabavu pobrinuće se LeloHex.

 

 

Opus Edite Schubert (Virovitica, 17. 06. 1947. – Zagreb, 25. 07. 2001.) nezaobilazno je, štaviše i ključno mesto u hrvatskoj umetnosti 20. veka. Njeno tridesetogodišnje umetničko delovanje obeleženo je neprestanim istraživanjima različitih umetničkih medija, koja su redovno rezultirala otkrićima sasvim originalnih tehnologija izvođenja radova, a sledstveno tome i invencijama novog umetničkog jezika.

Edita Schubert diplomirala 1971. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu (M. Stančić). Na početku karijere je slikala hiperrealistički, zatim izvodila instalacije magijskoga naboja u skromnim materijalima (lišće, tkanina, pesak) koje je kombinovala s oslikanim površinama (Zvezda repatica, 1981). Pred kraj 1980-ih slikala je kompozicije intenzivnih boja u duhu nove geometrije (Bez naziva-Katedrala, 1987), a u nastojanju da individualni nivo stvarnosti uklopi u širi kontekst radila je ambijentalne instalacije (Moj stan, 1999) i web-art (Šetnje, 2001).

Izložba u Laubi javnosti predstavlja upravo dela koja kreativno mišljenje i stvaralački opus ove hrvatske umetnice smeštaju u sam vrh evropske umetnosti zadnje četvrtine 20. veka. Izložba je prodajnog karaktera.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services