56. Oktobarski salon "Ljubavni zanos" | Dodela nagrada i vođenja

oktobarski salon,

U okviru 56. Oktobarskog salona “Ljubavni zanos“ u subotu 5. i nedelju 6. novembra, održaće se svečana dodela nagrada kao i poslednja vođenja kroz izložbu.

 

 

 

 

p r o g r a m :

Muzej grada, Resavska 40b

 • subota, 5. novembar u 13:00
  Dodela nagrada 56. Oktobarskog salona i Kulturnog centra Beograda

  O nagradi 56. Oktobarskog salona odlučuje tročlani žiri koji radi u sastavu: Gunar B. Kvaran, direktor Muzeja moderne umetnosti u Oslu Astrup Fearnley; Jelena Krivokapić, istoričarka umetnosti i likovni kritičar; Milorad Mladenović, umetnik i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti i na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Žiri za nagradu Kulturnog centra Beograda radi u sastavu Nela Tonković, direktorka Savremene galerije u Subotici, Zorana Đaković Minniti i Gordana Dobrić, kustoskinje Kulturnog centra Beograda.

  13:30 Tematsko vođenje kroz izložbu
  Snežana Stamenković, Društveno-politički kontekst radova na 56. Oktobarskom salonu

  „Ljubavni zanos traje tek trenutak, ljubavna bol traje čitav život“ je prvi stih poeme Žan Pjer Klarisa de Florijana po kojoj je Žan Pol Egid Martini 1784. godine komponovao melodiju „Ljubavni zanos“, koja se izvodi i danas. Osim o ljubavi, ova melodija nas upozorava i da svaki izbor ima svoje posledice, ali i na činjenicu da već vekovima vladari i podanici pokušavaju da „normalizuju nenormalno“ na različite načine. Kako se takvi procesi odvijaju danas i na koji način o njima govore umetnici, učesnici 56. Oktobarskog salona pokušaće da vam predstavi Snežana Stamenković.
  Snežana Stamenković, istoričarka umetnosti i urednica u Radio Begradu 2 piše likovnu kritiku za časopis NIN. Autorka je publikacije povodom pedeset godina Memorijala Nadežde Petrović, koju je objavila Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku 2010. godine, i koautor monografije o Predragu Caranoviću, objavljene 2013. godine. Svoje tekstove objavljivala je u časopisima Yellow Cab, Moment, Remont, Beorama. Trenutno u Kulturnom centru Beograda radi na programu ID Art – seriji kratkih video prezentacija savremenih umetnika.
   
 • nedelja, 6. novembar u 13:00
  Tematsko vođenje kroz izložbu: Radonja Leposavić i Snežana Ristić, BLISKOST!

  U poslednjem poglavlju teksta za katalog 56. Oktobarskog salona, FILM, RAVNOTEŽA, TELO I SRODSTVO, Dejvid Eliot zapisuje: Oklevam da započnem raspravu o završnom motivu ovog eseja... A onda, dalje – u različitim kontekstima i oblicima, navodi pojmove: prijateljstvo, bliskost, ubistvo, bol, sreća, zadovoljstvo... Tematsko vođenje Radonje Leposavića i Snežane Ristić referisaće se na jedan od tih “ključnih” pojmova izložbe Davida Elliotta: BLISKOST! Naime, shodno svim mogućim razlikama: rodnim, generacijskim, obrazovnim, socijalnim... Radonja i Snežana različito “čitaju” izložena umetnička dela. Za ovu priliku odabraće ih nekoliko pred kojima će manifestovati tu različitost... ali i bliskost...
  Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i radijski novinar, autor je i priređivač nekoliko knjiga. Urednik je zbornika Pažnja kritika!? povodom 50 godina beogradskog Oktobarskog salona (2009). Dobitnik je nagrade Zlatni mikrofon za “izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva” 2013. i nagrade Lazar Trifunović “za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti” za 2014. U koautorstvu sa Snežanom Ristić radi na Radio Beogradu 2 od 1993.
  Snežana Ristić, arhitektkinja, fotografkinja i radijska novinarka, autorka je više arhitektonskih i fotografskih izložbi i projekata. Objavljuje kritičke tekstove u domaćim i stranim stručnim časopisima, nedeljnicima i dnevnim novinama (Politika, Vreme...). Dobitnica je nagrade Zlatni mikrofon za “izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva” 2015. Urednica je redakcije za kulturu Radio Beograda 2, gde u koautorstvu sa Radonjom Leposavićem radi od 1993.
  Snežana Ristić i Radonja Leposavić autori su i voditelji nedeljne emisije Grad na Radio Beogradu 2. Više puta su nagrađivani na najprestižnijim evropskim radijskim festivalima za dokumentarno-dramske emisije (Grand Prix Marulić 2011. na Hvaru, Grand Prix UK Radio Drama Festival 2016. u Kentu...). Zajedno su objavili i nekoliko knjiga.

  18:00 Poslednje stručno vođenje kroz izložbu. Vodi tim Oktobarskog salona

  19:00 Linije, redovi, kolone (Spavaonica) – Ivana Ivković (Srbija), ambijentalna instalacija promenljiva u vremenu; Nikada neću prestati da volim te – Dejan Marković, (Srbija), performans

DOBRO DOŠLI!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services