53. Bitef festival | "Počnimo ljubav iz početka"

53. Bitef festival | "Počnimo ljubav iz početka"

Ove godine održava se 53. Bitef festival, pod sloganom "Počnimo ljubav iz početka", sa idejom da pozorište može da pruži alternativu aktuelnim, dominantno opresivnim oblicima funkcionisanja društva.
 

 

 

53. izdanje Bitef festivala, održava se od  17. do 26. septembra, kada ćemo imati priliku  da pogledamo dvanaest predstava iz devet zemalja iz celog sveta, na nekoliko pozorišnih i alternativnih lokacija u Beogradu.

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, istakao je da je vid savremenog pozorišta u kojem se najočiglednije gradi alternativni oblik društvene zajednice upravo onaj koji se bazira na pojačanom učešću gledalaca, brisanju naturalističkog četvrtog zida između društvene realnosti gledališta i fikcionalne realnosti scene, prožimanju i saradnji izvođača i gledalaca. Najaktuelniji oblik takvog, interaktivnog pozorišta danas se najčešće određuje kao "imerzivno pozorište". Ovakva nova zajednica, zasnovana na učestvovanju, prepuštanju i saradnji u okviru izvođačke situacije, krajnji je ishod glavnog programa 53. Bitefa. On se ostvaruje u predstavi Pozvani belgijskog koreografa Sepe Bajensa u produkciji poznate belgijske trupe Ultima Vez iz Brisela kojom se 53. Bitef zatvara.

Zajedno sa ovom predstavom, tokom deset dana trajanja festivala publika će u okviru glavnog programa imati prilike da pogleda predstave iz Francuske, Nemačke, Švajcarske, Belgije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Nigerije i Brazila.

Ovogodišnji program svečano će otvoriti predstava Orest u Mosulu, jednog od najvećih reditelja današnjice, Mila Raua. Predstave glavnog programa će se pored beogradskih pozorišta izvoditi i u alternativnim prostorima koji će biti adaptirani za potrebe 53. Bitefa.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počeće 15. avgusta i trajaće do 1. septembra, dok će prodaja ulaznica početi 2. septembra.


Nemoralne priče - 1. deo Majka kuća foto Jean-Luc Beaujault

 

Alternativni prostori na 53. Bitefu

Druga polovina festivala u Luci Beograd!

Bitef je oduvek bio prepoznatljiv po izvođenju predstava u institucionalnim pozorištima, ali i izmeštanju produkcija u alternativne prostore koji nisu prvobitno ili primarno predviđeni za pozorišne događaje. Ovoga puta, idemo korak dalje! Cela druga polovina festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22. do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa festivala.

U kontekstu umetničkog i tematskog fokusa 53. Bitefa koji se bavi analizom propadanja savremenog društva i pokušajem definisanja alternative stanju u kome se nalazimo, izmeštanje dela programa u prostor Luke Beograd predstavlja logičan čin.  U nastojanju da način rada prilagodimo konceptu festivala, stvaramo jedinstven prostor koji publiku navodi da promišlja umetnost u prostorima koji nisu tome namenjeni. Izlazeći iz pozorišta, pozivamo ljude da nam se pridruže u nastojanju da promišljamo alternative postojećem stanju u pozorištu, ali I društvu uopšte.

Tako će publika Bitefa, u Luci Beograd moći da pogleda čak pet predstava glavnog programa: Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka, kompanije Non nova (Nant, Francuska) čije autorstvo potpisuju Fia Menar i Žan-Lik Božol, O mesu i betonu koreografkinje Lusijane Lare u produkciji kompanije Anti Status Kvo (Brazilija, Brazil), Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvata u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana (Slovenija), cirkusku predstavu Retke Ptice grupe autora u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila (Francuska), kao i predstavu Pozvani čuvene kompanije Ultima Vez iz Brisela (Belgija), po koreografiji Sepe Bajensa.


Rare Birds foto Lou Henry
 

U Luci Beograd, za sve posetioce festivala, biće organizovani štandovi na kojima će moći da se kupi hrana i piće, tokom celog dana. Poslednji dan festivala koji je podržala delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i svečano proglašenje dobitnika nagrada Bitefa, takođe će se održati na ovoj lokaciji.

Bitef za zajednicu
U okviru priprema za 53. izdanje festivala, Bitef će organizovati i veliku akciju sakupljanja đubreta, u saradnji sa zainteresovanim pojedincima, organizacijama i institucijama. U okviru akcije, sakupljaće se otpad od kartona, plastike i papira, koji će potom biti iskorišćen za izvođenje predstave brazilske koreografkinje Lusijane Lare O mesu i betonu. Ovom aktivnošću, Bitef želi da usmeri pažnju javnosti na važnost našeg uticaja na sredinu i podigne svest o značaju ekologije i brige o otpadu.


Mladež bez Boga velikog hrvatskog reditelja Boruta Šeparovića, foto Marko Ercegović

 

Na naslovnoj: Pozvani, foto Danny Willems

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services