4. Foton - Letnji dani fotografije u Makarskoj

4. Foton - Letnji dani fotografije u Makarskoj

Četvrto izdanje festivala fotografije Foton - Letnji dani fotografije, održaće se od 19. do 24. jula na više lokacija u gradu Makarskoj.


Iako u nešto ležernijem izdanju od onog zimskog i ovaj put Makarsku će posetiti niz gostiju čiji će radovi prikazati različite aspekte savremene fotografije; od dokumentarne i ulične do intimne. 

 

Letnji Foton 2014 će biti otvoren izložbom "Amore del Tropico’" mlade fotografkinje i vizuelne umetnice Katje Kremenić u galeriji Gale Rica, u subotu, 19. jula u 21h.

Iako na njen rad uticaj imaju različite kulture i mesta, ona nastoji da se bazira na čistoj, intimističkoj - snažnoj slikovitosti radova i krhkoj estetici naglašenoj kroz upotrebu analogne fotografije i ambijentalnog prirodnog svetla.

Sa svojim je radovima učestvovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim modnim i art publikacijama, kolaborativnim projektima i izlagala u umetničkim institucijama i galerijama u Sloveniji, Hrvatskoj, Turskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Sledeća izložba koja će biti otvorena u nedelju, 20. jula, u prostorijama udruženja Rockatansky, u 21h predstaviće radove beogradskog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Oni istražuju društvene i urbane aspekte života u gradu. Usput ispituju svoju percepciju i odnos prema svojoj okolini, beležeći ulice, obične i neobične ljude, mesta i događaje za koje veruju da predstavljaju izgled i osećaj grada u kojem žive.

Uz izložbu Belgrade Raw, jedan od članova tog kolektiva, Andrej Filev održaće i zanimljivu četvorodnevnu radionicu "matchbox pinhole" fotografije pod nazivom "Dalmacija u kutiji šibica". Radionica će se održati u prostorijama udruženja Lanterna od 20. do 24. jula. Pinhole kamera (poznata kao i camera obscura) je jednostavna fotografska kamera koju svako od nas može napraviti kod kuće. Ime nam nagoveštava da se radi o kameri koja umesto modernog objektiva ima rupicu probušenu iglom (pinhole). Zainteresovani za radionicu, mogu se prijaviti putem maila: fotonmakarska@gmail.com.

U sklopu Noći Kalalarge, u sredu, 23. jula, biće predstavljeni fotografski i video radovi mlade beogradske umetnice Eme Eme Eme na izložbi pod nazivom "Daydreaming". Njene fotografije su skupovi atmosfera, uhvaćenih boja dana i energije trenutaka, priroda, horizonti, zalasci i izlasci sunca, sve kao jedna vibracija koja ima isceljujuću moć. Ema Ema Ema uticaje prima iz prirode, snova i podsvesti. Radi u poljima crteža, slike, fotografije, animacije, objekata, instalacije i urbanih intervencija (murala). Do sada je realizovala nekoliko samostalnih i mnogobrojne grupne izložbe širom Evrope, kao kustos i kao umetnik.

Foton će biti zatvoren izložbom učesnika radionice "Dalmacija u kutiji šibica", u četvrtak, 24. jula, s početkom u 21 sat u prostorijama udruženja Rockatansky.

Foton je podsticaj razvoju vizuelne komunikacije kroz manifestaciju "Dani fotografije u Makarskoj" koja će se održavati dva puta godišnje ( letni i zimski program). Foton je elementarna čestica svetlosti i tako početak stvaranja fotografije; bez fotona nema svetla, bez svetla nema fotografije kao ni vizuelnih nadražaja koje poznajemo već od trenutka kad otvorimo oči. Simbolično, foton je ideja koja spaja ljude, energetska tačka koja pokreće kreativne procese. Raznolikost izložbi, predavača i učesnika naglašava ideju kako je fotografija medij koji nudi puno mogućnosti, ali i spaja sve autore u istoj ideji stvaranja, posmatranja i delovanja kroz trenutak koji će zauvek biti ovekovečen u slici. Uspostavljanjem kontakta između autora različitih profila i generacija te publike zainteresovane za taj oblik umetničkog izražavanja, stvara se prostor za interaktivno razmatranje uloge koju fotografija danas ima u umetničkom i svakodnevnom životu. Tim se putem uključuje svest o perspektivnom položaju fotografije 21. veka, jer je fotografija danas dostupna svima i zanimljiva zbog svoje neposrednosti i realnosti. Upravo to je čini tako velikim potencijalom vizuelne komunikacije u savremenom društvu.


RASPORED PROGRAMA

Subota, 19. jul / otvaranje /
21 sat, Gale Rica
izložba "Amore del Tropico"
Katja Kremenić

Nedelja, 20. jula
21 sat, Udruga Rockatansky
izložba radova kolektiva Belgrade Raw

Ponedeljak, 21. jul
popodnevni sati
radionica matchbox pihhole fotografije ‘Dalmacija u kutiji šibica’
- fotografiranje
(voditelj Andrej Filev – Belgrade Raw)

Utorak, 22. srpnja
popodnevni sati, Udruga Lanterna
radionica matchbox pinhole fotografije "Dalmacija u kutiji šibica"
- razvijanje i skeniranje
(mentor Andrej Filev – Belgrade Raw)

Sreda, 23. jul
popodnevni sati, Udruga Lanterna
radionica matchbox pinhole fotografije "Dalmacija u kutiji šibica"
- izrada printeva i diskusija
(mentor Andrej Filev – Belgrade Raw)

21 sat, Noć Kalalarge
izložba "Daydreaming"
Ema Ema Ema

Četvrtak, 24. jul / zatvaranje /
21 sat, Udruga Rockatansky
izložba fotografija učesnika radionice "Dalmacija u kutiji šibica"


Organizator: Udruga Foton
Pokrovitelji: Grad Makarska, Turistička zajednica Grada Makarska
Partneri: Udruga savjetovalište Lanterna, galerija GaleRica, udruga Rockatansky

Nalovna fotografija: EmaEmaEma, portret

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services