40. Jalovička likovna kolonija (JLK)

40. Jalovička likovna kolonija (JLK)

Jalovička likovna kolonija (JLK) je ove godine u svom jubilarnom, 40. izdanju okupila devet umetnika iz četiri države (Srbije, Slovenije, Nemačke i Albanije), koji su se deset dana trajanja kolonije družili i stvarali u predivnom ambijentu u Zapadnoj Srbiji.

 

 

Tokom tih deset dana trajanja kolonije, nastali su radovi koji su prezentovani na završnoj izložbi u galeriji JLK.

Kustos izložbe je Dušan Savić, a izložbu je 14. avgusta u galeriji Doma kulture u Jaloviku, svečano otvorio predsednik Opštine Vladimirci Milorad Milinković.Selektor 40. Jalovičke likovne kolonije je umetnik Branislav Nikolić.


Branislav Nikolić


Organizator Jalovičke likovne kolonije je Biblioteka “Diša Atić”, a kolonija je realizovana uz podršku Opštine Vladimirci i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Mia Ćuk
 

Na ovogodišnjoj, jubilarnoj četrdesetoj Jalovičkoj koloniji učestvovali su: Damjan Kocijančič - DK, Slovenija; Rok Bogataj, Slovenija; Robert Verch, Nemačka-Austrija; Ilir Kaso, Albanija; i iz Srbije - Mia Ćuk; Mihaela Vujnović; Danijela Mršulja Vasić (Dim Tim); Milenko Vasić (Dim Tim); Branislav Nikolić.

Kustos izložbe je Dušan Savić.


Mi
haela Vujnović
 

Jalovička likovna kolonija je osnovana 1978. godine sa sedištem u Posavsko-tamnavskom selu Jaloviku u Domu kulture namenski adaptiranom za potrebe umetnika, učesnika kolonije.

Usponu i ugledu JLK doprinos su dali brojni domaći i strani umetnici koji su ove četiri decenije svojim darom i talentom ispisali najblistavije stranice u istoriji njenog postojanja. Svi ti umetnici su dolazili u Jalovik sa raznih strana sveta -  iz Japana, Švedske, Francuske, Italije, Amerike, Španije, Egipta, Finske, Rusije, Nemačke, Urugvaja, Holandije... 

Među našim umetnicima koji su se našli u ulozi učesnika ove kolonije, bili su Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Bojan Bem, Kosta Bogdanović, Neša Paripović, Slobodan Kojić, Slobodan Peladić, Mrđan Bajić, Vladimr Perić Talent, Milorad Mladenović i drugi.

Jalovička likovna kolonija, ima i sopstvenu galeriju, čiji fundus čini više od 500 umetničkih dela, radova više od 400 umetnika iz zemlje i inostranstva. Riznicu čini oko 60 vajarskih dela velikog i galerijskog fromata (kamen, terakota, drvo), preko 300 slika, kao i mnoštvo crteza, grafika, pastela, fotografija, video radova.

Putem izložbi organizovanih u zemlji i inostranstvu slike i skulpture Jalovičke likovne kolonije imalo je priliku da vidi mnogo poklonika umetnosti u Beogradu, Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Pančevu, Kikindi, Obrenovcu, Ćupriji, Jagodini, Valjevu i u Salcburgu u Austriji.


Damjan Kocijančič - DK

 

Umetnik Branislav Nikolić je selektor JLK i vodi njen umetnički program od 2002. godine, do danas. Selektor je prethodno bio Kosta Bogdanović (1985 do 2002), a pre njega Stevan Stanić (1975-1985).

Osnivači JLK su slikar autodidakt Zoran Simić i Milovan Šujić Šule koji je objavio dve zbirke pesama, a prvu zbirku pesama je posvetio slikarima i prijateljima Jalovičke kolonije.


Ilir KasoDim Tim
 

Rok Bogataj
 

Robert Verch
 
 
Fotografije: Dim Tim
 

 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services