3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu

3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu

U čast desete godišnjice održavanja festivala Dani arhitekture u Sarajevu, izašla je knjiga pod nazivom “3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu”.

Knjiga ilustruje proputovanje kroz ovu manifestaciju, i prezentuje rad svih učesnika, bili to lokalni, regionalni, ili čak svetski arhitekti i studenti arhitekture.
 

 

Dani arhitekture su godišnji festival arhitekture koji se održava u Sarajevu već 11 godina. Za to vreme, od skromnog studentskog događaja prešli su dug put do istinski značajnog festivala koji traje nedelju dana.3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu - Prvo izdanje knjige

Dugo očekivano prvo izdanje knjige Dana Arhitekture je tu pred nama. Ova knjiga rekonstruiše evoluciju sadržaja i formata Dana arhitekture tokom prvih deset godina postojanja festivala.

Dani arhitekture (DA) su tokom deset godina prešli put od studentskog projekta do jednog od najznačajnijih događaja za savremenu arhitekturu Bosne i Hercegovine, ugostivši neka od najvećih svetskih imena savremene arhitektonske scene i tako postavši prepoznatljiva tačka na mapi kulturnih događaja u regionu.

“Možemo li danas stvarati arhitekturu koja je arhitektura događaja, arhitektura situacija i koja se više ne oslanja na konvencionalnu percepciju prostora?” – Bernard Khoury na Danima arhitekture u Sarajevu

Entuzijazam jedne generacije studenata arhitekture odigrao je presudnu ulogu u deset godina DA. Ogromna količina uložene energije i intenzivni zajednički rad, osnovni su razlozi zbog kojih su se DA dešavali iz godine u godinu. Tako ova knjiga predstavlja svojevrsni pregled jedne dekade uspešnog delovanja.

U knjizi ćete se susresti s najzanimljivijim projektima, kako učesnika festivala, tako i tima Dana arhitekture, u obliku kolaža autorskih tekstova, fotografija, dijagrama i crteža, koji predstavlja izbor iz sadržaja brojnih predavanja, izložbi i radionica iz svih izdanja DA.
Prema rečima jednog od najuglednijih svetskih kritičara za savremenu arhitekturu, Hansa Ibelingsa, "Stvarni broj dana trajanja Dana arhitekture samo je delić onih 3650 dana iz njenog naslova, ali namera je učiniti da svaki dan bude Dan arhitekture, i da kultura arhitekture postane sveprisutna." - Iz Predgovora

Knjigu možete pronaći u knjižari zvaničnog izdavača, buybook u Sarajevu, kao i na određenim lokacijama u Hrvatskoj i Srbiji, a moći će da se naruči i preko interneta na web stranici izdavačke kuće, www.buybook.ba.

 

Fotografije: Studio“Spektroom”

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services