20 godina od osnivanja Muzeja istorije Jugoslavije

mij

 

Povodom Dana Muzeja i obeležavanja jubileja – 20 godina od osnivanja Muzeja istorije Jugoslavije, 1. decembra 2016. godine, u periodu od 10.00 do 18.00 časova biće organizovan specijalan program za publiku, a ulaz u kompleks je slobodan.

Samo tog dana, u objektu Muzej 25. maj publika će na izložbi jednog predmeta premijerno biti u prilici da vidi jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom sedamnaestog rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine Sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Tokom trajanja izložbe Ko je soko – taj je Jugosloven, Muzej je 2016. godine otkupio sokolsku štafetu koja je nošena od Skoplja, Niša i Kragujevca do Beograda.

U objektu Stari muzej, gde je u julu za publiku otvoren rad na stalnoj postavci, pod nazivom Otvaramo depo, u četiri termina (od 10.00; 12.00; 14.00 i 16.00 časova) biće organizovana stručna vođenja. Na postavci su simbolično, jedan naspram drugog, predstavljeni fondovi Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim spajanjem je 1996. godine Muzej nastao.

Za najmlađe posetioce biće organizovan Dečji kutak sa igrama iz Jugoslavije koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija, a danas su gotovo potpuno zaboravljene. Društvene igre poput Ne ljuti se čoveče, preskakanje lastiša i bojenje Fiće, najpopularnijeg automobila Jugoslavije, biće postavljene u poslednjoj sali objekta Stari muzej.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services