Urbani džepovi Beograda

Urbani džepovi Beograda

U Beogradu je na opštini Vračar otvoren drugi urbani džep u okviru projekta "Uređenje urbanih džepova Beograda".

Pod pokroviteljstvom grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine i dvanaest gradskih opština nedavno je započet projekat uređivanja 22 manje urbane zelene celine, u okviru projekta „Urbani džepovi Beograda”.


Cilj ovog projekta jeste uspostavljanje uređenih, ekoloških i socijalno funkcionalnijih prostora u okviru javnih zelenih površina, podsticanje odgovornijeg odnosa građana prema vlastitom okruženju, kao i afirmacija mladih profesionalaca u oblasti pejzažne arhitekture.
Na teritoriji opštine Stari grad urediće se tri lokacije, na Vračaru dve lokacije. Na teritoriji Novog Beograda odabrane su dve lokacije.

Slične površine urediće se i u opštinama Zvezdara, Palilula, Savski venac, Čukarica, Rakovica, Surčin  i Mladenovac, Obrenovac, Grocka.
Žitelji ovih opština imali su prethodno priliku da na javnim prezentacijama predlože lokacije za uređenje, a o konačnom izboru lokacije odlučila je interna komisija, sačinjena od predstavnika sekretarijata, opštine, Udruženja pejzažnih arhitekata i Udruženja građana „Beogradski festival cveća”. Najvažniji kriterijum je bio spremnost za angažman samih stanovnika dela opštine za koji se konkurisalo.

Predsednik opštine Vračar, Branimir Kuzmanović 20. oktobra je simbolično proglasio otvorenim drugi novouređeni „urbani džep“ – malu zelenu površinu u Baba Višnjinoj ulici na Vračaru, između brojeva 17 i 19.

Prostor drugog realizovanog urbanog džepa je u odnosu na prethodno stanje dodatno osvetljen, zamenjene su klupe, a sedenju je namenjena i skulptura postavljena u centralnom delu zelene površine. Prostor je oplemenjen novim zasadima, postavljene su i tri sprave za vežbanje na otvorenom: gladijator, zdravi hodač i razboj. Zelena površina revitalizovana je po projektu koji je bio diplomski rad pejzažnih arhitektica Vesne Gvozdenov i Jovane Kovačević, koje su uradile i idejno rešenje skulpture.

Prvi urbani džep realizovan je u Beogradu, takođe na opštini Vračar, na uglu Braničevske i Nebojšine ulice u novembru 2010. godine. Autorke ovog urbanog džepa su Daliborka Stojaković i Lena Madžarević.

Projekat "Urbani džepovi Beograda", nastao je na inicijativu grupe studentkinja pejzažne arhitekture sa Šumarskog fakulteta u Beogradu. Projekat je kasnije proširen na nivo grada i uključene su studentske organizacije i neke gradske institucije u njegovu realizaciju.


Projekat „Urbani džepovi Beograda“ se bavi zapuštenim gradskim prostorima, u cilju animiranja lokalne zajednice na njegovom uređenju i održavanju na principima održivog razvoja.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services