Zoom art café & photo studio

Zoom art café & photo studio

Zoom art café & photo studio je multifunkcionalan prostor na Dorćolu, koji se nalazi na adresi Dobračina 76.


Zamišljen je kao mesto za rad i opuštanje, razmenu ideja i stvaranje umetničkih dela, a smešten je u rekonstruisanom industrijskom objektu.  

 

Dizajn enterijera poveren je arhitektonskom birou KDA Ksenije Đorđević. Projektni tim na projektu činili su Ksenija Đorđević i Nikola Maravić.

Ovo je prema rečima autora enterijera jedan od njihovih značajnijih realizovanih projekata u 2017. godini. Naročito i zbog činjenice da su projekti rekonstrukcije i prenamene industrijskih objekata uvek uzbudljivi za njih, i zauzimaju posebno mesto na listi izvedenih projekata biroa KDA.

Zoom art café & photo studio, smešten je u industrijskim halama u Dobračinoj ulici u centru dinamične urbane zone koja se poslednjih godina razvija na Dorćolu.

Vlasnici studija, po profesiji fotografi, dolaze iz Rusije s odlukom da žive u Beogradu. Prvobitna ideja je bila da pronađu prostor dobrih gabarita i da ga rekonstruišu za sopstvene potrebe.

Ubrzo su došli na ideju da otvore coworking space koji mogu da rentiraju i njihove kolege fotografi.

Ovu odluku je logično pratilo i stvaranje malog kafea i galerije gde bi umetnici mogli da izlažu svoje radove.

Prostor foto studija zauzima 180m2 industrijske hale čija visina varira od 8m do 12m. Ovaj gabarit je idealan za pomenutu namenu, kao i prisustvo prirodnog svetla koje dopire sa staklenog dela krova.

U ulaznoj zoni formiran je prostor kafea sa tridesetak mesta, iznad koga se nalazi galerija od 40m2 na kojoj se dešavaju izložbe ili povremene projekcije filmova.

U letnjem periodu ispred objekta se nalazi bašta sa mnogo zelenila i različitih zona za sedenje od udobnih sofa i ležaljki do drvenih stolica.

Natur beton je dominantan materijal u prostoru i bilo je logično da ga autori enterijera ostave u izvornom obliku u okviru zidova i plafona.

Nov pod je urađen posle razvoda instalacija u poliranom betonu. Iznad prostora za rad dodata je čelična konstrukcija na koju može da se okači potrebna rasveta.

Na centralnom zidu nalazi se ciklorama širine 8m. U ulaznoj zoni formirana je galerija dodavanjem čelične konstrukcije ispod koje se nalazi drveni šank i tehničke prostorije.

Na centralnom zidu kafea urađen je mural koji predstavlja osnovne elemente foto aparata. Stepenište je urađeno u potpunosti od čeličnih profila. Pod galerije je urađen u drvetu. Na  fasadi su formirani otvori maksimalnih dimenzija u staklu kako bi prostor dobio što više svetla. U prostoru studija se nalazi mnoštvo fotografske opreme čija se postavka menja u skladu sa potrebama korisnika.

Na galeriji se nalazi veliki broj stafelaja na kojima se postavka menja svakodnevno. Nameštaj je lak bez fiksnih elemenata i moguće ga je pomerati kako bi čitav prostor zadovoljio potrebe onih koji u njemu borave.

Zoom art café & photo studio je efemeran, nepretenciozan, neformalan prostor, a to je pored impozantnog gabarita i njegova najveća vrednost.

 

Fotografije: Aleksandra Zidkih

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services