Jedriličarski klub "Ada"

Jedriličarski klub "Ada"

Predstavljamo Jedriličarski klub „Ada“ – mlado i zdravo mesto okupljanja oko pravih vrednosti. Klub je osnovan 2013. godine, a čine ga iskusni jedriličari i ljubitelji prirode, predvođeni Milošem Dobrosavljevićem Bross-om.

 

 


Ovaj „real gem“ savskog akvatorija nalazi se na donjem špicu Ade Ciganlije, neposredno pored pilona mosta na Adi, i celim „bićem“ je posvećen popularizaciji rekreativnog i sportskog jedrenja, kako kroz školu jedrenja, tako i brojnim takmičarskim aktivnostima.

Iako na prvi pogled ovaj post može da izgleda kao neka posveta sportu, Designed.rs u rubrici Living Belgrade, želi da vam prikaže još jedan način "oblikovanja", veći i važniji od mnogih drugih koje smo na ovom mestu pominjali.

Reportaža o Jedriličarskom klubu „Ada“ je verovatno najzdravija beogradska priča na našem portalu, a tiče se „oblikovanja“ života. Iako u njoj i te kako ima dizajna, na svim nivoima, razlog bavljenja ovim klubom je sasvim nova dimenzija koju smo iskusili, a tiče se jedrenja, druženja sa ljudima okupljenih oko nekih „starih a pravih“ vrednosti, upoznavanja prirode, reka, grada u kojem živimo. Ovo nije priča o nekom novom životnom stilu, trendu ili lajfstajlu, već o načinu života.

To kažu i u JK „Ada“: „Želimo da razbijemo mit o jedrenju kao nekom izuzetno skupom sportu i prikažemo realnu sliku gde svako može da pronađe svoje mesto shodno mogućnostima“. Samo ako se pusti.

Iako leži na ušću Save i Dunava, Beograd je i dalje za veliku većinu svojih žitelja jedna neistražena stanica, ispod čije površine nisu dovoljno zagrebali čak ni oni koji žive u neposrednoj blizini vode.

Samo oni privilegovani, poput Miloša i momčadi iz JK „Ada“, oni koji su od malih nogu jednom nogom u vodi, a drugom na kopnu, znaju šta život na vodi sa sobom nosi, i šta vam sve donosi, naročito ako se još i bavite ovim sportom.

Miloš Dobrosavljević Bross je od malena u jedrenju, zahvaljujući svojim roditeljima. Njegov tata se bavio nautikom iz ljubavi i hobija. Svoju jedrilicu sami su sastavljali na donjem špicu Ade, da bi je preneli na Kornate gde su provodili po pola godine jedreći sa malim Milošem. Tu privilegiju su imali zahvaljujući poslu kojim su se bavili - kao freelance prevodioci osamdesetih godina uspevali su da proleća i leta koriste za plovidbu po Kornatima, a drugu polovinu, onu zimsku, na Bledu. Krajem osamdesetih i s početkom rata, bili su prinuđeni da se odreknu svog sna i vrate u Beograd. Prodali su i Bled i jedrilicu, a Miloša "bacili" na jedrenje na Savi.

Kao jedriličar, Miloš je ponikao iz Akademskog jedriličarskog kluba u Beogradu (AJK-Beograd), koji se nalazio na mestu njegovog sadašnjeg jedriličarskog kluba „Ada“. Sa svojih sedam godina, a s početkom ratnog vihora u zemlji, 89, 90, i 91. godine, Miloš polako ulazi u takmičarski život na jedrilicama Optimist (nešto poput kartinga u automoto sportu). Seća se sa osmehom svakog prevrtanja i ispravljanja, a u glavi mu i dalje odzvanjaju glasovi trenera: „prihvati“; „isprazni jedro“; „popusti“.Za njegovo formiranje u izuzetnog jedriličara najzaslužniji su entuzijazam roditelja, trenera i selektora. Sa devet godina osvaja i prve medalje, učestvuje na takmičenjima po regionu, balkanijadama, prvenstvima Evrope, ulazi u reprezentaciju i za svoj tadašnji klub AJK-Beograd donosi pobede. Takmičio se i plovio po mnogim vodama, koje su ga kasnije dovele do velikih evropskih i svetskih šampionata u klasi Micro Cruiser.

Sa svojim rivalom iz detinjstva i kolegom iz reprezentacije Jugoslavije, Strahinjom Blagojevićem Simbadom, nakon godina druženja i zajedničkog iskustva u jedrenju, odlučuje da okupi nove ljude na Gošinom splavu, u tada još neformalnom klubu na donjem špicu Ade.

Tako nezvanično i nastaje JK „Ada“, simbolično ili ne, na donjem špicu Ade. Na mestu gde je sve i počelo - sa prvom porodičnom jedrilicom, na mestu gde se formirao u vrhunskog sportistu, na tom istom mestu osniva svoj jedriličarski klub.

Na fantastičnoj beogradskoj lokaciji koja ima tradiciju sportskog jedrenja od polovine prošlog veka; gde duva kvalitetan vetar, gde je umeren tok reke, gde se pruža predivan pogled na grad, tamo gde se nalazi sve što vam je potrebno za kvalitetno jedrenje.

Ideja vodilja im je bila da sa kvalitetnom školom jedrenja rade na popularizaciji ovog sporta u Beogradu, promovišu jedrenje na beogradskim rekama, i šire vidike svojih sugrađana o potencijalima grada u kome žive i kvalitetu života koji Beograd može da ponudi.

JK "Ada" se pre svega bavi takmičarskim i rekreativnim jedrenjem u klasi Micro. Član je Jedriličarskog Saveza Beograda i Jedriličarskog Saveza Srbije.

Škola jedrenja je danas, četiri godine nakon osnivanja, i dalje okosnica JK „Ada“, i trenutno broji oko pedeset aktivnih članova. Miloš i Simbad čine osnovu stručnog tima. Oni su jedriličari koji jedre od malih nogu, poseduju internacionalno regatno i prekookeansko iskustvo, i osvajači su mnogobrojnih medalja. Klub se širi, dolaze neki novi sjani ljudi, od kojih mnogi nisu jedrili od malena, ali koji sazrevaju, i polako stiču iskustva na nacionalnom i međunarodnom takmičarskom nivou. Škola je specijalizovana za obuku na Mikro kruzerima (Micro Cruiser), najmanjim predstavnicima krstaša, sa tri člana posade, koji spadaju u Mikro klasu.

Klasa je razvijena u Francuskoj 1977. godine, tako da ove godine slavi jubilej – 40 godina postojanja.

Ova jedrilica je idealna kako za rekreativno, tako i za sportsko jedrenje i regatna takmičenja. Optimalna je za školu i učenje osnova jedrenja.

Klub poseduje flotu jako brzih mikraća (Mikro kruzera) koji su idealni za takmičarsko i rekreativno jedrenje na svim vodama, ali i za uživanje na reci. Klasa je priznata od strane ISAF-a i podeljena je u tri takmičarske divizije: Racer, Cruiser i Protos. Svake godine se održava svetsko prvenstvo kao i Euro Micro Cup-ovi širom Evrope.Pored Mikro klase, klub promoviše i jedrenje u drugim klasama, windsurfing, kite boarding, ekološki život na vodi kao i biodiverzitet, obzirom da se nalazi u jednom od retkih staništa ptice Mali Vranac.

Ovde možeta doći i ako poželite da krstarite rekom, organizujete neki team building, koristite paddle board, windsurf i drugu jedriličarsku opremu.

Zašto JK „Ada“ ogroman akcenat stavlja na takmičarske aktivnosti? Jer smatraju da je to izuzetno važno za promociju i razvijanje ovog sporta povećanjem broja takmičarskih posada u zemlji. Iz tog razloga, oni svesrdno daju prednost "novajlijama" u svetu regatnog jedrenja. Ne samo da se ne bi takmičili sami među sobom, već i zbog činjenice da se takmičarskim režimom treniranja postaje vrhunski rekreativac koji bezbedno jedri. Otvaraju prostor za sve početnike ali i pasionirane poštovaoce ovog sporta. Posle početnog kursa u ponudi je i regatni kurs za „ono dalje, i više“.

Baš iz tih razloga, a i zbog dobrog druženja i zabave, JK „Ada“ već dve godine za redom uspešno organizuje regatu Belgrade Cruiser Cup.

Ovogodišnja regata Belgrade Cruiser Cup 2017, održana je 24. juna, a na regati su učestvovale prijavljene posade u jedrilicama klase Cruiser i Micro Cruiser.

Kako je BCC regata izgledala prošle godine pogledajte na ovom linku, dok ovogodišnje izdanje regate BCC možete pogledati u nastavku posta. 

Belgrade Cruiser Cup 2017 from JK Ada on Vimeo.


Pobedu u ukupnom plasmanu je odnela posada PS Tech Racing-a. Drugo mesto je osvojila posada JK Sava koja je istovremeno osvojila prvo mesto u klasi Micro Cruiser, dok je bronzana medalja otišla u klub domaćina JK Ada.

Overall pobednik je imao čast da osvoji Belgrade Cruiser Cup trofej čiji je stvaralac, drugu godinu za redom, Branislav Ignjatić, osnivač i idejni tvorac umetničkog studija Šešir design - Шешир design.

Branislav Ignjatić se već šest godina uspešno bavi izradom nakita, kućnog asesoara i ekskluzivnog nameštaja, a po prvi put, prošle godine uhvatio se u koštac sa jednim od najvećih izazova, trofejom i medaljama za prvi Belgrade Cruiser Cup 2016.

Zahvaljujući pozitivnoj kritici srpskih umetnika, ove godine se Šešir design - Шешир design predstavlja sa još smelijim pristupom formi trofeja. Totem je izrađen od preko 800 godina stare morte (fosilizovani Hrast) i prohroma, visok je 40cm a namenjen je prvoj posadi koja je prošla kroz cilj kod mosta preko Ade. Ove godine, otišao je u ruke posadi posade PSTech Racing-a.

Prema rečima Ignjatića, (koji nažalost nije prisustvovao dodeli medalja i trofeja jer se nalazi na Zanzibaru), njegovi trofeji predstavljaju impresije života na Savi kao i boravka u prirodi ali i urbanom okruženju.

Ignjatić je takođe za ovu priliku dizajnirao zlatne, srebrne i bronzane medalje za najbolje plasirane učesnike regate.

Brojni poštovaoci jedrenja i JK „Ada“, regatu su u odličnoj atmosferi pratili sa klupskog objekta organizatora i broda Kovin, zvaničnog pratećeg broda regate. Regata je privukla pažnju mnogih prolaznika na mostu preko Ade, ali i duž obale Save gde se odvijala trka. 

Zahvaljujući kompaniji Mozzart, takmičarski tim JK "Ada" predvođen Milošem Dobrosavljevićem Brossom učestvuje na predstojećem svetskom šampionatu (41 th Micro Cup – Micro World Championship), koje se održava od 19. do 25. avgusta na jezeru Annecy u Francuskoj, gde će odmeravati snage sa oko 70 najboljih svetskih timova u Mikro klasi.

Mi im ovom prilikom želimo dobar vetar i što bolji plasman.

A svima vama koje je ova priča bar malo zainteresovala, poručujemo da svratite do kluba, upoznate Miloša i ekipu, i od pravih ljudi saznate sve informacije iz prve ruke.

Provedite neko vreme na klupskim daskama i osetite atmosferu. Oslušnite vetar, i ako pogodite iz kog pravca duva, možda vas Miloš povede u "probnu vožnju". Ako se to desi, ostaćete sigurno na tom mestu, kao ponosan polaznik škole jedrenja Jedriličarskog kluba "Ada".

Ali pre svega toga, upoznaćete Mašu (možda već na kapiji), pravog klupskog psa, živu maskotu JK "Ada".

Korisne informacije:

  • Kursevi se održavaju tokom cele sezone, od marta do decembra na Savi i Dunavu.
  • Kurs obuhvata deset dvočasa podeljenih u teoretska predavanja i praktične vežbe neophodne za samostalno upravljanje jedrilicom i uživanje na vodi.
  • Cene kursa su izuzetno povoljne, kako bi se i na ovaj način doprinelo popularizaciji jedrenja, kroz obuku što većeg broja, kako budućih rekreativnih tako i takmičarskih jedriličara.
  • Kurs vode uspešni takmičari koji pored brojnih nagrada poseduju višegodišnje iskustvo i uspeh u edukaciji. Deo su ISAF trenerskog plana i zaslužni su za novi početak ekspanzije jedrenja u beogradskom akvatorijumu.

 

 

Dizajn logotipa: Ivan Novaković
Dizajn web sajta JK „Ada“: Bojan Mušović

Posetite i zapratite JK „Ada“ na socijalnim mrežama:

Facebook stranica

Instagram

 
 
Fotografije: Vladimir Miladinović Piki,  Marko Risović i Bojan Mušović
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services