Šuma

 U krugu Skadarlije, tri arhitektice su otvorile malu i neobičnu poslastičarnicu

U krugu Skadarlije, tri arhitektice su otvorile malu i neobičnu poslastičarnicu kao ostrvo na koje mogu da se sklone od savremenog haosa.

 

 

Uz inspiraciju u prirodi, same su uradile enterijer i osmislile recepte i oblike kolača.

 

Prostor je ušuškan i skriven, u pešačkom delu Simine ulice na uglu sa Skadarskom, miran i udoban, šumsko sklonište od vreve.

Drveni nameštaj je pravljen od reciklirane hrastovine koja je služila kao građa za preko sto godina staru kuću.

Veoma vešt stolar je osvežio i oblikovao staro drvo, a posebno se po lepoti ističu stolice i mala drvena vitrina za izlaganje pekarskih kolača.

Svi elementi u prostoru su projektovani i ručno rađeni prema nacrtu, a posebno se vodilo računa da nameštaj bude udoban i funkcionalan.

U prostoru se posebno ističe zeleno stepenište, kao ulaz u šumu, dok je tirkiznija nijansa ventilacionog sistema razvedrila prostor.

Svako svetlo u prostoru ograničava po jedan ambijent i uveče je atmosfera intimna i topla.

Biljke koje se neguju u Šumi su pretežno divlje vrste koje slobodno rastu u prirodi ili one koje su korisne ljudima, bilo kao hrana ili kao lekovita biljka.

Na policama se nalaze ožiljene grančice puzavica i raznog drveća, dok na prozoru stoji saksija sa rasadom limuna. Vremenom, Šuma će imati veliki broj malih sadnica drveća koje će moći da se presade u prirodi.

Veliko drvo limuna, koje je stajalo u lokalu tokom hladnih dana, se sada greje na suncu u bašti, u kojoj prijatno struji vetar i kada je topao dan.

U Šumi se za kolače koristi divlje voće sa Kopaonika, divlje maline, borovnice, kupine, drenjine, zatim brašno od žira i matičnjak od proizvođača sa Kosmaja, domaća jaja, zova i drugo bilje koje raste slobodno u prirodi.

Za interesantan čokoladni program u Šumi se koristi belgijska Callebaut čokolada koja se meša sa zdravim sastojcima kao što su mača prah, moringa prah, suvo voće, liofilizovane maline i jagode.

Iako su mali, trude se da promovišu lokalno i domaće, i da što više proizvoda nabavljaju od malih proizvođača za koje znaju da rade kvalitetno.

Sva pića koja imaju su od lokalnih proizvođača, vina su iz Sremskog Karlovca i iz Topole, rakija je iz Mladenovca, zanatsko pivo iz Beograda.

Posuđe u kom se služe poslastice je od keramike i delo je keramičarke Anaes iz Kruševca, koja u svom radu neguje prirodne boje, dezene i tonove, a svaki komad je jedinstven.

Šuma na Instagramu:https://www.instagram.com/poslasticarnicasuma/

Projekat: Studio Dirižabl

 

Fotografije: Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services