Comunale

Restoran Comunale Beograd Aleksandar Rodić

Lokacija: Karađorđeva 2-4, Beton hala, Savsko pristanište


Comunale se nalazi na jednoj od najboljih lokacija u gradu. Autori "projekta" Beton hale na Savskom pristaništu po ko zna koji put potvrđuju neophodnost postojanja ovog lanca atraktivnih i finih mesta, upravo tu, tik uz reku. Nećete više naći skoro nijednog Beograđanina a da mu Beton hala nije jedno od top 5 lokacija u gradu. A tek kako je stranci vole!

Fotografije: Ana Kostić

 

 


U tom duhu, autor dizajna enterijera i koncepta restorana Comunale, Aleksandar Rodić ponovo je izabrao hrabar pristup. Pionirski pokušaji raznih naših ugostitelja da uvedu community table skoro nikada nisu urodili plodom. Aleksandar ovde beskompromisno prostor puni baš takvim, bez alternative. I prostor radi, živi i puni se. S obzirom da i sam naziv restorana asocira na okupljanje, ljudi ovde u većem broju mogu da sede za istim stolom i da im bude prijatno, jer su svi tu sa istim ciljem.

Estetika je čista, monohromatska, kakva je i sama arhitektonika prostora. Velika kubatura, monolitna struktura, linijski tretman u organizaciji, centralni šank - ognjište prostora.



Osnovni utisak s kojim uđete i izađete iz prostora jeste da prostor diše, bez obzira što je okupan grafitnom sivom bojom, kako zidova, podova, tako i ograde.
Centralni šank je možda jedina površina koja ima odsjaj, (ako izuzmemo stolice kao deo mobilijara), ali bojom ne narušava sklad celine.

Sto je glavni motiv koji se ponavlja i sa kojim se ne eksperimentiše. On je istražen do savršenstva…kombinacija čelika i furnira i samo se multiplicira i kombinuje sa nerđajućim stolicama i monolitnim klupama.
Svetlo je spušteno nad stolovima, žute boje, po koji linijski akcenat zidovima i površine u vidu displeja sa printom, koji je naravno promenjiva kategorija.
Ovde imamo tačku, liniju i površinu.

Ne mogu se odagnati utisku toaleta koji ima po prvi put proporciju sa prostorom, i za razliku od većine ugostitelja koji svaki kvadrat pretvaraju u sto za četvoro, ovde je nesebično dat korisniku prostor kakav doliči restoranskom delu i potpuno prati estetiku restorana.

Činjenica je da je sam prostor imao veliki potencijal, ali je takođe pohvalno što se autor nije uplašio veličine i besomučno ga kitio. Vrlo je jasan stav sa nekoliko čitljivih elemenata. I zato Comunale tako čvrsto stoji.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"If you can design one thing, you can design everything,"

Massimo Vignelliviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services