Mejkers spejs

Prostor Naučnog kluba adaptiran je za potrebe Mejkers spejsa.

Prostor Naučnog kluba Centra za promociju nauke, adaptiran je za potrebe Mejkers spejsa. Nalazi se u Ulici kralja Petra na broju 46. 

 

Mejkers spejs Naučnog kluba Beograd je otvorena laboratorija za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja.

 

 

Kao deo Naučnog kluba Beograd, na preko 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje pa do gotovih prototipova. Ovo je mesto koje će vam probutiti inspiraciju i omogućiti umrežavanje, deljenje iskustava i korišćenje znanja.

U Mejkers spejsu članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima – od biblioteke, preko računarske mreže pa sve do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Mejkers spejs (eng. maker’s space) je radni prostor otvoren za čitavu zajednicu, u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste se alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, ali i umetničkih projekata u vezi sa naukom.

Prostor je otvoren za decu, odrasle, preduzetnike, umetnike, kreativce i sadrži široki spektar opreme – od 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica pa do makaza za sečenje kartona.

Prostori poput ovog pravi su inkubatori znanja i tehnologija za 21 vek.

Prostor odlikuju dve glavne celine: velika sala je multifunkcionalana prostorija u kojoj se smenjuju sadržaji Naučnog kluba i Mejkers Spejsa.

Veza između Naučnog kluba i Mejkers Spejsa je i u tretmanu logotipa obe jedinice kao nosećeg komunikacijskog elementa.

Projektovana je kao prostor za rad u okviru radionica, samostalan rad, prostor za projekcije i predavanja. Sadrži  kutak za odmor i razgovor, zonu za štampu i odlaganje materijala.

U prostoru se u toku jednog dana smenjuje dva i više sadržaja, tako da je sav inventar koji je fiksan vezan za zidove, i unutar njega se odlažu sadržaji  i ostatak inventara dok je sve ostalo modularno i rasklopivo za brzu transformaciju prostora.

Za potrebe prostora dizajnirani su modularni i mobilni stolovi, koji se lako transformišu po potrebi programa i korisnika. Zidovi prostora su uređeni kao skladan kolaž tekstura, printova, žičanih i drveneh panela na koje se kače elementi za izlagačke i prezentacione potrebe.

Pored elemenata za odlaganje materijala zidovi su grafički tretirani jakrim bojama i kontrastima. Takođe je korišćena i jaka tipografija, sastavni deo vizuelnog identiteta za motivacione poruke na zidovima i paterne koji predstavljaju još jedan element snažnog vizuelnog doživljaja Mejkers Spejsa.

Nekadašnja denivelacija unutar prostora koji je bio sala za projekciju filmova, iskorišćena je da se odrede celine za rad, kao i da se zadrži blagi osećaj amfiteatralnosti tokom predavanja.

Prostorija je povezana stepeništem sa malom salom, sada Prototip labom, unutar kojeg se nalazi sva potrebna oprema za rad Mejkersa.

U njemu su mašine i alati za obradu drveta, metala i ostalih materijala, lemne stanice i uređaji za rad sa elektronikom kao i alati i mašine za 3D fabrikaciju. 

U ovoj prostoriji nalaze se takođe modularni stolovi za potrebe drugačijeg rasporeda  rada i mašinskih uređaja.

Ceo prostor je osmišljen tako da zadovolji produkcione i korisničke potrebe, ali i da je dovoljno fleksibilan da se spram njih raspored elemenata, a i same na prvi pogled nevidljive zone preraspodele.

Materijali i teksture koji su korišćeni birani su spram zona i namena prostora, sa namerom da sadrže što više drveta koje prostor čini toplim i pristupačnim.

Tako je za prototip salu dodeljen pod od osb ploča, koji prostor čini radnim ali manje hladnim.

Arhitektura prostora i dizajn nameštaja - Mirjana Utvić m.arh

Vizuelni identitet - Coba&associates

 

 

Fotografije: Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text