Mirjana Ranković

Mirjana Ranković Jewelry Gold Silver Diamonds Instalations

Mirjana Ranković je primenjena umetnica i dizajner nakita. Rođena je 1965.godine u Srbiji, član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Imala je brojne izložbe i u zemlji i u inostranstvu.

 

Njeno polje umetničkog izražavanja je rad sa metalima i dragim kamenjem stvarajući nesvakidašnje komade nakita a u kreiranju fascinantnih prostornih instalacija koristi elemente Čelik - Zvuk - Svetlo - Život, dok je prostor sastavni deo instalacije i kod nje uvek ima važnu ulogu.


Prilikom rada na prostornim instalacijama Mirjana upotrebom senki pojačava maštu posmatrača koja daje izgled mogućim snovima koje svako od nas ima.

Njene instalacije mogle su se videti u beogradskoj galeiji Zvono 2007. godine (Dream Kissed), zatim u klubu The Tube 2008. godine i na Mikser festivalu 2010. godine u okviru selekcije magazina Kvart.

U radu sa nakitom Mirjana direktnu inspiraciju crpi iz arhitekture i arheologije što se u rezultatu i vidi, ili je retro ili igra geometrije. Prezahtevnost u stvaranju njene umetnosti svodi se na prisustvo malog prostora za manipulaciju jer se traži određena preciznost u formi i izvedbi ali i osvrt na onoga ko nosi određeni predmet.

U njenom poslu nisu dozvoljene greške. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja rad na ličnom nakitu što zahteva određenu komunikaciju sa osobom koja naručuje. Osnova je apsolutno poverenje i malo konverzacije, dovoljno da bi iz razgovora došla do tačnog oblika koji je za tu osobu.

Zanimljivo je da Mirjana nikada ne redi po crtežu jer joj to po njenim rečima uskraćuje zadovoljstvo imaginacije. Od materijala koristi ZLATO, SREBRO, ČELIK ali i dijamante!
Što bi rekao čuveni De Beers “If music be the food of love, how about a little rock?”.Da bi nakit bio izuzetan neprestano se razmišlja o svetlu, samom metalu, obliku, nameni, trajnosti, duhovnoj vrednosti, igri, skladnosti, preciznosti, veštini, majstorstvu, samokritičnosti, smelosti i odsustvu sujete, upornosti. I na kraju naravno, mirna ruka!

Za Mirjanu je izuzetno važna postavka nakita kada se dešava neka javna prezentacija.
E tu dolazi instalacija. Neminovnost je bila da dođe do takoreći "saradnje" instalacija i nakita, koje je kasnije, posle dužeg vremena razdvojila da mogu samostalno da funkcionišu. 

Samostalne izložbe:

“Continuita”, Galerija Italijanskog kulturnog centra Beograd, 2009. godine

read..light is ON “, Galerija Zvono, Beograd, 2009. godine.

“Dreamkissed”, Galerija Zvono, Beograd, 2007. godine.

“Forge of the light”, Galerija Zvono, Beograd, 1997. godine.

"Iron and silver", Galerija Zvono, Beograd, 1995. godine.

"Collages", Galerija Magaza, Beograd, 1987. godine

Kolektivne izložbe:


“TESORI DELLA PANNONIA”, Galerija MONFALCONE, Monfalcone, Italija, 2009. godine.

“MAAAC“, Galerija “MUSEO DELLE ARTI“, Pescara, Italija, 2008. godine.

"RAZSTAVA NAKITA", Galerija KODRE, Ljubljana, Slovenija, 2005. godine.

Galerija ZED CONCEPT, Credo, Italy, 2002. godine

"DESIGN", Galerija Terzo Millennio, Milano, Italija, 1997. godine.

"TERRACOTTA" Galerija Atrium, Beograd, Srbija, 1992. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services