Dragan Zdravković

news

Predmeti na slikama ovog umetnika se nalaze negde izmedju stvarnog i nadrealneg sveta. Dinamični, neuhvatljivi u prostoru oni se prostiru skoro trodimenzionalno, preoblikovani i neprepoznatljivi na prvi pogled imaju futuristički izgled.

 

 

 

 

 

Rođen U Beogradu 1969, diplomirao  i magistrirao na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Vanredni je profesor na predmetu slikarstva na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od 1996.

AM-FM

Momentalno u Austriji ima dve samostalne  izložbe. Prva, koja je već otvorena je izložba pod nazivom "Neon Lights" to  je retrospektivna samostalna izložba u Galeriji "White8 SHOWROOMS  Filahu (Villach), vlasnica obe galerije u kojima izlaže je gospođa Dagmar Aichholzer, inače istoričarka umetnosti, u njenoj galeriji su izlagali i izlažu svetski poznati umetnici umetnici (Georg Baselitz, Francesco Clemente, Chuck Close, Maria Lassnig, Elizabeth Peyton, Julian Schnabel...) (http://www.white8.at) Ova prva izložba je otvorena 01. marta i biće dugog trajanja, do 01.septembra 2013. Izloženo je 11 slika većeg formata (ulje ili ulje i akril na platnu iz perioda 2005 - 2012).

Belo

Druga (19-ta) samostalna izložba je otvorena u Beču u galeriji "White8 GALLERY", koja se nalazi u centru Beča (istog internacionalnog bekgraunda) u kojoj ekskluzivno (prvi put) izlaže najnovijih 6 slika. Izložba je pod nazivom:"Metaphysical Pop Art - An Option on Contemporary Art i trajaće do 25-og maja 2013. sa više pratećih događaja.

Blue Seed

Povodom izložbe u UlUS-u prof.dr. Ljubomir  Gligorijević je objavio tekst za katalog u kojem za Zdravkovića kaže sledeće:

Na mogućnosti da iskoristi fotografsku sliku predmeta i kolažnu slobodu iz advertizing prakse po primeru pop-umetnosti, Zdravković je u prvim slikama novoga ciklusa odgovorio bez straha od tehničkih zahteva koje to podrazumeva. Preuzimao je predmete   iz mas-medija ali ih je menjao do ukidanja identiteta, činio ih je nepoznatim u popularnoj kulturi iako im nije potpuno ukidao opstanak u njoj: pretvarao ih je u predmete bliske budućnosti.
... I kolikogod da predmete i dalje preuzima iz advertizing leksike on ih upravo na osnovu tog porekla razvija u prostor, menja ih, pretvara ih u anonimna savršenstva ne tražeći od njih enigmu, ili uspostavljajući s njima enigmu prvog koraka...

Iako, naime, svi njegovi slikani predmeti pripadaju ikoničkom jeziku masovnih medija, čak iako plodno koristi osobeni elan reklamiranih predmeta, na platnu Zdravković uvek kroti njihov formalni stereotip, čime se približava najmlađoj lajpciškoj školi.
On zna da i za najshematičniji materijalno sterilni fotografski predložak na površini platna nađe dah.

Indigo Night

Sam Zdravković za svoju umetnost kaže:


U svom slikarskom radu ja koristim predmete i scene iz okruženja, sveta advertajzinga, mas-media, kao prepoznatljiva, zajednička i opšta mesta percepcije. Ove objekte dalje oblikujem po svojoj, potpuno slobodnoj zamisli i unutašnjoj intuiciji, nekada im uz minimalnu intervenciju dajem (udahnem) drugo značenje, možda i metafizičko*, tako da do sada prepoznatljivi objekti gube svoju prvobitnu namenu, značenje i funkciju i postaju zapravo "neobjekti" a suštinski: mesta i prostori mentalnog,duhovnog,unutrašnjeg. Ovo su ne verbalni zapisi prostora u kojem se svi možemo sresti i istinski prepoznati. Pokušavam da naslikam mesta u kojima vreme gubi svoju snagu, srce usporava svoj tempo, mesta melodične tišine i večite igre.
Za moje slike ne koristim reči meditacija i kontemplacija jer ovim terminima pokušava da se objasni unutrašnje stanje koje je veoma kompleksno već koristim termin koji opisuje vidljivu, spoljašnju manifestaciju, koja ne definiše unutrašnje stanje mentalnih aktivnosti, koristim termin hibernacija.
Mogao bih potvrditi da moje novije slike na ne verbalan način, uglavnom opisuju unutrašnje stanje hibernacije.

Lost in Translation

Kontakt:

www.draganzdravkovic.com
dbzdravkovic@gmail.com

Mali Princ
Sound for Adrian
Sunday Afternoon

 

 

 

 

Pripremila: Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services