Dorćol - Manual for Lost, Found & Around

DORĆOL - MANUAL FOR LOST, FOUND & AROUND

Piše / Ivana Srdanović
Fotografije / Ana Kostić

 

SUPERMARKET CONCEPT STORE I DESIGNED.RS STOJE ISPRED PROJEKTA PRVOG BEOGRADSKOG VODIČA O DORĆOLU. RADI SE O ŠARMANTNOJ PUBLIKACIJI NA ENGLESKOM JEZIKU, NA 72 STRANE, NAZIVA DORĆOL- MANUAL FOR LOST, FOUND & AROUND, KOJA VAS  FOTOGRAFIJAMA I ZANIMLJIVIM TEKSTOVIMA VODI KROZ RAZNE ZNAMENITOSTI OVOG DELA GRADA.


Do sada kod nas nije bio slučaj da se pojedini delovi grada tretiraju posebno i da turistima budu predstavljeni u vidu turističkih vodiča. Zbog specifičnosti Dorćola i njegove važnosti za grad u celosti, smatrali smo da je ovakav prikaz potreban, kako bi svakom turisti i posetiocu Dorćola, ali i samim Dorćolcima ukazali i podsetili ih na vrednost, autentičnost i lepotu ovog dela grada.

Dorćol Manual predstavlja istorijski, kulturni, savremeni, ilustrativni, lifestyle vodič kroz jedan beogradski kvart, sa definisanim granicama tog dela grada, što je u slučaju Dorćola bio najteži zadatak jer su njegove granice najnejasnije.


Mapu Dorćola ilustrovao Bogdan Maksimović iz Coba&associates dizajn studija!


DORĆOL- MANUAL FOR LOST, FOUND & AROUND zbog načina na koji tretira Dorćol, nije samo turistički vodič, jer u svojoj složenosti Dorćol je jedno od onih mesta koje mislimo da dobro poznajemo, a svakim danom otkrivamo i nešto novo. Upoznajte i Vi Dorćol i sve ono što je Dorćol izgubio, dobio, zadržao i dao!„Nije svako ko na Dorćolu živi Dorćolac, jer kao što postoji čovek ''beogradske životne orijentacije'', tako nesumnjivo postoji i čovek dorćolskog životnog opredeljenja. Taj čovek ne mora da bude rođen na Dorćolu u stogodišnjoj do pola nacionalizovnoj kući, potrebno je samo da ume da oseti poseban miris u vazduhu čim skrene kod Narodnog pozorišta u Dositejevu ulicu. Danas taj miris postoji stvarnije u sećanjima Dorćolaca iz rasejanja (dijaspore) i kod onih retkih koji su ostali tu da žive okruženi komšijama šarolikih narečja. Sada u dorćolskom zraku vlada zbrka, kao u duši čoveka koji traga za sopstvenim identitetom....Koliko god bio izdeljen, promenio lični opis i demografsku strukturu, iliti pučanstvo, jedna stvar vezana za Dorćol ostala je i ostataće nepromenjena u svim vremenima - to je da uvek možete da otkrijete neku novu i neočekivanu crtu, baš onda kada ste pomislili da je Dorćol izgubio dušu.“
Irina Marković, izvršni urednik vodiča DORĆOL - MANUAL FOR LOST, FOUND & AROUND

„Sve istorijske promene sa sobom su donosile kulturne obrasce koji su se, zbog geografskog položaja Beograda, nekako kačili i zadržavali u njegovom biću. Svo to komešanje stilova, pravaca, trendova i kultura, donelo je jedan zdravorazumski pogled na svet ali sa puno mana, nekako pojednostavljen i sastavljen od niti koje bi trebalo pohvatati ne bi li se uzdigle balonom za koji su prikačene. Tako bismo dobili novu, bolju, sliku i poziciju u odnosu na svoje mesto u društvu. Ovaj fenomen može biti svojstven svakom gradu, ali kombinacija stvorena u Beogradu ostavila je svoj osoben pečat. Nevešto nabacana i nagurana kroz svaki od dominantnih stilova dotične epohe, proizvela je svojevrstan melting pot koegzistirajućih raznih malih i velikih biznisa, servisa i ostalih delatnosti i dala taj životni šarm svakom kraju grada. Ovo nas dovodi ravno na Dorćol“. Slobodan Jovanović, kreativni direktor Designed.rs i Coba&associates

Grad je grad i upoznaje se u toj celovitosti. Ali ono što svaki grad čini drugačijim jesu upravo „mikrosvetovi“ od kojih su sačinjeni, i koji celini daju prepoznatljivost, osobenost i autentičnost. Zbog toga je nekako bilo prirodno da krenemo put Dorćola. Nekada mahala, stari grad, (dortjol) - raskrsnica četiri puta, do današnjih dana je sačuvao dušu.

Vodič je na engleskom jeziku
Format: 136x207mm
Izdavač: Designed.rs za Supermarket concept store
Dizajn potpisuje Slobodan Jovanović, kreativni direktor brending i dizajn agencije Coba&associates i dizajn web portala Designed.rs!Svoj primerak možete nabaviti u Supermarketu, a uskoro i na drugim lokacijama.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

44degrees's picture
44degrees
12:55 09/03/11

++++

Sjajno

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services