Creative Source

Creative Source KC GRAD Biblioteka

Piše / Aleksandra Stratimirović
Fotografije / Stanislav Milojković i Nino Strohecker

 

KRAJEM OKTOBRA 2010. GODINE, BEOGRAD JE DOBIO JEDNO JEDINSTVENO MESTO-NOVU UMETNIČKU BIBLIOTEKU CREATIVE SOURCE. ZAMIŠLJENA JE KAO PROJEKAT OTVORENOG KARAKTERA, SMEŠTENA JE U KC GRAD, I NUDI BOGAT SADRŽAJ KNJIGA I ČASOPISA, DONACIJA SA SVIH STRANA SVETA.

 


Projekat ’’Creative Source’’ je započet u Stokholmu, na inicijativu Aleksandre Stratimirović i uz nesebičnu pomoć Sandre Praun, Nina Stoheckera i Erika Jennischea.

U razradi projekta, kontaktirane su značajne kulturne institucije u Švedskoj, muzeji, galerije, izdavačke kuće, umetnici, arhitekte, dizajneri, kreatori, teoretičari, pisci, svi sa predlogom da se pridruže stvaranju otvorene umetničke biblioteke u Beogradu. Svi su se velikodušno uključili u projekat i donirali knjige.

Creative Source baza obuhvata knjige iz oblasti dizajna, fotografije, umetnosti, mode, arhitekture, dizajna svetla, ljudskih prava, ekologije itd. Trenutno biblioteka poseduje oko pet stotina izdanja, a nove donacije stalno pristižu.

U toku je uspostavljanje saradnje sa Italijom i njihovim kulturnim institucijama, izdavačima, umetnicima, itd nakon čega će uslediti i saradnja sa ostalim zemljama sa kojima incijatori projekta komuniciraju.

Pored fantastičnih izdanja sa savremenim informacijama, ono što je zanimljivo jeste činjenica da je svaka knjiga lično izabrana i poklonjena Kulturnom centru Grad. Kroz projekat Creative Source ne samo da su Beograđani dobili neprocenjivu biblioteku već se priča o ovoj jedinstvenoj biblioteci, o Kulturnom centru Grad i o Beogradu širi svetom.

Projekat su donacijama velikodušno podržale kulturne institucije: Arkitekturmuseet, Bonniers Konsthall, Färgfabriken, Iaspis, Kulturhuset, Liljevalchs konsthall, Magasin 3 Stockholm Konsthall, Malmö Konsthall, Moderna Museet, Nationalmuseum, Rumänska Kulturinstitutet, Riksutställningar, Tekniska Museet, Dansmuseet. Umetnici: Maja Bajević, Miriam Bäckström, Carin Ellberg, Orestes Grediaga, Jonatan Habib Engqvist, Anna Kleberg, Job Ramos, Amy Simon, Raketa, Them–and–Us, Liv Strand, Jacob Dahlgren. Arhitekte: Claesson Koivisto Rune. Fotografi: Thobias Fäldt, Åke E:son Lindman. Grafički dizajneri: Christian Altmann, Christophe Dolhem, Lars Fuhre, Lars Hall, Björn Kusoffsky, Leon&Chris, Henrik Nygren, Hjärta Smärta, Konst&Teknik. Pisci: Bo Bergström. Izdavačke kuće: Arvinius, Max Ström, Dokument Press, Vidvinkel Magazine. Projekat je podržan i od strane Städelschule iz Frankfurta na inicijativu svog bivšeg direktora, danas direktora Moderna Museet u Stokholmu, g. Daniela Birnbauma. Transport knjiga pomogla je ambasada Švedske u Beogradu i Swedish International Liberal Centre (SILC)

Biblioteku Creative Source je 27. oktobra 2010. godine svečano otvorila gospođa Helene Larsson, švedski ataše za kulturu u Beogradu. Muzička pratnja na otvaranju je bio Oskar Schönning i SCHÖNNING GARAGE iz Stokholma.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services