Disco Splav Sloboda

Disco Splav Sloboda

U susret sezoni proleće/leto na rekama, predstavljamo jedan od novijih projekata beogradskog arhitektonskog studija FLUID koji čine Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić i Tijana Vitomir.


 

 

 

Disco Splav Sloboda nalazi se na ušću Save u Dunav, između Nebojšine kule i Sportsko rekreativnog centra 25. Maj, a preko puta Velikog ratnog ostrva.

Inputi koji su odredili smer projektovanja i dizajnerski koncept Disko splava Sloboda su kao i uvek spoj zahteva investitora sa projektantskim afinitetima autorki. 

S obzirom da nije bila definisana određena lokacija na samom početku projektovanja, autorkama se činilo da stari, industrijski i zarđali brodovi koji prožimaju ceo obalski pojas, najbolje i pristaju samoj obali. U inicijalnoj fazi, Nevena, Vanja, Zorana i Tijana su odlučile da splav treba da bude od čelika, i da na isti, nenemetljiv način zauzme stav jednog starosedeoca, a da svojim šarmom ponudi toplu atmosferu budućim posetiocima.

Naravno, oblikovnost je podređena savremenoj arhitekturi i savremenim potrebama korisnika. Jedan od ulaznih podataka bila je i namena objekta.

Predviđeno je da Disko splav preko dana smenjuje atmosfere, od popodnevne kafe i uživanja uz pogled na reku, pa da preko prijatnih matine žurki uz zalazak sunca, pređe u večernji disko klub.

U realizaciji je to podrazumevalo što veću otvorenost splava, koja pored toga što će da obezbedi maksimalan pogled ka prirodi, ima za zadatak i da privuče slučajne i namerne prolaznike i prikaže ambijent čak i dok ste na obali.

Po obodu tri strane splava formirani su redovi vertikalnih šipkica koji pored toga što služe kao nosači krovne konstrukcije imaju i razne druge namene.

Oni su zidovi, ograde, nosači polica.. Poređani u različitim ritmovima izgledaju kao da nemaju neki poseban redosled, ali sa pravilnostima koje obezbeđuju omogućavaju da konstrukcija čvrsto stoji i nosi krov iznad.

Šuma vertikalnih kružnih profila obezbeđuje nesmetanu sliku na sve što je izvan splava, kao i police sa poređanim čašama i flašama na samim šipkama.

Na plafonu koji se nosi na čeličnim gredama postavljene su ploče od blažujke. Preko blažujke su postavljene lampe u vidu cevi, koje kad se upale u večernjim časovima imitiraju zvezdano nebo.

Radi bolje provetrenosti, kao i zbog uživanja u vedrim letnjim noćima, na središnjem delu ostavljen je i pokretni krov čime je ostvarena potrebna otvorenost i na petoj (krovnoj) strani splava.

U osnovi, splav je pravougaonog oblika. Pristup je obezbeđen preko čeličnog mostića koji spaja objekat sa obalom.

Na samom ulazu je glavni čvor komunikacije od kog se posetilac najkraćim putem usmerava ka cilju, bilo da je to šank sa desne strane, stepenište sa leve strane koje vodi do toaleta i magacina, ili stepenište ispred, koje preko tribina sa sedenjem vodi do plesnog podijuma, DJ-a i još dva naspramna šanka.

Ceo slpav je simetričan, pa se sa druge strane šanka nalazi isti komunikacioni čvor. Centralno, na plesnom podijumu je postavljen i izdignut DJ pult čime se obezbeđuje najbolja komunikacija između DJ-a i publike.

Iza podijuma za DJ-a nalazi se još jedna platforma koja je spuštena na najniži nivo da bi bila što bliža vodi.

Ispod DJ platforme, orijentisana ka reci, nalaze se četiri kreveta koji mogu da se izvuku, tako da posetilac dok ležeći na njima, ima utisak kao da pluta na vodi.

Tri šanka su pozicionirana na način da osoblju u svakom trenutku budu na dohvat ruke, kako bi u trenucima velike gužve konobari imali minimalna kretanja, a maksimalnu pokrivenost prostora.

U materijalizaciji šankovi su ispratili koncept zarđalog čelika kao obloge, dok je top od prosvetljenog mlečnog stakla. Tako šankovi, zajedno sa stepenastim platformama čine čvrstu monolitnu strukturu preko koje je na laganoj konstrukciji oslonjen krov.

Police u šanku oslonjene su na čelicne šipke na kojima se nalaze led diode koje se pale u večernjim časovima i stvaraju potpuno novu igru prosvetljujući raznobojna pića i flaše.

Skrivene led diode nalaze se i ispod stepenika i platformi što omogućava gostima lakše kretanje po nivoima, a samom objektu daje prijatnu i toplu žućkastu nijansu. 

Kao kontrast zarđalom čeliku kao osnovnom materijalu, i tamnom podu koji je u sličnom tonu, na platformama je postavljen nameštaj u četiri nijanse zelene boje.

Za magacine i ostale servisne prostorije, kao i toalete iskorišćena je stepenasta struktura platformi, tako da su oni smešteni u delovima ispod najviše platforme.

Oko celog splava nalazi se ograda od čeličnih šipki koja je prosvetljena. Sa obale u večernjim satima može da se vidi kako razne skrivene diode daju svetlo koje klizi niz šipke i preko ostalih površina, stvarajući igru između osvetljenih i neosvetljenih delova na paučinastoj fasadi.

 

Studio FLUID na Instagramu!
Fotografije: Ana Kostić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services