Smokvica | Jovanova 45a

Smokvica | Jovanova 45a

Nova Smokvica na Dorćolu! Još jedno u nizu omiljenih beogradskih mesta otvoreno je nedavno na magičnoj dorćolskoj lokaciji u ul. Gospodar Jovanova 45a.

Osim ukusa za pamćenje i ambijenta za uživanje nova Smokvica u Jovanovoj, pruža vam jedinstvenu priliku da se nađete u prelepoj istorijskoj kući iz 1904. godine koju je projektovala prva žena arhitekta u Srbiji, Jelisaveta Načić.

 

Projektujući privatne kuće, Jelisaveta Načić je ostvarila veliki uspeh kućom knjižara Marka Markovića iz 1904. godine, na uglu Kapetan Mišine i Gospodar Jovanove ulice, u kojoj se danas nalazi Smokvica.

Ovaj objekat, karakterističan za građansku arhitekturu Beograda s početka 20. veka, je jedan od ukupno tri sačuvana objekta, tj. privatne kuće koje je projektovala beogradska graditeljka, a nedavno je i utvrđen za kulturno dobro i stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

Karakteriše je akademski oblikovana fasada koju oživljavaju pilastri kao i bogata dekorativna plastika u vidu trougaonih zabata nad prozorskim otvorima.

Rad na preuređenju jednog od simbola gradskog života na Dunavskoj padini trajao je četiri godine, budući da se vodilo računa o tome da svaki važan arhitektonski detalj bude sačuvan.

Drvo smokve koje se nalazilo u dvorištu presađeno je pet metara dalje, i svakodnevno je negovano sa velikom pažnjom. 

Uz male izmene iz četvrte decenije 20. veka, ova kuća i danas svedoči o kontinuitetu gradskog života na Dunavskoj padini.

Za enterijer koji nas podseća na scenografiju nekog umetničkog filma zaslužna je Sanja Popov Radović čiji koncept i dizajn eneterijera odlikuje svaku od Smokvica.

Prvi izbor koji će vam teško pasti je na kom od dva nivoa da provedete svoje vreme, budući da u svakom kutku ove Smokvice možete da zamislite sebe.

Svaki kutak ovog prostora vam pruža priliku za uživanje u autentičnom šarmu. 

Bilo da se nalazite u sofi pokraj kamina ili recepcije, vinoteci, gornjoj sali, ili u bašti - uz gastronomsku ponudu Smokvica restorana i prijatan ambijent skrojen po dobroj meri, osetićete sveukupnu kulturu življenja, po kojoj je Smokvica koncept prepoznatljiv, a koji je postavljen pre nekoliko godina sa prvim lokalom u ul.Kralja Petra 73.

Smokvica je nastala iz ideje četiri prijatelja da otvore restoran po njihovoj meri, za prijatelje i njihove porodice, kao najprijatnije mesto okupljanja gde su dobrodošli i svi oni koji biraju da što češće uživaju svim svojim čulima.

Obećanje na kom leži filozofija svih današnjih restorana dato je i pre nego što je prva Smokvica počela sa radom – sve ono što bude potpisano nazivom Smokvica nosiće pečat autentičnosti i zanatskog pristupa. 

Misija je, takođe, bila poznata od samog početka -  služiti najbolju hranu i piće, ništa manje od toga.

Danas, sa velikim brojem restorana Smokvica širom Beograda koji su u potpunosti prilagođeni sredini u kojoj se nalaze, namera četvorice prijatelja je uspela.

Stvoreni su topli, ušuškani, kreativni ambijenti provanslaskog stila, u kojima kutak za sebe nalaze ljudi različitih godina, profesija i potreba.

Svaku od Smokvica pokreće entuzijazam da se bogata baština gastronomskih i estetskih iskustava što bolje prenese, jer velika je umetnost čoveku pružiti iskustvo za sva čula.

Pored neobičnih gastronomskih specijaliteta koji vam u svakoj Smokvici nude ne samo čulni užitak već i svojevrsno iskustvo ukusa, (a za koje moramo da pohvalimo kulinarsko umeće Reem Hertsa, ali i svakog ponaosob šefa kuhinje u svim lokalima), Smokvica u Jovanovoj ima i pizza peć na drva gde se pizze prave od najkvalitetnijih sastojaka, a mese se od napuljskog testa sa malo kvasca i bez šećera.

Smokvica u Jovanovoj raspolaže prelepom baštom sa sačuvanim drvetom smokve.

Bašta u svako doba dana izgleda kao umirujuća dnevna soba, samo bez krova.

U okviru bašte se nalazi i rustičan kutak ispod nastrešnice, koji se može koristiti na različite načine - ukoliko ste sa većim društvom, možete zauzeti community table u centralnom delu ovog prostora, dok su sa strane manji stolovi za intimnija okupljanja.  

Bad & Breakfast Smokvica Dorćol nalazi se u sklopu restorana Smokvica Jovanova, na adresi ul. Gospodar Jovanova 45a.

Pored B&B usluge koju Smokvica nudi u svom lokalu u Molerovoj 33 na Vračaru, od sada i na ovoj, dorćolskoj lokaciji u Smokvici u Jovanoj 45a, možete naći uslugu B & B. 

Smokvica u Jovanovoj raspolaže sa šest dvokrevetnih soba, a svoju rezervaciju možete napraviti putem telefona +381 69 44 64 002.

Sve sobe imaju TV i aparat za kafu. Besplatan bežični internet dostupan je u celom objektu sa uslugom doručka.

Brend Smokvica rođen je sa namerom da ljudima ponudi prepuštanje, kako ukusima tako i pedantno osmišljenom ambijentu koji nenametljivo komunicira sa svim vašim čulima.

Svaka od soba u B&B Smokvica Dorćol dizajnirana je drugačije, pružajući svakom svom gostu posebno iskustvo i autentičnost utiska.

Adresa: Ul. Gospodar Jovanova 45a, Dorćol

Telefon: +381 63 446 257
Telefon B&B: +381 69 44 64 002.
Radno vreme:
Radnim danima (osim petka) i nedeljom:
07h – 24h B&B
08h – 24h restoran (porudžbine se primaju do 23h)
Petkom i subotom:
07h – 01h B&B
08h – 01h restoran (porudžbine se primaju do 24h)

 

Tekst: Anja Kostić i Ivana Srdanović
Fotografije: Saša Radović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services