MAKADAM CONCEPT STORE

MAKADAM Concept Store

Makadam Concept Store je radnja i bistro sa konceptom HANDMADE IN SERBIA.  Otvoren je u junu 2015. i  nalazi se u istorijskom srcu grada, na Kosančićevom vencu broj 20. Makadam je dobio ime po kaldrmi, koja je prepoznatljivo obeležje njegove lokacije.

 

 

Radnja sa pažljivo odabranim predmetima za kuću i odevnim predmetima koje izrađuju zanatlije i dizajneri naše zemlje je osmišljena tako da na savremen način predstavi Srbiju.


Sa druge strane, bistro otkriva jedinstvene mirise i ukuse naše zemlje predstavljene ukusnim domaćim delikatesima i pažljivo odabranim autentičnim, autohtonim vinima, rakijama i pivima. Želja idejnih tvoraca ovog koncepta je da širom Srbije podrže male poljoprivrednike koji stvaraju proizvode vrhunskog kvaliteta.

Ideja o Makadamu je nastala na putovanjima. U svetu raste trend lokalne proizvodnje i kupovine, a svaka zemlja se trudi da predstavi svoje proizvode na najbolji način, kako bi i stranci a i domaći kupovali lokalno.

Zanati se neguju i oni su osnova za proizvodnju luksuznih proizvoda, a primenjeni dizajn je postao ozbiljna grana privrede. Tako i u raznim delovima Srbije, skriveni od sveta  rade zanatlije u svojim porodičnim radionicama sa dugim tradicijama. Odabir predmeta je započet u septembru prošle godine, a jako je važno bilo i osmisliti enterijer koji će uobličiti ceo koncept.

Enterijer radnje i bistroa je radio primenjeni umetnik Milivoje Stojanović, koji uklapajući tradicionalne komade nameštaja sa poptupno svedenim industrijskim elementima stvara posebnu atmosferu u svakom enterijeru. 

Njegova ideja je bila da enterijer bude diskretna osnova za predmete, kako bi oni došli do izražaja, i kako bi posetioci mogli da i tradicionalne zanatske radove dožive na savremen način i vide kako ti predmeti stoje uz moderne komade.

Kriterijum za odabir predmeta je jednostavan, ručna izrada ili proizvodnja malih serija, prirodni materijali, vrhunski kvalitet, dizajn i upotrebna vrednost.

Utisak mora da bude potpun, svaki predmet je jedinstven, pored onog vidljivog krije u sebi i priču, strast i energiju osobe koja ga je napravila.

Savremeni predmeti su uglavnom delo naših primenjenih umetnika: keramika iz galerije 1250, lampe MM, unikatni nakit Jelene Žarković, ali i drugih koji su od svog umeća napravili brend, kao na primer drvene naočare Pray.

Tradicionalne komade izrađuju zanatlije iz cele Srbije: grnčarija našeg najpoznatijeg grnčara Velje Đorđevića, filigranski nakit porodice Čivljaku, Sirogojno džemperi, tkani šalovi, ćilimi, staro paraćinsko staklo, predmeti od rogoza i još mnogo toga.

Postavka predmeta je dinamična. Prostor kao i odabir predmeta se menja sa godišnjim dobima tako da je pri svakom dolasku moguće otkriti nešto novo.

Makadam je destinacija za svakoga, za stranca u potrazi za predmetom koji će ga dugo podsećati na našu zemlju, ali i za nas, koji biramo kvalitet i lokalnu proizvodnju i koji sebe ili nekog dragog želimo da obradujemo posebnim poklonom. A sve to uz čašu dobrog domaćeg vina.

MAKADAM na Instagramu

 

 

Fotografije:  Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text