Životni volumen - dizajn enterijera privatnog stana na Senjaku

Životni volumen - dizajn enterijera privatnog stana na Senjaku

Predstavljamo dizajn enterijera privatnog stana na Senjaku, izvedenog u januaru 2016. godine. Autor enterijera je Aleksandar Gušić d.i.a.

 

Rad je izlagan na ovogodišnjem Salonu arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

 


Živimo u svetu prepunom informacijama, odsečeni od iskonskinskih doživljaja, neobraćajući pažnju na nas same i sve više gubeći vezu sa prirodom, postajemo otuđeni, zarobljeni, kako u fizičke tako i u mentalne kalupe.

Ovaj projekat nastaje kao odgovor na tu situaciju i kao odgovor na zahteve i želje investitora o novom domu i novom životu za nove generacije koje dolaze i kao takav predstavlja težnju za novom i čistom stvaralačkom energijom, težnju za drugačijim poimanjem, težnju za drugačijim prostorom.

Ovo su neka od razmišljanja samog autora o prostoru i način na koji je ideja sprovedena u delo.

Postavljanjem celokupnog garderobera u prostor hodnika, ostale prostorne celine postaju rasterećene istih. Pročišćena geometrija i volumetrija u kombinaciji sa svetlom (kako prirodnim tako i veštačkim) i izraženom jasnoćom i jednostavnošću, kako u detalju, tako i u organizaciji samog prostora, odmaraju korisnika od suvišnog i od nepotrebnog, prepuštajući ga jednostavnošću geometrije različitih prostornih celina i kubatura.

Sa druge strane, funkcionalna povezanost volumena omogućava kontinuirano kretanje kroz sam prostor postavljajući toalet i kuhunju kao centralne elemente organizacije prostora, gde se ostvaruju pristupi terasi i hodniku, kako iz spavaće sobe tako i iz dnevnog boravka.

Materijalizacija je jasna i jednostavna, pored parketa i vešto obrađenog furniranog medijapana, sa teksturom i bojom hrasta, belih zidova i plafona, provlače se granitne pločice formata 60*60 smaknute na pola i precizno slagane u celom formatu formirajući dimenzije hodnika, kupatila i terase. 

Skladnost dislociranog modula i različite visine obloge u pločicama, varira u ovim prostorima doprinoseći i dodajući raznolikosti doživljaja.

Takođe, prijatnost atmosfere i samog ambijenta doprinose kosine (u srpskoj arhitekturi u većini slučajeva nedovoljno razvijen motiv krova), koje pomeraju granice ustaljenih osećaja da živimo u kutijama istih optimalnih visina, vraćajući nas domu kao skloništu, kao pećini, kao volumenu.

Aleksandar Gušić d.i.a je diplomirao 2010. godine na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao student 2006. godine sa projektom porodične kuće izlaže na Salonu Arhitekture. U periodu između 2009-2010 radi kao saradnik u nastavi na predmetu prostor i oblik. Nakon diplomiranja stiče iskustva u nekoliko stranih i domaćih arhitektonskih biroa. Godine 2016 ima prvu samostalnu izložbu u Modernoj galeriji Smederevska Palanka. Trenutno izvodi nekoliko manjih projekta u Beogradu gde na konkretnom preispituje svoje ideje.

 

Fotografije: Relja Ivanić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services