LOVE 4EVA | Boya Porcelain x Jana Oršolić

LOVE 4EVA Boya Porcelain x Jana Oršolić

U beogradskom studiju Boya Porcelain 30 ručno napravljenih porcelanskih tanjira za zid, jedinstvenim ispisima začinila je Jana Oršolić.

 

 

 

 

Kolekcija LOVE 4EVA slavi okupljanje oko trpeze. Inspiraciju su pronašli u strasti, kuvanju, deljenju i davanju na način na koji to radi chef Massimo Bottura, divno nesavršenim formama francuske grnčarije, bučnom grafičkom izrazu Marion Deuchars i Jamesa Victorea.

Te niti prožimaju ovu malu seriju ručno pečatiranih, potpisanih i numerisanih unikata, koji će biti predstavljeni tokom decembra u prodavnici Boya Porcelain koja se nalazi na adresi Zetska 4a u Beogradu.

Tipično beli porcelanski tanjiri delovaće vam tananije nego što jesu, a ta njihova specifičnost u kolekciji LOVE 4EVA istaknuta je kombinovanjem mat i glaziranih komada.

Na njima su poruke ispisane ekspresivno, isključivo crnom bojom, sa samo par zlatnih detalja iscrtanih tečnim zlatom od 24 karata.

Ovi dekorativni zidni tanjiri imaju sakriveno kačenje, a svoj možete odabrati između 30 komada napravljenih u tri različite veličine.

Boya Porcelain je mala porodična manufaktura koju vode Bojana i Rade. Bojana se u umetnost keramike zaljubila kao student kineskog jezika i literature, kada je otkrila minimalistički ideal lepote Dalekog Istoka. Danas, u svom studiju u Zetskoj koji je i prodavnica njenih radova, proizvodi autorske kolekcije koristeći porcelan iz Limoža u Francuskoj. Svaki komad koji vidite u radnji kroz Bojanine ruke je prošao bar 15 puta. Porcelan je dugo bio nešto što se čuva u vitrini. Strah da se ne razbije je nadjačavao uživanje u njegovoj lepoti. Uz to je postao predekorisan. Novo vreme koje se opravdano odlučuje za neposredno i jednostavno odbacilo ga je. Bojanu motiviše da porcelan vrati na zasluženo mesto i u svedenom dizajnu jer nas on svojim prisustvom uči mnogo o nama i o okupljanjima za stolom.

Jana Oršolić je dizajner u čijem radu slova imaju prominentnu ulogu. Radi i na Fakultetu primenjenih umetnosti gde studente na predmetu Pismo kroz klasičnu, savremenu i primenjenu kaligrafiju, kao i projektovanje fontova, uči da treba da rade ono bez čega svoj život ne mogu da zamisle. Kao i veliki Milton Glaser smatra da je idealan dizajn onaj koji u isto vreme obavesti i oduševi (Inform and Delight).

Fotografije: Katarina Ćirković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services