Enterijer Catena Media | Studio AUTORI

Enterijer Catena Media | Studio AUTORI

Predstavljamo projekat uređenja enterijera kancelarija firme Catena Media Serbia koji potpisuje beogradski Studio AUTORI.

Kancelarijski prostor Catena Media nalazi se u poslovnom kompleksu Airport City. Projekat je realizovan u martu 2017. godine na radost i divljenje svih zaposlenih u Catena Medii.

 

 

Catena Media je IT kompanija sa sedištem na Malti koja je lider u svetu online kockanja. Nakon što je otkupila sprski startap Appricot i njihov najpoznatiji brend, domaći sajt AskGamblers, najposećeniji web portal za ocene igrača i rangiranje kazina, koji je tri godine za redom proglašavan najboljim sajtom igara za sreću na svetu, javila se potreba za većom i reprezentativnijom kancelarijom. 

"Nekima neobična odluka da se preselimo u Airport City je zapravo bila velik i zanimljiv izazov - kako unutar jednog ozbiljnog korporacijskog poslovnog kompleksa, sa vrlo preciznom infrastrukturom i organizacijom, napraviti prostor koji bi odavao utisak potpune suprotnosti - slobode, pozitivne energije, kreativnosti, i pre svega, profesionalizma." ističe Valentina Brković, in-house dizajner Catena Medie koja je učestvovala u osmišljavanju i koordinaciji projekta uređenja enterijera.

Kako je došlo do saradnje na ovom projektu sa Studiom AUTORI, Valentina nam dalje objašnjava: "U radovima studija AUTORI, prepoznali smo duh koji smo želeli da postignemo i u našem ofisu i ubrzo nakon stupanja u kontakt sa njima smo našli zajednički jezik. Postavljanje moodboard-a i, kasnije, kreativne direkcije za ofis je bio tako lak proces s njima". 

Za same autore enterijera početak rada na ovom projektu je bio definisan tipom delatnosti kojom se kompanija bavi. Ovde je reč o kancelarijskom prostoru tematski podeljenom po specifičnim potrebama zaposlenih u IT industriji.

Zahtev klijenta je bio definisan po pitanju upotrebe materijala. Želeli su prirodne i što sirovije materijale koji bi zajedno činili jedinstvenu celinu, u harmoniji jedni s drugim.

Kako Valentina ističe: "U ovakvom tipu poslovnog prostora, tzv. open space ofisu gde zajedno radi tridesetak ljudi s najrazličitijim opisima poslova, poslednje što vam treba su distrakcije - vizuelne i zvučne".

Catena Media je imala još jedan zahtev nimalo lak za udovoljiti mu - želeli su da ofis bude s jedne strane jednostavan, ali s druge strane da bude topao, elegantan i zabavan. S tim u vezi, hteli su da izbegnu uobičajeni napadan brending prostora koji je postao "opšte mesto" u lokalnim IT firmama.

Tu nastupaju AUTORI, koji su smislili sasvim nov pristup uređenja poslovnog prostora i uspeli u realizaciji takvog enterijera, ostavljajući nas da posmatramo otvorenih usta. Oni su na ovom primeru, koji je prvi ovakvog tipa i u njihovoj već uspešnoj karijeri, uspeli da "patentiraju" jedan nov i fleksibilan, takoreći fluidan način brendiranja kompanije kroz enterijer, gde svaki kutak ofisa nosi po neki suptilni, interaktivni element Catena brenda. A opet, s druge strane, uspeli su itekako da zadrže i svoj odveć prepoznatljiv autorski potpis koji osim u celokupnom utisku o enterijeru, čitamo i na detaljima i elementima mobilijara čiji su takođe autori.

AUTORI su svaki postojeći delić prostora učinili svojevrsnim kutkom koji krije nešto novo. U toku samo jednog dana ovde možeš da koristiš više radnih mesta na načine koji zaposlenima u određenom trenutku najviše odgovaraju. I svako novo mesto za rad je drugačije od prethodnog. 

A sve to zarad najvažnijeg cilja - da se unparedi produktivnost Cateninih profesionalaca i učini da se osećaju najprijatnije na poslu.

Ovaj projekat uređenja enterijera pruža novi, ažuriran pogled na provođenje vremena u radnom okruženju koje je danas promenjivo i sve fleksibilnije.

AUTORI su nam dali neke eksplikacije pristupa ovom enterijeru. Npr. odlučili su se da plafon kroz celu kancelariju bude obojen u crno čime se neutrališe količina detalja i odvraća pažnja od instalacija poslovnog prostora.

Tako rasterećen pogled može da se fokusira na panoramu Novog Beograda na koju se pruža pogled iz kancelarije, kao i toplu svetlu oblogu zida od beljene breze koja se nalazi kod samog ulaza i na koju se kao magneti lako mogu aplicirati različite grafike, slagati logotipi, slogani itd. tako da prostor svakom promenom lako dobije novo lice.

Kako nema pravih uglova zone se prelivaju jedna u drugu, a oble staklene pregrade dozvoljavaju preglednost prostora koji se ovako vizuelno ne skraćuje.

Pored glavne otvorene radne zone koju ispunjavaju radni stolovi, ovaj prostor karakterišu i prostorije izolovane staklenim opnama među kojima su konferens sala i manje prostorije za individualne sastanke i pozive.

Veliki zeleni pojas pruža se kroz ceo prostor i odvaja različite funkcionalne zone unoseći toplinu i čineći prostor prijateljskim prema korisniku.

Rasveta dizajnirana specijalno za ovaj prostor je važan deo projekta, od standardnih visilica, preko podesivih lampi do rasvete integrisane u viseće baste, okačene iznad stolova.

Stolovi, pregrade, sofa, klupa, tribine, konferencijski stolovi, kuhinja, pultovi, gotovo sav nameštaj je takođe dizajniran specijalno za ovaj prostor.Različite funkcije i zone povezuje i paleta boja koja je birana da bude prijatna za korisnika.

Glavna zona za rekreaciju oduhvata specijalni multifunkcionalni poligon za istezanje, dok je još nekoliko pojedinačnih elemenata u prostoru kao što su ljuljaške, sto za stoni tenis, i točak sreće posvećeno pauzi u radu.

Točak sreće je tu za zabavu zaposlenih, u najfrekventnijem delu prostora, kao simbol firme Catena Media


 

Studio AUTORI su osnovali Dijana Novaković (1983), Maja Trbović (1984), Aleksandra Nikitin (1983) i Dušan Nenadović (1982), 2008. godine, u Beogradu, nakon zajedničkog rada na studijama arhitekture. Rad studija podrazumeva različite projekte iz oblasti arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja. 

 

Fotografije: Relja Ivanić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text