Dr.Dragić clinic by Fluid:Architecture

Dr.Dragić clinic by Fluid:Architecture

We would like to present one of the latest projects of the Fluid:Architecture studio, realized by the authors and collaborators Đorđe Gec, Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić and Tijana Vitomir.

 

 

Another one in a series of attractive interior designs by the architecture studio and architect Đorđe Gec is a new clinic for Laser Vein Surgery and Vein Aesthetics in Novi Sad, Trg Mladenaca 4-6, owned by Dr. Petar Dragić.

When your first meet the owner, Dr. Dragić, you get a better sense of the spectacular interior of his clinic, located in the very center of Novi Sad, in the 1911 built Adamovic Palace.

Dr Petar Dragić is one of the most eminent experts in laser vein surgery, with a specialty in surgery and a subspecialty in clinical ultrasound. At 46 years old, he is one of the world's leading experts in these areas. He has received numerous awards; last year he received a special award in Brazil for his contribution to this branch of medicine. Eight years ago Dr. Dragić was the first surgeon, both in Serbia and the region, to introduce laser vein surgery. Since then he has preformed over 6000 procedures in various medical centers.

The Novi Sad clinic is part of the Dr. Dragić Center for Contemporary Laser Vein Therapy, which is a complex of facilities dealing exclusively with veins issues, and as such it is unique in the country and the region.

The office is located on the first floor in a corner apartment. Approaching the site, still on the street looking at the old turn-of-the-century building, you can not imagine what you will find yourself in only a few minutes' time.



The clinic logo by the front door is but a signal, a hint of what awaits inside. And inside is Dr. Dragić's space center, designed strictly according to his standards, in order to suit him and the area of his expertise – laser vein surgery!

Upon entering the office you find yourself in a 15-meter-long corridor, which runs along the whole apartment and leads the patient to the waiting room. Along with the reception desk on the right, this very corridor is what forms the overall impression of the interior. It is the lifeblood of the entire space.

The length of the corridor is even more emphasized by uniform fiberboard panels which form the walls on both sides, as well as a long thin lamp / LED tube floating overhead.

The long thin lamp is attached to the ceiling by barely visible cables, and resembles a laser beam passing through the entire space. This feature in the form of a light beam gives emphasis to the patient’s path.

Upon entering the office you may think that the space consists only of the linear corridor and a waiting room at the end. There is a sense of uncertainty - what hides behind the illuminated panels?

The architects have cleverly cloaked the rooms behind the fiberboard panels, and made entering the clinic an exciting event.

Behind these fiberboard panels there are rooms that the patient cannot see from the corridor. Along the entire corridor, the middle section of the fiberboard walls is lined with illuminated white Corian. Carvings in the Corian form a pattern letting the LED light from behind the panel shine through.

These glowing patterns accompany the visitors on their way to the waiting room. The various ways that the lights are turned on and off create different effects. Areas that are not illuminated (the hidden doors) contain relief patterns carved onto the Corian. This way, when the lights inside the panels are off, the panels look uniform, made of a single material, forming a uniform image; when the lights are on, it paints a completely different picture.

The fiberboard panels enclose the doors leading to the "hidden" areas, with no door handles from inside the corridor. Behind these doors there are toilets, utility areas and two rooms - a smaller one for examination and diagnostics, and a larger one for procedures.

This kind of organization enables the patients to move around the office in an arranged, optimal way, without interference. It also enables the space to meet sanitary regulations and guarantees patient privacy.

Inside the rooms, the fiberboard panels make up cabinets and closets. Some cabinets have Corian doors instead of full fiberboard doors. These cabinets are lit up from the inside, adding the element of glowing Corian to the interior.

The contents of these cabinets are also illuminated, forming shadow patterns on the Corian, so Dr. Dragić's instruments and other equipment appear as shadows on the cabinet doors. When the lights are off, the Corian is no different from fiberboard panel, and the whole wall looks uniform.

After entering the office and going though the long and narrow corridor, the patient enters the wide space of the stylish waiting room. The waiting room is well lit and bright, as its corner location provides it with windows on every side.

This is where the excitement quiets down; the patient relaxes, and after a short wait is admitted into the diagnostics room. 

If necessary, the patient proceeds into the connected procedure room, or exits into the corridor and leaves the office. Every room has a separate exit into the corridor - a hidden door.

The entire interior is done in various shades of white - white fiberboard, white Corian, white epoxy floors, white walls. The furniture and equipment is also in shades of white.

 

 

 

 


 

Photos: Ana Kostić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text