Brankow Bar by Fluid:arhitektura

Brankow Bar by Fluid:arhitektura

Lokacija: Crnogorska 12

 


U decembru 2011. godine u najstarijoj urbanoj oblasti Beograda - SAVAMALA, koja obuhvata desnu obalu Save od autobuske stanice do Kalemegdana, otvoren je još jedan u nizu atraktivnih prostora, Brankow Bar koji su osmislili arhitekti iz studija Fluid:arhitektura - Đorđe Gec, Nevena Pivić, Vanja Otašević i Zorana Vasić.

Fotografije: Ana Kostić

 

Noćni život Beograda obogaćen je za još jedno mesto. Potvrđen arhitektonski tim Fluid arhitekture na čelu sa Đorđem Gecom realizuje drugi po redu bar u oblasti Savamala. Ovaj autorski tim stoji i ispred projekta beogradskog Disko bara Mladost. A podsećanja radi, dizajn enterijera za beogradski klub The Tube, takođe potpisuje ovaj autorski tim.

Brankow bar se nalazi u podnožju Brankovog mosta, po kome je i dobio ime,  nekadašnjeg beogradskog mosta naziva Most bratstva i jedinstva. 

Enterijer ovog bara svojom estetikom stoji rame uz rame berlinskim, londonskim, i drugim svetskim klubovima. Beton i drvo kao elementi enterijera koji se ponavljaju u Gecovim projektima, i u ovom novom su dominantan pečat enterijera.

Infrastruktura samog mosta vidljiva je i u enterijeru kluba. Osnovni koncept je bio implementacija enterijera unutar postojeće betonske strukture, uklapanje u zatečeni okoliš, a neatraktivne vizure eksterijera, graffiti i okolni objekti, rezultirali su naglašenim fokusom na enterijer.

Postojeća fasada replikovana je kao likovno funkcionalni element koji kontroliše vizure prema prostoru te iz njega ka spolja. 

Mondrijanovska tema na fasadi  je parafrazirana kroz filter osnovnog koncepta ogledala-refleksija. 

Tema refleksije nadalje je interpretirana postavljanjem blago zakošenih ogledala u zoni plafona enterijera, smeštenih između betonskih stubova. 

Linearan tok traka od ogledala na plafonu naglašava dubinu prostora.

U delu enterijera gde se nalaze toaleti, vrata kabina su takođe obložena velikim ogledalima.

Raštrkana refleksija kompletnog ambijenta i publike u ogledalcima postavljenim po plafonu i uglovima parafrazira efekat disko kugle.

Izuzev dijaloga prostora s okolinom, za same autore enterijera izuzetno je bio bitan dijalog unutar samog enterijera; in-out, direktno-indirektno, svetlo-tamno, propusno-reflektujuće. 

Ovaj koncept, kontrasta i izmena dosledno je sproveden kroz sve elemente kreiranja ambijenta i primenu materijala.

U enterijeru su od elemenata mobilijara dominantne barske stolice pod nazivom Bar Stool 7 hrvatskih industrijskih dizajnera iz studija Grupa.  

Ispod betonskih lukova nalaze se lounge partije (separei) sa udobnim sofama od kože i niskim stolovima. 

Brankow Bar svojim posetiocima nudi muzički program u kome se smenjuju jazz, funk, disco, dj nastupi, kao i nastupi na bini disko i pop bendova. 

Radno vreme kluba je večernje, ali uskoro počinje sa radom i tokom dana. 

Dizajn logotipa Brankow Bara potpisuje beogradski dizajn studio METAKLINIKA.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services