Radionica duboreza Nine Nikolić

duborez, nina nikolic

Radionica duboreza ponovo otvara svoja vrata svim zainteresovanima. Prijave su u toku!

Radionica se na mesečnoj bazi, već 5 godina održava u Klubu za mlade Palilula, pod vođstvom Nine Nikolić. 

 

 

 

Radionica je nastala sa željom da svi ljubitelji drveta lako savladaju osnove duboreza. Bilo da duborezom želite da se bavite iz hobija ili kao dodatnim umetničkim zanatom, naša kreativna radionica pruža mogućnost da ovladate osnovnim tehnikama duboreza, uz veliki akcenat na praktičnom radu.

Domaćoj sceni odavno nedostaju specijalizovana literatura na temu duboreza, pa stoga polaznici radionice za teorijski praksu koriste dva udžbenika na stranom jeziku, koja su dostupna i samim polaznicima. Sve informacije se usmeno prenose, a odnose se na stilove, tehnologiju pripreme drveta, crteže, drvo kao materijal, finalnu obradu.

U okviru radionice sav potreban materijal i alati su obezbeđeni, a podrazumevaju dleta, čekić, stege i drvene medijume određenih dimenzija, u zavisnosti od zadatka. Časovi su koncipirani tako da se prvo savladava plitki reljef, zatim napredniji ornamenti i reljefni oblici i na kraju trodimenzionalni komadi.

duborez-radionica-nina-nikolic

Proces duboreza:
Najpre se osmišljava i izrađuje crtež. On se zatim aplicira na drveni komad, nakon čega se uči način i postupnost usecanja, grubog i finog oslobađanja, vađenje viška materijala.

Grupe i trajanje radionice:
Način rada je prilagođen individualnim mogućnostima polaznika, bez insistiranja na brzini izrade, a praktikuje se rad u manjim grupama. Trajanje radionice duboreza je mesec dana (4 nedelje), a tempo rada je jednom nedeljno dvočas, tj. po 1,5 sat subotom i nedeljom.

Način rada je prilagođen individualnim mogućnostima polaznika, bez insistiranja na brzini izrade, a praktikuje se rad u manjim grupama. Svi ostali koji žele da nastave ceo kurs je predviđen za 6 meseci trajanja u kontinuitetu.

Specijalan popust za sve zainteresovane polaznike. Radionica duboreza NIne Nikolić svake godine u isto vreme daje mogućnost da dva kandidata pohađaju časove po ceni za jednog.

Prijava:
Svaka radionica započinje sa radom prvim danima u mesecu, a prijave se vrše poslednjih dana prethodnog meseca, radi formiranja grupe. Prijave se vrše putem maila ili telefona 060/ 558 79 97.

Lokacija: Ustanova kulture Palilila, Mitropolita Petra 8 (u okviru kancelarije za mlade Palilula)

Idejni tvorac radionice Duboreza i predavač na kursu je Nina Nikolić, član dizajn sekcije
ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije). Nakon diplomiranja na Višoj školi Likovnih i Primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku dizajner grafike, Nina Nikolić jedno vreme radi kao grafički dizajner raznovrsnog promotivnog materijala.
Od 2008. godine uzela je učešće na mnogim izložbama, kao što su: Majska izložba ULUPUDS-a (2009.), Međunarodni sajam nameštaja i unutrašnje dekoracije u Beogradu (2012 i 2013.), Belgrade design week (2006, 2007, 2009.), kao i na izložbama lampi i svetlosnih objekata u Zagrebu i Ljubljani. Od 2010. godine pristupa članstvu Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja grada Beograda, na osnovu registrovanog malog patenta “Torbica za ruku”. Takođe, dobitnik je velikog broja nagrada za dela i prototipe koji su realizovani iz oblasti dizajna nameštaja i malih upotrebnih predmeta. Osim sopstvene proizvodnje malih serija komadnog nameštaja u radionici u Kragujevcu, uspešno se bavi unikatnom izradom mobilijara u duborezu kao naslednik tradicije I porodične radionice svog oca Branislava Nikolića, poznatog duboresca iz Kragujevca koji se preko 20 godina bavio umetničkim duborezom.

Sve dodatne informacije o radionici možete dobiti na telefon: 060/ 558 79 97

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services