Radionica Duboreza

Radionica Duboreza

Radionica Duboreza organizuje se već pet godina u Klubu za mlade Palilula i nastala je sa željom da svi ljubitelji drveta lako savladaju osnove duboreza.

Bilo da duborezom želite da se bavite iz hobija ili kao dodatnim umetničkim zanatom, ova kreativna radionica pruža mogućnost da ovladate osnovnim tehnikama duboreza, uz veliki akcenat na praktičnom radu.

 

Trajanje radionice duboreza je mesec dana (4 nedelje), a tempo rada je jednom nedeljno dvočas, tj. po 1,5 sat subotom i nedeljom.

Optimalni osnovni kurs je u trajanju 6-8 meseci, u zavisnosti od kapaciteta polaznika. Način rada je prilagođen individualnim mogućnostima polaznika, bez insistiranja na brzini izrade, a praktikuje se rad u manjim grupama.

Teorijski deo radionice duboreza se izvodi na osnovu strane literature koja je dostupna i polaznicima. Sve informacije se usmeno prenose polaznicima, a odnose se na stilove, tehnologiju pripreme drveta, crteže, drvo kao materijal, finalnu obradu. Što se tiče samog načina rada, sav potreban materijal je obezbeđen, a podrazumeva dleta, čekić, stege i drvene medijume određenih dimenzija, u zavisnosti od zadatka.

Časovi su koncipirani tako da se prvo savladava plitki reljef, zatim napredniji ornamenti i reljefni oblici i na kraju trodimenzionalni komadi. Pre svega se osmišljava i izrađuje crtež. Zatim se crtež aplicira na drveni komad, te se uči način i postupnost usecanja, grubog i finog oslobađanja, vađenje viška materijala.

Idejni tvorac radionice Duboreza i predavač na kursu je Nina Nikolić, član dizajn sekcije ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije). Nakon diplomiranja na Višoj školi Likovnih i Primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku dizajner grafike, Nina Nikolić jedno vreme radi kao grafički dizajner raznovrsnog promotivnog materijala. Od 2008. godine uzela je učešće na mnogim izložbama, kao što su: Majska izložba ULUPUDS-a (2009.), Međunarodni sajam nameštaja i unutrašnje dekoracije u Beogradu (2012 i 2013.), Belgrade Design Week (2006, 2007, 2009.), kao i na izložbama lampi i svetlosnih objekata u Zagrebu i Ljubljani. Od 2010. godine pristupa članstvu Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja grada Beograda, na osnovu registrovanog malog patenta “Torbica za ruku”. Takođe, dobitnik je velikog broja nagrada za dela i prototipe koji su realizovani iz oblasti dizajna nameštaja i malih upotrebnih predmeta. Osim sopstvene proizvodnje malih serija komadnog nameštaja u radionici u Kragujevcu, uspešno se bavi unikatnom izradom mobilijara u duborezu kao naslednik tradicije i porodične radionice svog oca Branislava Nikolića, poznatog duboresca iz Kragujevca koji se preko 20 godina bavio umetničkim duborezom. 

Obavezna najava za radionice - najkasnije sedam dana unapred zbog formiranja grupe! Lokacija: Centar za kulturu ,,Vlada Divljan”, Mitropolita Petra 8 (u okviru Kancelarije za mlade Palilula).

Sve dodatne informacije o radionici možete dobiti putem telefona 060/ 558 79 97

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services