Poziv za učestvovanje u radionici: DAN D – Novo ime, novi vizual!

dan d, zagreb, plan d

Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i organizacijski tim DANA D – Međunarodnog festivala dizajna, u saradnji sa Tehničkim muzejom Nikola Tesla, pozivaju zainteresovane mlade dizajnere i studente dizajna da se prijave na radionicu kreiranja novog vizuelnog identiteta festivala. 


Dan D od ove godine menja svoj format iz jednokratnog festivalskog događanja u kontinuirano aktivan, celogodišnji program i u potrazi je za novim vizualnim identitetom koji će ga predstaviti kao međunarodno relevantan, vibrantan i prepoznatljiv edukativni projekat.

Novo ime — PLAN D — odražava preobraženje ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu tokom cele godine. Ciljevi platforme su višestruki — od afirmacije dizajna na nižim nivoima edukacije, do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promovisanja savremenih dizajnerskih praksi. Celogodišnji program kulminiraće festivalom, koji će predstaviti ishode tih aktivnosti, a koji će svojim diskurzivnim i izložbenim programom obraditi aktuelnu zadatu temu.

dan-d-2017

Radionica će se baviti promišljanjem, kreiranjem i implementacijom novog vizuelnog identiteta, a odvijaće se u dve faze — 11. i 12.03.2017. (10 — 18h) i 18 i 19.03.2017. (10 — 18h) u prostorijama Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

U prvoj fazi radionice, polaznici će kreirati idejno rešenje vizuelnog identiteta kroz kolaborativni proces Peer-to-peer koji su razvili sami voditelji radionice — italijanski dizajneri Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi, a koje je zagrebačka publika već imala priliku  da upozna. Na Danu D 2016. održali su jednodnevnu Peer-to-Peer radionicu, dok su na Zgrafu 2017. izložili plakate koji su tu radionicu vizuelno popratili, a za koje su dobili i posebno priznanje žirija. Peer-to-peer je alternativni dizajnerski proces, u potpunosti lišen  hijerahijskih odnosa, koji svim uključenim učesnicima daje jednaka prava i odgovornosti u donošenju odluka i formiranju dizajnerskih rešenja. (više o mentorima u nastavku)

U drugoj fazi, pod vođstvom dizajnera Lane Grahek, Darija Devića i Luke Borčića, dugogodišnjih članova i saradnika organizacijskog tima Dana D, polaznici će nastaviti da razvijaju odabrani vizuelni identitet, proširujući i pripremajući ga za kvalitetnu implementaciju u različitim medijima i festivalskim sadržajima. (više o mentorima u nastavku)

Polaznici radionica imaće priliku da nastave aktivno da rade na projektu, pa će u saradnji sa organizacijskim timom učestvovati u realizaciji samog festivala Plan D u septembru ove godine!

Na radionicu se mogu prijaviti studenti dizajna i mladi dizajneri (do 30 godina). Zbog ograničenog kapaciteta broj polaznika je ograničen, a od zainteresovanih se traži kratko pismo motivacije (max 2000 znakova) i porfolio (max 5 radova).

Prijave se šalju e-mailom u PDF formatu (max 5MB) na info@dan-d.info, a u nazivu e-maila potrebno je navesti “Prijava na PLAN D radionicu”. Rok za slanje prijava za je 01.03. 2017. (do ponoći), a rezultati će biti objavljeni 04.03.2017.

dan-d-2017

Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi dizajnerski su duo studija Parcodiyellowstone. Parcodiyellowstone je studio komunikacijskog dizajna usredsređen na web dizajn i brend identitet sa sedištem u Milanu. Svaki projekat smatraju prilikom za stvaranje jedinstvenih i savremenih rešenja, sa ciljem komunikacije najbitnijih vrednosti njihovih klijenata. Pomoću istraživanja, tehnologije i kreativnosti, pružaju usluge web dizajna, brend identiteta, izdavaštva, ilustracija i kampanja. Veruju u podučavanje i deljenje. U poslednjih nekoliko godina, sarađivali su sa CFP Bauer [IT], Naba [IT], Politecnico di Milano [IT], Accademia Santa Giulia [IT], Accademia di Brera [IT], Willem De Kooning Academy [NIZ] te XY [IT]. Izvorno osmišljene 2009. u sklopu magistarskoga rada, njihove Peer-to-peer dizajnerske radionice, održane su nekoliko puta na raznim festivalima dizajna, kao i u mnogim školama i institucijama.
Više o radionicama

Lana Grahek, rođena 1989. godine u Zagrebu, gde trenutno živi i radi kao freelance grafička dizajnerka. Akademske godine 2014/2015. radila je kao demonstratorka na svim predmetima tipografije Studija dizajna u Zagrebu, kod profesora Nikole Đureka i Hrvoja Živčića. 2016. godine, diplomirala je sa radom Eksperimentalno izdavaštvo: Transfer iz digitalnog u tiskani medij — lične arhive kod mentora prof. Ivana Doroghyja i asistenta Tomislava Vlainića, takođe na Studiju dizajna u Zagrebu, smer Vizuelne komunikacije. Od nagrada izdvaja dva posebna priznanja za rad TŽV Gredelj — Karel Martens hommage pod mentorstvom profesora Damira Bralića i Nikole Đureka na Danu D 2013. i Izložbi hrvatskog dizajna 1314, kao i drugu nagradu na Danu D 2015. za diplomski rad. Od 2014. stalna je saradnica Kulture promjene i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a na Danu D angažovana je od 2013. godine.

Dario Dević, rođen u Zagrebu 1987. godine, a od 2010. magistar dizajna i profesionalni član Hrvatskog dizajnerskog društva. Tokom studija i nakon diplome frilenser, većinom na poslovima vezanim uz nezavisnu kulturu, često u saradnji s Hrvojem Živčićem. Uz profesionalno bavljenje dizajnom, piše za kuturni dvonedeljnik Zarez i muzički blog Lake note. Voditelj niza stručnih dizajnerskih radionica u Hrvatskoj i regiji i izlagač na nizu grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Dobitnik nagrade Zgraf Welcome, nagrade Hrvatskog bijenala ilustracije, nekolicine Magdalena, i priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva u kategorijama grafičkog dizajna i prostorne grafike. 2011. godine, uz Živčića uvršten na spisak 20 najboljih vizuelnih umetnika mlađih od 30 godina, prema izboru njujorškog časopisa Print. Grafički urednik Kinokluba Zagreb. Član Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.

Luka Borčić, rođen 1983. godine u Zagrebu gde trenutačno živi i radi. 2005. stiče titulu BA u dizajnu na Gerrit Rietveld akademiji u Amsterdamu. Nakon boravka u Holandiji, vraća se u Zagreb gde započinje saradnju s ocem u Trans-ID/StudioBorčić. U Trans-ID-u radi na projektima u domeni vizuelnih identiteta, ambalaža i marketinga. 2007. godine započinje saradnju sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao spoljni saradnik asistent u nastavi, organizaciji radionica, predavanja i vannastavnih studentskih aktivnosti. 2014. godine, pri Studiju dizajna započinje i svoj magistarski rad pod nazivom ‘Arhiva radionica – portal za metodološko arhiviranje procesa dizajnerskih radionica’, nakon čega stiče i titulu magistra dizajna. Od 2012. godine do danas, bliski je saradnik i s Hrvatskog dizajnerskog društva, sa kojim organizuje Dan D – međunarodni festival dizajna u Zagrebu. 2014. godine raspisuje edukativni program Dana D, a 2016. radi na programskoj koordinaciji fakulteta i studenata. Kao frilenser surađuje s brojnim kolegama na samoiniciranim projektima i radionicama kao autor i ko-autor.

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text