Poziv na učešće u “Artist in Residence” programu u Herceg Novom!

Poziv na učešće u “Artist in Residence” programu u Herceg Novom!

Španjola Fest aktivan je i ove godine i širi se u svojim aktivnostima. Objavljen je poziv za učešće u “Artist in Residence” programu.

"Artist in Residence" program će biti održan u toku Dana evropske baštine 2018. koji se održavaju u organizaciji Ministarstva kulture.
 

 

 

Svi zainteresovani, motivisani i kreativni su pozvani da se prijave na umetničku radionicu. Odabrana grupa će raditi na uređenju tvrđave, a pored toga će učestvovati u interesantnim predavanjima, eko kuhinji i informativnim ekskurzijama, na opštini Herceg Novi.

Tema ovogodišnjeg projekta je “Objekat”. Ideja je da se uz limitiran budžet ostvari ideja, koja će, kroz umetnički izraz učesnika radionice, tvrđavi Španjola dati primenu, namenu i novo ime - Rezidencija umetnosti.

SPANJOLA 017 festival from Vuk Cvoro on Vimeo.

 

ŠPANJOLA 018

Poziv umetnicima za učestvovanje u programu “Artist in Residence” kojim se želi dati nova namena tvrđavi Španjola – Rezidencija umetnosti.

O PROGRAMU

Tim Španjole i ove godine nastavlja da revitalizuje tvrđavu kroz program aktivacije festivalskih sadržaja na kuli.

Prethodne dve godine prostor tvrđave je značajnije uređen, a program koji su organizovali dosegao je reginalni i internacionalni okvir sa velikim brojem internacionalnih učesnika i posetilaca.

“Artist in residence” ima za cilj da okupi umetnike iz regiona koji će boraviti na tvrđavi u eko kampu, obilaziti grad i okruženje, i slušati zanimljiva predavanja. Učesnici će u okviru "Artist in Residence" programa učestvovati u radionici organske ishrane, pravljenju sopstvenih ručkova na radionici kuvanja na tvrđavi i biti deo radnog tima koji će kroz svoju umetničku intervenciju uticati da Španjola zasluži naziv Rezidencije umetnosti u Herceg Novom 2018. godine.

POZIV ZA “ARTIST IN RESIDENCE”

Pozivaju se svi afirmisani i neafirmisani umetnici iz Crne Gore i regiona da se prijave i postanu potencijalni realizatori krajnjeg lica Španjole za 2018. godinu. Aplikanti moraju imati minimum 18 godina, a gornja granica nije određena.

KADA I KAKO

Učesnici će kroz 7 dana boravka u eko kampu na tvrđavi od 15. do 23. septembra imati prilike da posete razne delove grada i okruženja, da se upoznaju sa održivim načinima gradnje i ekološkim pristupima, sa sistemima utvrđenja u Boki Kotorskoj i da osmisle koncept svog umetničkog izraza kojim žele da oplemene tvrđavu koristeći se pre svega principima efemerne arhitekture i prostorne instalacije.

Tema ovogodišnjeg programa aktivacije tvrđave je “Objekat” / “Object”

Rešenja mogu biti i funkcionalna ali je više data prednost izražajnim rešenjima, koja uz pomoć manjeg budžeta, žele da ostave dojam na posetioce i utisak odnosa umetnika prema napuštenom prostoru tvrđave.

SADRŽAJ PRIJAVE

Prilikom prijave učesnici su obavezni da pošalju:

 • 3-5 radova / projekata u sopstvenom maniru, poželjno vezanih za aktivaciju napuštenih objekata / kulturnog nasleđa, u JPG ili PDF formatu
 • Motivaciono pismo, do 500 reči, zbog čega žele biti deo ovog programa
 • Kratku biografiju sa ličnim podacima

ROK PRIJAVE

Prijave najkasnije poslati do 25. avgusta 2018. godine na email adresu: lily@sinergija.me pod nazivom: ARTIST IN RESIDENCE (bilo kakav drugi naziv neće biti uvažen).

ODABIR I BROJ UČESNIKA

Tim Španjole izabraće 10 učesnika ovog programa koji će se podeliti u timove
u toku boravka na tvrđavi.

Učesnici će biti selektovani do 29. avgusta 2018. godine nakon čega će biti izabrani putem e-maila i biti kontaktirani radi detaljnijeg plana o dolasku na tvrđavu.

OBAVEZE ORGANIZATORA

Tim Spanjola obezbeđuje:

 • Smeštaj u eko kampu na tvrđavi u toku projekta i realizacije radova (kamp, kuhinja, toaleti, tuševi)
 • Fakultativne izlete, obilaske i obroke
 • Prezentacije i predavanja usko vezana za temu “Objekat” i program “Artist
  in Residence”
 • Materijal potreban za potrebe izvođenja projekta

OBAVEZE IZABRANIH UČESNIKA

Po odabiru učesnici su dužni:

 • Učesnici snose troškove prevoza do Herceg Novog i nazad
 • Po mogužnosti doneti sopstvenu kamp opremu
 • Ućesnici treba da plate participaciju u iznosu od 50 eura.

 

 

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services