Poziv na konkurs 8. Organa Vida

8. organ vida, osmi, fotografija

Otvoren je javni poziv na konkurs 8. Organa Vida - Međunarodnog festivala fotografije i trajaće do 20. maja.

U okviru ovogodišnje teme 8. Organa Vida - Međunarodnog festivala fotografije - Otkrivanja, pozivamo autore koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju sopstvene načine gledanja, ispituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizuelne istine.

 

O odabiru radova i predloga odlučiće nezavisni, festivalski, međunarodni žiri. Radovi 10 umetnika u užem izboru biće izloženi u Galeriji Francuski paviljon, a pohvaljeni radovi još 10 umetnika biće projektovani tokom festivala, od 13. do 24. septembra 2016. godine u Zagrebu.

Festival će obavestiti odabrane umetnike konkursa početkom jula 2016. godine putem e-pošte. Propozicije konkursa možete naći ovde, a obrazac prijave ovde.

Temom Otkrivanja zadiremo direktno u politike pogleda i otvaramo pitanja o disciplini subjekata ali i gledaoca u čiji pogled se upisuju očekivanja i reakcije. Sa kakvim namerama i kojim jezikom im pristupamo? Polazeći od pretpostavke da gledaoci imaju pravo da se informišu o temama od javnog interesa, zanima nas kako se kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabeleženim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, ličnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Sam čin razotkrivanja neodvojivo je isprepleten i sa praksama izdvajanja, potiskivanja, zaslepljivanja, ignorisanja, sakrivanja. Učiniti vidljivim, znači otvoriti prostor unutar fotografije koji nam dozvoljava vizualizovanje otkrića, ali istovremeno i komentisanje sopstvene sposobnosti gledanja i beleženja istog. Takav zadatak podrazumeva preuzimanje kontrole ali i odgovornosti nad produkcijom prepoznatljive slike pojedinaca ili grupe i za sobom povlači diskusiju o legitimnosti sopstvenog autoriteta.

Kada i na koji način napuštamo sigurnu poziciju promatrača kako bismo poljuljali prividno uspostavljeni autoritet? Umesto težnje da se slikom uhvate i sačuvaju istinite reprezentacije naizgled autentičnog proživljenog i/ili zabeleženog iskustva, čin otkrivanja predstavlja priliku za pomeranje od fiksnog značenja slika i uloga koje preuzimamo. Jednako tako mikro iskustva samokritike, samoevaluacije i ogoljavanja omogućavaju nam da progovorimo o nevidljivom, isključenom ili potisnutom u slici.

Bilo da je odabrani fotografski jezik blizak formi izveštavanja, ispovedi ili manifesta, zanimaju nas mnogostruki pogledi na temu istraživanja kao i otvoreni narativi i pluralizmi reprezentacije.
Lea Vene

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services