Otvoren poziv za učestvovanje na 9. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida

Otvoren poziv za učestvovanje na 9. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vid

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za hrvatske i inostrane umetnike/ce, na temu – Novi građani, koji je otvoren do 1. aprila 2017. godine.

Festival Organ Vida od ove godine dodeljuje i nagradu “Marina Viculin” za hrvatsku fotografiju.

 

 

Cilj je da se kroz temu interpretira ideja "Novog građanina" koja prevazilazi konvencionalno shvatanje njegove 'izvorne definicije' ograničene na državu i grad pa se od umetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čoveka-bez-mesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik; novo shvatanje toga šta znači biti živ i živeti u (post)kapitalističkom svetu obeleženom klimatskim promenama. Svi zainteresovani više o temi konkursa mogu saznati na sajtu Organ Vida, i mogu se prijaviti putem aplikacijskog formulara na ovom linku.


Otvarenje festivala Organ Vida


Nakon završetka konkursa, o najinovativnijim radovima će odlučivati stručni žiri sastavljen od umetnica i umjetnika Dane Lixenberg, Christine de Middel, Katrine Koenning i Pietera Hugoa, kustosa Muzeja suvremene umjetnosti Leile Topić kao i pisca i kritičara The Guardiana i The Observera Seana O'Hagana, a odabrani umetnici će svoje radove predstavljati kroz dvonedeljno održavanje 9. Organa Vida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 8. — 24. septembra 2017. godine.

Deveti međunarodni festival fotografije Organ Vida, uz tradicionalni poziv za prijavu fotografskih projekata, ove godine poziva na konkurs i zainteresovane autore za fotografske knjige OV Photobook Award. U programskom delu Festival zadržava koncepciju izložbenog, diskurzivnog, edukativnog, filmskog i zabavnog dela tokom nedelje otvaranja koja će se održati od 8. do 14. septembra u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prošlogodišnji, osmi međunarodni festival fotografije Organ Vida pripremio je dosada najzahtjevniji program s deset velikih, zapaženih fotografskih izložbi, preko 30 panel diskusija, predavanja i razgovora, dva filma i niz edukativnih radionica na 17 gradskih lokacija i time privukao oko 10.000 posetioca iz zemlje i svijeta. Njegovo deveto izdanje tradicionalno će se održati početkom septembra u Muzeju suvremene umjetnosti, ali i u brojim gradskim muzejima, galerijama i javnim otvorenim površinama.

Festival je osnovao i Veće Festivala u kojem sede istaknuti kulturni radnici, umetnici i profesori: Leonida Kovač, Žarko Paić, Ana Opalić, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Vlatka Kolarović, Ivana Hanaček, Leila Topić.


Organ Vida_Lekcije
 

Nagrada Marina Viculin

Glavna je novost ovogodišnjeg Festivala dodela nagrade za hrvatske fotografe/kinje, koja će nositi ime po nedavno preminuloj, istaknutoj domaćoj istoričarki umetnosti, kustosu i bivšoj upravnici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin. Dodelom nagrade u iznosu od 25.000,00 HRK želi se motivisati zajednica hrvatskih umetnika, a dodeliće se jednom autoru/ici prema odluci međunarodnog žirija za projekat u nastajanju (work in progress) kao i za realizaciju izložbe tokom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Prijave za nagradu “Marina Viculin” biće otvorene do 1. jula 2017. godine. Više informacija o uslovima prijave na ovom linku.

“Tijekom godine dana rada na projektu, dobitnik potpore bit će obvezan uredničkom kolegiju dvaput prezentirati rad u nastajanju. Organ Vida će unutar okvira iznosa Nagrade osigurati galerijski prostor za završeni rad, kao i sredstva za produkciju izložbe te dati punu podršku odabranom umjetniku u promociji i distribuciji njegovog projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni”, naglasila je umetnička direktorka Festivala Marina Paulenka.

Marina Viculin rođena je 13. februara 1957. u Zagrebu. Karijeru započinje kao samostalna likovna kritičarka, a 1989. zapošljava se u Galeriji Klovićevi dvori, gde ostaje do svojih poslednjih dana. Bila je kustos brojnih velikih izložbi, poput 'Dora Maar i Picasso – dodir pogledima', 'Chagall – priča nad pričama', a kao najveći uspeh njenog mandata ističe se zapamćena velika izložba radova Pabla Picassa, 'Remek-dela iz Muzeja Picasso, Pariz'. Viculin je u Zagrebu primila odličje Vitez reda umetnosti i književnosti Republike Francuske, kao znak priznanja doprinosu umetničkoj saradnji između Francuske i Hrvatske. Marina je posebno volela i negovala fotografiju pa je realizovala velike retrospektivne fotografske izložbe (Braut, Posavec, Vesović, Klarica, Gattin) kao i one manje u okviru ciklusa Snapshot u Kuli Lotrščak (Kučera, Merc, Šolić, Rasol, Efendić, Posavec, Vesović, Dabac, Kožarić, Bavoljak, Herceg, Jurjević, Radić...).


Fotografija: Damir Kalogdjera


“Marina je mnogo polagala i na rad i promociju mladih fotografa te je pokrenula cikluse fotografskih izložbi Snapshot i First Shot - Prvo okidanje, jedinstvenu platformu za realizaciju prve samostalne izložbe mladih autora. Radila je na promociji hrvatskih fotografa u inozemstvu i općenito svojim predanim radom afirmirala fotografiju kao medij. Vid ovakve potpore fotografima za razvoj projekata, kakav pokreće Organ Vida, bila je upravo njezina ideja“, ističe Sandra Vitaljić.

“Nagrada “Marina Viculin” je zahvala i očuvanje sećanja na osobu koja je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni, koja je promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji, ali i važna podrška svim hrvatskim fotografima/kinjama u istraživanju i razvoju dugoročnijih umjetničkih projekata, budući da vizualni umjetnici nemaju potpora za umjetnička istraživanja”, dodala je Paulenka.

ORGAN VIDA Photography Open Call 2017 NEW CITIZENS from Organ Vida on Vimeo.

 

Naslovna fotografija: Damir Kalogdjera

 

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text