Novi ciklus programa IZ DOBRIH RAZLOGA | Poziv za autorke i autore

Novi ciklus programa IZ DOBRIH RAZLOGA | Poziv za autorke i autore

Liceulice u saradnji sa MDRI-S (Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom), četvrtu godinu za redom, kroz program IZ DOBRIH RAZLOGA, poziva dizajnere i kreativce vešte u vizualizaciji podataka da se jave na otvoreni poziv za izradu plakata na temu POSLOVNA SPOSOBNOST - NAŠE PRAVO!

 

 

 

Zašto IZ DOBRIH RAZLOGA? 

Ovaj program pokrenut je u okviru platforme Liceulice s idejom društvenog angažovanja zajednice dizajenera, likovnih i vizuelnih umetnika koji bi svojim radom dali doprinos vidljivosti tema važnih za položaj marginalizovanih grupa i pojedinaca.

Ilustracijom podataka koji govore o uslovima života najugroženijih ili obaspravljenih, kreira se prostor za probleme nevidljive za mejnstrim medije i ujedno se obraća široj zajednici. Mi govorimo u ime onih čiji se glas ne čuje.

Šta je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S)?

MDRI-S je u potpunosti posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama te ostvarenju njihove pune uključenosti i učešća u društvu. Posebnu pažnju posvećuju deci i odraslim osobama koje se nalaze pod rizikom ili već borave u institucijama socijalne zaštite i psihijatrijskim bolnicama, s obzirom da oni čine najugroženiju i najmarginalizovaniju grupu. MDRI-S se svakodnevno bori za postizanje pune socijalne uključenosti osoba sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom uz puno poštovanje njihovog života i dostojanstva.

Zašto ova tema?

Poslovna sposobnost je mogućnost osobe da bude prepoznata u okviru pravnog sistema. Osoba postaje poslovno sposobna kada napuni osamnaest godina. Poslovna sposobnost je pravni koncept i predstavlja svojstvo osobe da svojom vlastitom aktivnošću, odnosno izražavanjem volje, stiče prava i obaveze. Osoba koja je poslovno sposobna može sklapati ugovore, dati pristanak na lečenje, donositi odluke o tome gde će živeti, raspolagati svojom imovinom, podnositi tužbe i žalbe, sklapati brak, donositi odluke o priznanju majčinstva ili očinstva, podizati decu, birati na parlamentarnim, predsedničkim, lokalnim izborima ili glasati na referendumu, podizati kredite, odnosno preduzimati sve pravne radnje koje odrasla osoba može preduzeti u svom svakodnevnom životu. Bez poslovne sposobnosti pojedinac ne može samostalno da upravlja svojim životom. Samostalno upravljanje podrazumeva donošenje odluka o raznim pitanjima u svakodnevnom životu kojima, svojim potpisom, dajemo pravnu snagu. Međutim, poslovna sposobnost znači mnogo više od donošenja odluka ona nam omogućava da imamo kontrolu nad svojim životom i da ga možemo planirati. Dakle, gubitak poslovne sposobnosti podrazumeva i gubitak kontrole nad sopstvenim životom. Ako nam se oduzme mogućnost da donosimo odluke i dobre, kao i loše kako možemo naučiti da preuzimamo odgovornost za vlastiti izbor?

Kome je poziv namenjen?

Svima onima koji žele da daju svoj doprinos u borbi za bolji položaj osoba sa invaliditetom, vešti su u nekoj od tehnika izrade plakata i žele da nauče više o vizualizaciji podataka. Za sve prijavljene biće organizovana i jednodnevna radionica za detaljnije upoznavanje s odabranom temom, potrebama i problemima ove društvene grupe i značaju dizjna i ilustracije u kontekstu društvene odgovornosti.Tehnička specifikacija poziva

Prijave su otvorene do 29. septembra, a učesnici bi trebalo da pošalju osnovne podatke o sebi i razlog zašto žele da budu deo programa Iz dobrih razloga, na adresu izdobrihrazloga@gmail.com.

Radovi nastali kroz ovaj proces biće štampani kao deo javne izložbe koja će biti organizovana u oktobru 2017. godine. Za više informacija budite slobodni da pišete na istu adresu.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services