Nagrada "Pohvala" platforme Akumulator

pohvala, nagrada, akumulator

Pohvala je nagrada koja se dodeljuje pojedincima, za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti, a sastoji se od novčanog iznosa prikupljenog različitim a(u)kcijama ili donacijama koje iniciraju svi zainteresovani. 

Predlaganje kandidata otvoreno je do 3. maja.

 

Cilj pokretanja ove nagrade jeste želja da se skrene pažnja na brojne dobre prakse u razvoju umetničke scene: lične doprinose, značajne ideje, poduhvate, pomake, nova vrednosna merila, posebnost i inovativnost. Prvi put Pohvala je  dodeljena 2015. godine, dobitnici su bili Dragan Protić (Prota Škart), Saša Rakezić (Aleksandar Zograf) i Nikola Džafo.

pohvala-nagrada-akumulator

Mehanizam pohvale funkcioniše tako što publika putem jednostavnog online formulara predlaže kandidate, a žiri vrši finalni izbor sa jedne strane, a umetnici donirajući svoje radove za aukciju od nule, učestvuju u prikupljanju sredstava za fond nagrade sa druge. Predlaganje kandidata otvoreno je do 3. maja na linku.

Ove godine dodeljuju se dve Pohvale na osnovu procesa javnog predlaganja kandidata. Jednu Pohvalu dodeljuje petočlani žiri poznavalaca zbivanja na umetničkoj sceni, a drugu Pohvalu dodeljuju učesnici Aukcije od nule, osnovnog sredstva prikupljanja sredstava za fond nagrade. Aukcija od nule i dodela nagrade desiće se 8. maja u prostoru Kulturnog centra Magacin. Više detalja o sastavu žirija i radovima koji će se naći na Aukciji od nule biće objavljeni uskoro.

nemanja-stojanovic-pohvala-

nemanja-stojanovic-pohvala-

Inicijator Pohvale je otvorena platforma Akumulator koja okuplja aktere savremene vizuelne umetničke prakse različitih profila, pokrenuta kao podrška postojećim i novim zajedničkiim inicijativama koje za cilj imaju unapređenje i bolju vidljivost umetničke scene u Srbiji. Tim Akumulatora čine: Darka Radosavljević, Mane Radmanović, Radomir Lazović, Luka Knežević - Strika, Aleksandar Nikolić, Slobodan Stošić i Jelena Mijić.

Autor fotografija: Nemanja Stojanović.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services