Modular Synthesis | Kurs i otvoreno predavanje u NOVOJ ISKRI

Modular Synthesis | Kurs i otvoreno predavanje u NOVOJ ISKRI

Tokom septembra, Nova Iskra počinje svoju petu programsku sezonu specijalnim programom posvećenim najrelevantnijim tendencijama na raskršću muzike i tehnologije – modularnim sintisajzerima.

 

 


Kroz uvodno predavanje i specijalizovani kurs, Jan Nemeček i Branislav Jovančević će zainteresovanim učesnicima otvoriti uzbudljiv i nepredvidiv svet savremenog muzičkog hardvera.

Za sve zainteresovane koji bi želeli da se informišu o detaljima kursa, ili žele da steknu osnovne uvide u ovu zanimljivu oblast, u četvrtak 7. septembra sa početkom u 18 časova, u Novoj Iskri će biti predstavljeno i uvodno predavanje (De)mistifikacija i integracija modularnih sintisajzera. Ulaz na predavanje je slobodan, a predavanje je ujedno sastavni, uvodni deo kursa.

Nakon predavanja, svi zainteresovani koji odluče da žele da isprate ceo kurs, imaće prilike da se prijave do 18. septembra, a prijave su otvorene od danas, 31. avgusta.

Modularni sintisajzeri definitivno su najprisutniji “buzzword” na savremenoj muzičkoj sceni. Od akademskih početaka sredinom prošlog veka, preko malih, specijalizovanih proizvođača i korisnika, zasićenost digitalnim i virtuelnim alatima za komponovanje i sviranje (elektronske) muzike na scenu je vratila fascinaciju modularnim sintisajzerima i nepredvidivim zvučnim teksturama i mogućnostima koje oni pružaju.

Tako danas čak i popularni izvođači kao što su Aphex Twin, Nine Inch Nails, Deadmau5, Gus Gus, Ricardo Villalobos, James Holden, Surgeon ili Depeche Mode aktivno koriste ovu vrstu sintisajzera u svojim nastupima ili produkcijama, dok je niz avangardnih i eksperimentalnih autora aktivnih u ovom domenu nepregledan.

Kurs Modular Synthesis po prvi put na našim prostorima pruža priliku da se svi zainteresovani za ovu temu upoznaju sa stalno rastućom scenom modularnih sintisajzera, kao i da se iz prve ruke oprobaju i priuče njihovom korišćenju, ali i kombinovanju sa opremom koju možda već koriste, ili planiraju da koriste. Pored upoznavanja sa celim eko-sistemom “modulara” i konkretnim opcijama korišćenja, ovaj kurs pruža priliku korišćenja opreme nekih od najprestžnijih proizvođača.

*Popis opreme koja će biti na raspolaganju polaznicima kursa možete pogledati na ovom linku.

Iako su vrhunac svoje popularnosti dostigli u poslednjih pet godina, modularni sintisajzeri predstavljaju preteču svih današnjih sintisajzera, i nastali su još 1963. godine (Moog i Buchla). Inicijalno vrlo komplikovani za upotrebu i finansijski nedostižni za većinu muzičara, modularni sintisajzeri korišćeni su za avangardnu i filmsku muziku (Morton Subotnick, Wendy Carlos, Suzanne Ciani...), ali je neosporan njihov uticaj na sintisajzere i muzičare današnjice. Povratak modularnih sintisajzera pokrenla je firma Doepfer i njihov A-100 format (sada poznat kao “Eurorack”), koji je omogućio nastanak upotrebu relativno jeftinih komponenata za izradu sintizajzera kao i univerzalnih napajanja. Ovo je dovelo do toga da broj proizvođača poraste sa inicijalne nekolicine na današnjih nekoliko stotina, i to samo u svetu Eurorack modula.

 

Slobodno spajanje različitih delova sintisajzera, semplera, efekata i sekvencera bez unapred pripljemene putanje signala je glavna odlika ovog tipa muzičkog hardvera. Mogućnost mikrotonalnog pristupa i DIY pristup kombinovanju modula, implementacija specifičnih “boutique” proizvoda i interfejsa koji nisu do sada bili dostupni ni u softverskom ni u hardverskom obliku su samo neka od vrata koja je otvorila sadašnja “modular revolucija”, koja ne pokazuje znakove posustajanja.

Zajednica koja se formirala oko korisnika modularnih sintisajzera je evoluirala paralelno sa razvitkom samog hardvera. U početku rezervisana isključivo za one sa dubokim džepom i pregršt slobodnog vremena, postepeno je počela da se širi i objedinjuje jako raznolik profil korisnika. Stoga je i kurs koji predstavljamo namenjen svima koji su zainteresovani za ovu temu, ne isključivo muzičarima i dizajnerima zvuka. Tehničko znanje nije preduslov za pohađanje kursa.

 

Mentori i vođe kursa su Jan Nemeček i Branislav Jovančević.

Jan Nemeček se muzikom bavi od 2003. godine, kada započinje rad sa digitalnim i ranim softverskim sintisajzerima. Pored komponovanja najrazličitih mutacija elektronske muzike, brojnih izdanja i zapaženih nastupa na najvećim festivalima u zemlji i inostranstvu, Jan se bavi i dizajnom zvuka, koristeći modularni sintisajzer u svakom koraku improvizacije. Njegovi nastupi tokom poslednjih nekoliko godina u velikoj meri prate njegovu fascinaciju zvučnim potencijalima modularnih sintisajzera.

Branislav Jovančević aktivno se bavi muzikom od malih nogu. Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja (klavir i barokna lauta), okreće se savremenijim formama i instrumentima, a sintezom zvuka se bavi tokom proteklih pet godina Od 2015. godine nastupa pod imenom kӣr, a svoje prvo izdanje objavio je za etiketu Creme Organization. Do sada je nastupao na brojnim festivalima i muzičkim dešavanjima u zemlji, ali i širom Evrope i regiona. Bane je takođe deo programskog tima beogradskog kluba Drugstore, a mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.

Specijalna, promotivna cena kotizacije je 100 EUR, odnosno 12.000,00 RSD. Plaćanje se vrši u dve rate – 50% pri prijavi, i 50% pre početka prvog termina.

Detalje o načinu plaćanja putem uplatnice prijavljeni polaznici će primiti e-mailom istog dana kada se prijave.

Prijave se mogu vršiti putem online formulara, a rok za prijavljivanje je 18. septembar.

Kurs će biti održavan u prostorijama Nove Iskre, kroz dvočasovne (petkom) i četvoročasovne termine (subotom), i to 22, 23, 29. i 30. septembra.

Uvodno predavanje, otvoreno za javnost, biće održano u Novoj Iskri u četvrtak, 7. septembra u 18 h.

 

 

 

 

 

 

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services